01:36
13-03-2015

Bedrijfspresentatie | Arie Hollenberg

‘Als het gaat om asbestsanering moet je concreet en helder zijn’
In 1993 werd de toepassing van asbest in Nederland wettelijk verboden, en daarmee werd het startsein gegeven voor de asbestsanering. Arie Hollenberg Sloop en Milieuwerken was als één van de eerste bedrijven gecertificeerd voor de vakmatige sanering van asbest. De Noord-Hollanders leggen graag uit wat daarbij komt kijken. “Wat wij de laatste jaren ervaren, is dat er een enorme behoefte bestaat aan voorlichting, zowel bij opdrachtgevers, uitvoerders als bewoners. Daarin investeren wij veel tijd”, vertelt communicatiemedewerker Bianca van der Gronden. “Een transparante asbestsanering dient ieders belang.”

Arie Hollenberg is totaalleverancier van sloop- en milieudiensten; dat betekent niet alleen asbestsanering en sloopwerkzaamheden (te verdelen in totaal- en renovatiesloop), maar ook grondsanering. “Wij kunnen indien gewenst het gehele traject uit handen nemen, inclusief communicatie en organisatie.” Van der Gronden vertelt graag over asbestsanering, omdat er bij veel betrokkenen slechts een globale kennis aanwezig is. “Een goede voorlichting blijkt zeer belangrijk voor de betrokken partijen; dus vanzelfsprekend ook voor ons. Je kunt denken aan informatiemiddagen voor opdrachtgevers als woningcorporaties en VvE’s, of het organiseren van bewonersbijeenkomsten, met name bij grote projecten zoals Korsholm Hoofddorp en Bosstraat Nieuw-Vennep, twee van onze recente saneringsprojecten. In beide gevallen gaat het immers om meer dan honderd woningen.”

Een belangrijk vraagstuk is bijvoorbeeld: kan de sanering in bewoonde staat worden uitgevoerd, of moeten bewoners tijdelijk elders naartoe en wat betekent een dergelijke beslissing voor de woningeigenaar en/of huurder? “Leegstand is duur en uitplaatsing is belastend voor bewoners. Tegelijkertijd moet de sanering op vakmatige wijze plaatsvinden. Dan is het belangrijk dat je naar elkaar toe transparant bent. Wij verplaatsen ons in de betrokkenen, maar zijn altijd concreet en helder.”

Grenswaarde
Van der Gronden neemt graag vooroordelen weg over een onderwerp dat al snel wordt geassocieerd met ‘mannen in witte pakken’. “Er zijn vele partijen intensief bij de asbestsanering betrokken. De inventarisatie vindt bijvoorbeeld altijd plaats door een onafhankelijke partij, en die witte pakken zijn niet altijd nodig. Een asbesthoudende vensterbank die alleen geklemd vastzit, kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig verwijderd worden. Er zijn echter ook situaties waarbij sprake is van (niet-)hechtgebonden materialen, en dan wordt het werkgebied zorgvuldig afgezet en een luchtdichte tent om het te saneren object geplaatst. Het gebied wordt als het ware tijdelijk in quarantaine geplaatst. Na de saneringswerkzaamheden komt een onafhankelijk, RvA-geaccrediteerd laboratorium het onderzoek afronden.” De eisen worden steeds strenger; naar verwachting zal binnen afzienbare tijd de grenswaarde voor het maximaal aantal asbestvezels sterk worden verlaagd. “Hoe wij daarop inspelen? Wij streven in alle gevallen naar een zo veilig mogelijke asbestsanering. Wij denken het liefst vooruit. Zo draaien wij met Ymere mee in een pilot van het Landelijk Asbestvolgsysteem, LAVS. Hierin wordt het asbestsaneringsproces met behulp van een digitale portal van A tot Z geregistreerd, van de inventarisatie-opdracht tot en met de afvalverwerking. Hollenberg kan de volledige organisatie van het saneringstraject – inclusief communicatie – volledig uit handen nemen.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners