Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bedrijfspand Wilko Fruit | Breda

Bedrijfspand Wilko Fruit | Breda

Hybride constructie voor snel en kwalitatief bouwen

9.500 m² prefab beton gemonteerd in vijf weken

Wilko Fruit bouwt een nieuw bedrijfspand. De dynamische importeur van zachte fruitsoorten zoals aardbeien, bramen en tomaten groeit al jaren achtereen. Op haar nieuwe stek in Breda kan zij voorlopig weer doorgroeien, de processen verbeteren en milieuvriendelijker werken.

De nieuwe bedrijfslocatie van Wilko Fruit ligt op bedrijventerrein Heilaar-Noord in Breda. Hier kocht Wilko Fruit twee kavels, om hierop een bedrijfshal met kantoor te laten bouwen van in totaal zo’n 9.500 m². De begane grond bedraagt ongeveer 8.500 m²; de kantoorverdieping en mezzanine omvatten samen ruim 1.000 m². De kavels bieden bovendien ruimte voor parkeren en ontsluiting. Het pand en de inrichting van het omliggende terrein werden gerealiseerd door Willy Naessens Industriebouw.

Bedrijfspand Wilko Fruit

Grondverbetering
Voorafgaand aan de bouw verbeterde Willy Naessens eerst de kwaliteit van de grond onder het toekomstige gebouw. Zij versterkte de draagkracht en fundeerde op staal. Vervolgens werd de constructie opgetrokken in betonskeletbouw. “Het ontwerp, de engineering en de productie zijn geheel in eigen beheer uitgevoerd”, vertelt Herman Wijgerse, bouwplaatsmanager van Willy Naessens. “25 vrachtwagens per dag hebben de betonelementen vanuit ons moederbedrijf in België naar Breda getransporteerd. Twee ploegen hebben op de bouwplaats de elementen gemonteerd.”

Bedrijfspand Wilko Fruit

Hybride constructie
De totale constructie bestaat uit beton en staal. De wanden zijn opgebouwd uit gladde betonwanden, silex beton en sandwichpanelen; het dak uit kanaalplaten en TT-dakelementen. Wijgerse: “Met de combinatie van betonnen dakliggers en TT-elementen kan snel een kwalitatieve dakconstructie worden gerealiseerd, geschikt voor grote overspanningen. De elementen zijn gemakkelijk handelbaar en zelfdragend.”

Gevels en vloeren
De kozijnen, puien, vliesgevels en luifel zijn rondom afgewerkt met een omranding van 4 mm dikke aluminium composiet. Deze geeft de plint van het gebouw een fraaie uitstraling. Daarboven bestaan de gevels uit grijze sandwichpanelen. De vloeren van de mezzanine en de kantoorvloeren zijn uitgevoerd in kanaalplaten met een betonnen druklaag. Waar nodig werd hierin vloerverwarming aangebracht. Enerzijds om te verwarmen, anderzijds om condensatie van de onderlinge koelcellen tegen te gaan.

Bedrijfspand Wilko Fruit

In hoog tempo
“De totale betonconstructie met een grondoppervlak van 9.500 m² werd in vijf weken gemonteerd”, vertelt Wijgerse. “Dat betekent dat er ongelooflijk snel is gewerkt. Op dit moment verkeren we in het afbouwstadium. Dat is ook nodig, want in mei start voor Wilko Fruit het hoogseizoen. Voor ons – Willy Naessens – betekent dat vooral goed managen en coördineren. We werken met vaste onder- en nevenaannemers, zoals de installateurs en de leverancier van de vijf grote koelcellen. Deze werken geheel zelfstandig en volgens planning. Ik ben er om te bewaken dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. In dat geval gaan we begin mei opleveren, inclusief de infrastructuur en de bestrating rondom het pand en de fietsenstalling.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details