Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bedrijventerrein verandert in nieuwe woon-werkwijk
Projectleider Patrick Voskuilen (l) en uitvoerder Erik Schmidt (r).

Bedrijventerrein verandert in nieuwe woon-werkwijk

In gebiedsontwikkeling Santfort in Zandvoort worden momenteel honderd appartementen gebouwd in twee woontorens. Het wordt een plek voor jong en oud dankzij de keuze uit verschillende typen appartementen. Alle honderd woningen zijn inmiddels verkocht. Niersman is de hoofdaannemer die de woontorens bouwt.

Waar voorheen bedrijventerrein Nieuw Noord lag, wordt een heel nieuwe wijk ontwikkeld. In de woontorens komen honderd koopappartementen in negen woonlagen. Ontwikkelaar Pact3D zorgde zelf voor het grondwerk en de WKO-installatie. Niersman coördineert de partijen die de werkzaamheden hiervoor uitvoeren en verzorgt de rest van de bouw. “De algemene ruimtes worden klaar opgeleverd met tegelwerk, behang en vloerbedekking. De koopappartementen worden door ons voorzien van de keukeninstallaties, sanitair en deuren, maar de afwerking moeten de kopers zelf doen”, vertelt projectleider Patrick Voskuilen.

Keramische gevelelementen worden gecombineerd met kunststof kozijnen.

Invloeden van buitenaf

De woontorens staan relatief dicht bij de kust. Dit betekent dat er rekening gehouden moet worden met weersinvloeden en sterke wind. Ook op de bouw had die wind regelmatig invloed, vertelt Voskuilen. “Als het op andere plaatsen windstil is, kan het aan zee alsnog sterk waaien waardoor je kranen stil moet leggen. Daardoor hebben we wel wat onwerkbare dagen gehad. Daar houden we rekening mee in de planning, zodat het project daardoor geen vertraging oploopt.”

Wel liep het project wat vertraging op door de coronacrisis. Niersman begon in februari 2020 met de bouw, wat betekent dat de medewerkers snel daarna hun weg moesten vinden in het online vergaderen. Vervolgens zorgde de crisis ervoor dat materialen soms niet worden geleverd, al worden ze tijdig besteld. Voskuilen: “Dat is een uitdaging die speelt in de hele bouw en waar we mee om moeten leren gaan.”

De woontorens lijken middenin het duinlandschap te liggen.

Duinlandschap

In de gebiedsontwikkeling zijn alle gebouwen gasloos en voorzien van warmtepompen en zonnepanelen. Ook wordt er gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen. Het gaat om een betonnen casco, die in het werk is gestort. Daartegenaan kwamen gevelrekken in houtskeletbouw. De gele, keramische gevelbekleding zorgt ervoor dat de woontorens mooi passen in de omgeving. “Die tegels zijn 20 bij 40 cm groot. Er zitten kunststof kozijnen in om het af te maken”, vertelt Voskuilen.

Vanuit de appartementen en de beschutte buitenruimte hebben toekomstige bewoners uitzicht in twee richtingen. Ook de ruimte voor en tussen de gebouwen in wordt ingericht met het duinlandschap als voorbeeld. Parkeren kan in de parkeerkelder onder de torens. “De parkeerkelder ligt voor de helft verdiept. Die steekt dus boven het maaiveld uit”, gaat Voskuilen verder. “Door er duinzand omheen te leggen ontstaat er een soort daktuin, wat eruitziet als een duinlandschap. De parkeerkelder wordt dus naadloos weggewerkt in het landschap. Je hebt het idee dat de twee torens direct in de duinen staan.”     

Naar verwachting wordt de bouw in december opgeleverd.

Nieuwe fase

“We hopen de torens met de kerst opgeleverd te hebben. Dan kunnen de mensen in het nieuwe jaar hun nieuwe woning in”, aldus Voskuilen. Achter de woontorens komen dertien ondernemerswoningen met een vloeroppervlakte van 255 tot 231 m2, een dakterras en drie parkeerplaatsen. Het bijzondere aan deze woningen is dat werken en ontspanning hand in hand gaan. Binnen tien minuten staan de bewoners op het strand, maar zonder reistijd kunnen ze aan het werk. Deze tweede fase is in week 43 gestart en wordt ook gebouwd door Niersman. Eerder werden er ook al twee bedrijfsverzamelgebouwen en bedrijfsunits gerealiseerd door Hercuton.  

Woningen Santfort krijgen zonwering met seaside coating

Al meer dan 55 jaar levert Schellekens & Schellekens projectzonwering door heel Nederland. De zonwering wordt geproduceerd in de eigen fabriek in Beuningen. In het verkooptraject worden de eisen en wensen van de klant vertaald in een advies op maat, rekening houdend met de (on)mogelijkheden in detaillering en uitvoering. Zo kregen de kopers van de ondernemerswoningen binnen gebiedsontwikkeling Santfort de mogelijkheid om te kiezen voor ZIP-screens voorzien van een seaside coating. De screens, voorzien van radiografische motoren, kunnen met handzenders worden bediend.

