Tegelgroep Nederland Hilton Hotel Amsterdam Airport Schiphol
02:09
11-01-2016

Bedrijfsprestentatie |Hilton Hotel Amsterdam Airport Schiphol

De bouw van Hilton Hotel Amsterdam Airport Schiphol is een uitermate prestigieus project. De in het oog springende ruitjesgevel in combinatie met de onderscheidende vorm geven het gebouw nu al een iconisch karakter. Maar ook het hoogstaande tegelwerk speelt daarbij een rol. Details maken het verschil. De keramische tegels geven het pand aan de binnenzijde een eigen identiteit. Ze versterken de bijzondere beleving.

Het nieuwe Hilton Hotel op Schiphol wordt, na een bouwtijd van bijna drie jaar, in het laatste kwartaal van 2015 opgeleverd. De accommodatie met een geheel eigen stijl bestaat dan uit 433 kamers, 23 vergaderzalen, een executive lounge, een restaurant en bar, een spa en fitnesscentrum, een groot atrium met lobby en een ondergrondse garage met 138 parkeerplaatsen. Gezien de omvang en de vele architectonische en bouwkundige hoogstandjes is er nu al veel landelijke maar ook internationale belangstelling voor het bouwwerk.

Keramische tegels
Tegelgroep Nederland is nauw betrokken bij het project en ziet haar bijdrage als een mooie referentie. Het bedrijf levert de keramische tegels voor de badkamers, het restaurant en de toiletgroepen van het hotel. In totaal gaat het om zo’n 20.000 vierkante meter aan tegels, die werden aangebracht door De Tombe & Karel. Eddie Duikersloot, Key Account Manager van Tegelgroep Nederland, spreekt van een uitdagende klus op hoog niveau. “Op verschillende fronten wordt afgeweken van de standaard en juist daar ligt de kracht van onze businessunit Tegelgroep Nederland Projects: Custom Made tegeloplossingen. Meedenken met de klant, maatwerk bieden en keramische oplossingen aanreiken. Daarmee zorgen we voor toegevoegde waarde.”

De aanpak zie je terug bij het tegelwerk van de 433 badkamers van Hilton. Daarvoor werd voor 15.000 vierkante meter aan wand- en vloertegels van het hoogwaardige merk Graniti Fiandre geleverd. Door vier hele tegels in een iets groter formaat tot de onderkant van het plafond toe te passen, werd de exacte en daarmee perfecte maatvoering bereikt.

Maatwerk
Het productieproces werd aangepast aan deze specifieke opdracht. Dit onderstreept het vermogen van Tegelgroep Nederland en haar fabrikanten om maatwerk te kunnen bieden. Ondanks een afwijkende maatvoering sluiten de tegels perfect op elkaar aan, zonder esthetische aanpassingen. “Dat komt het eindresultaat ten goede. Zo brengen we ook op dat gebied als betrokken partner onze kennis en kunde in.” De uitstraling van het tegelwerk voldoet aan het verwachtingspatroon van de gasten van Hilton. De homogeen wit gepolijste tegels aan de wand en de vloertegels in een matte variant, voelen als een warm bad.

Het tegelwerk in het restaurant vormt een echte eyecatcher. Pentekeningen van een kunstenaar zijn als tegeltableau toegepast. Zo is een eigen patroon met elementen uit de luchthaven gecreëerd. MaatWerkTegels in De Meern fungeerde als producent. Er is veel aandacht besteed aan de juiste kleur en de verfijnde details. “De afstemming luisterde heel nauw”, aldus Eddie Duikersloot. “Het is echt kunst in keramiek. We zijn erg trots op het resultaat.” Dat geldt ook voor de tegels in de toiletgroepen op de begane grond en de eerste en tweede verdieping van het hotel. Het gaat om patch work met een twist. Zo is een nieuwe invulling gegeven aan de authentieke grondvorm van Delfts Blauw. “Het past uitstekend in het huidige tijdsbeeld terwijl het historische betekenis heeft. Net als in het restaurant is er gebruikgemaakt van de meest moderne 3D printtechniek.”

Finesse
De aspecten zijn in finesses uitgedacht, zoals de tekening van het schaap duidelijk maakt. Door een schaduwlijn te gebruiken en een bepaald deel meer aan te zetten, ziet het beeld er een stuk evenwichtiger uit.

De overdekte promenade is een verhaal apart. Dit fraai vormgegeven bouwdeel verbindt het hotel rechtstreeks met de terminal van de internationale luchthaven. De eerste stappen die gasten zetten in de promenade doen ze op de Mosa vloertegels, die zijn geleverd door Tegelgroep Nederland. Deze kleur keramische tegels worden standaard in 60 bij 60 cm toegepast, maar zijn in dit geval speciaal geproduceerd in 90 bij 90 cm, aangezien de vloeroppervlakte 900 vierkante meter bedraagt.

Tekst | Richard Stegers  Beeld | PePe fotografie

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Novotel Amsterdam Airport HoofddorpOosting Staalbouw Katwijk