Berchmanianum gebouw
01:46
10-12-2018

Berchmanianum gebouw, Nijmegen

Mix van oud en nieuw

Een markant gebouw voor bijzondere gelegenheden

Wie in de toekomst afstudeert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, mag zijn bul in ontvangst nemen in het Berchmanianum gebouw. Het voormalige patershuis is in de afgelopen periode getransformeerd tot academiegebouw en verbonden met de universiteit. De mix van oud en nieuw maken het gebouw uniek voor academische gelegenheden.

Berchmanianum gebouw

Bouwcombinatie Heerkens van Bavel – Berghege voerde de transitie van het Berchmanianum gebouw uit in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het gebouw fungeerde sinds 1929 als patershuis en verzorgingshuis van de Jezuïeten. Nu is het gebouw klaar voor haar

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Bouwcombinatie Heerkens van Bavel - Berghege
Projectinfo

Van klooster tot kantoorgebouw
Als onderaannemer was Tectores nauw betrokken bij de transitie van Collegium Berchmanianum.  

De drijvende krachten achter Tectores zijn Erik Voets en Ralf van Houtum. Erik Voets coördineert alles vanuit het kantoor in Oss. “De planning alleen al was een enorme uitdaging. Het zou fijn zijn als alles precies volgens initiële planning zou verlopen maar dat is een utopie. In goed overleg met Bouwbedrijf Berghege en Heerkens van Bavel Bouw zijn we erin geslaagd om het geheel naar ieders tevredenheid te laten verlopen”, vertelt hij. Ralf van Houtum ziet toe dat op locatie alles goed geregeld wordt. “De diversiteit maakte het een geweldig project om deelgenoot van te zijn. Van het restaureren van een plint tot het stucen van het gewelfd plafond van de kerk. Met dit project hebben we kunnen aantonen dat we een compleet afbouwbedrijf zijn en het oude vakmanschap net zo goed beheersen als de nieuwe technieken.”

Dit monumentale pand dat vroeger dienst deed als college en kloosterverblijf en later een verzorgings- en verpleeghuis voor de paters was, is nu getransformeerd in een kantoorcomplex voor de Radboud Universiteit. Oude stijlelementen zijn behouden gebleven en beschadigde elementen hersteld. Het gebouw ademt nog steeds historie, kortom: het doel is bereikt!

Stedenbouw partners

Stalen kooiconstructieDonatus