In opdracht van bouwbedrijf Niersman werd de zonwering in maart van dit jaar door Schellekens & Schellekens gemonteerd. Door dit gelijk te laten lopen met het zakken van de steigers konden twee torens gelijktijdig van zonwering worden voorzien. “Door vooraf alle mogelijkheden en onmogelijkheden goed te bespreken, is het project perfect verlopen”, vertelt Hans ’t Lam van Schellekens & Schellekens. “De details zijn vooraf besproken en in de bouw goed gecontroleerd. Dankzij de aansturing van het uitvoeringsteam van Niersman en de werkvoorbereiding en montagebegeleiding vanuit Schellekens is het project voorspoedig verlopen.”

Appartementen Santfort krijgen energieneutrale kozijnen 

Voor de honderd appartementen binnen Santfort leverde en monteerde De Jong Rutten 556 kunststof kozijnen in de serie K-VISION Trend. Het mooie aan deze kozijnen is dat ze geheel energie- en dus ook CO2-neutraal geproduceerd worden. Bovendien zijn ze grotendeels geproduceerd uit circulaire grondstoffen.

Eind 2020 startte De Jong Rutten met het monteren van de eerste kozijnen op de begane grond. Eind 2021 waren de werkzaamheden afgerond. Alles is volgens planning verlopen dankzij nauw overleg met de andere partijen die aan de gevel werkten.

Tijdens het werk bevoorraadde De Jong Rutten de inpandige balkons van binnenuit. Hiervoor was het nodig om vooraf met de uitvoerder te bekijken waar zij het glas tijdelijk kon neerzetten. Bovendien waren de schuifpuien te groot om in één keer te plaatsen. Daarom leverde De Jong Rutten deze in delen en assembleerde ze deze op de bouw voor montage. Het was het eerste project dat het bedrijf deed in opdracht van Niersman. De goede samenwerking heeft inmiddels geleid tot vervolgopdrachten.

Soepele levering van prefab elementen

Voor de honderd appartementen binnen het project Santfort maakte Hop Prefab de prefab balkonplaten, kolommen, liftwanden en trappen. Een behoorlijke klus, maar het bedrijf wist het in samenwerking met het bouwbedrijf tot een groot succes te brengen.

Hop Prefab maakt kwaliteitsproducten op maat voor de woning- en utiliteitsbouw. Alle producten worden in de eigen werkplaats in Baarn geproduceerd. “Mede dankzij de prettige samenwerking met de werkvoorbereider en uitvoerder konden we de elementen soepel leveren en is het project voor ons goed verlopen”, vertelt Jaap Hop. “De uitdaging lag er voor ons in dat de productie erg snel achter de uitvoering kwam. Het ging om 140 balkons, 80 liftwanden en trappenhuiswanden, 34 trappen, 87 kolommen en 36 borstweringen. Qua omvang was dit dus een behoorlijk groot project.”

In januari 2020 startte Hop Prefab met de werkvoorbereidingen, om alles in de zomer van 2021 op te leveren.

Geen enkele woning is standaard

De complete E-installatie voor de woningen en algemene ruimtes binnen Santfort wordt gerealiseerd door J. de Groot Elektrotechniek & Beveiliging uit Zoeterwoude. Het mooie aan dit project vindt eigenaar Patrick van der Meer dat geen enkele woning standaard is. “Als klanten willen dat er ergens anders spotjes, schakelaars of stopcontacten komen, dan voeren wij dat uit. Ook hebben we de zonnepanelen op het dak geleverd en gemonteerd.”

Omdat de woontorens vlakbij zee staan, moest er veel ballast toegevoegd worden om de zonnepanelen te kunnen monteren, vertelt Van der Meer. “Dit vanwege de hoogte van de gebouwen en de wind waarmee je te maken hebt aan de kust. We moesten alles vooraf zeer nauwkeurig berekenen.”

J. de Groot voert vaker werkzaamheden uit voor bouwonderneming Niersman. Het gaat dan niet alleen om nieuwbouw, maar ook om grootschalige renovaties. Bij Santfort begonnen de werkzaamheden voor J. de Groot in juni 2020. Het project moet in november opgeleverd worden. Van der Meer: “We werken in coronatijd, dus met weinig vergaderingen op locatie hebben we toch een mooi succes weten te bereiken.”

Bouwinfo

Opdrachtgever en architect Pact3D
Hoofdaannemer Niersman
Dakbedekking Kleiva
Projectzonwering Schellekens & Schellekens
Prefab elementen Hop Prefab
Binnendeuren Svedex
Kunststof kozijnen De Jong Rutten
Bouwperiode februari 2020 – december 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details