Leidsche Rijn
01:50
30-11-2018

B@ducated, Leidsche Rijn

Wonen in een bijenkorf

Middenin Leidsche Rijn realiseert De Vries en Verburg Bouw B.V. uit Stolwijk het project B@ducated, een wooncomplex met 250 micro-appartementen voor studenten en young professionals. Voor deze ‘bezige bijen’ voorziet dit goudkleurige gebouw, met gevels in honingraatmotief, in een dynamische en inspirerende woonomgeving.

B@ducated is, net als het naastgelegen appartementencomplex Reykjavik, een ontwikkeling van Sustay. “Begin 2017 kwamen wij bij Sustay in beeld voor de realisatie van beide gebouwen”, vertelt projectleider Rick Schakel van De Vries en Verburg Bouw. “Enkele maanden later startten we beide projecten op; Reykjavik eerst, op de voet gevolgd door B@ducated.” De exploitatie van B@ducated is in handen van vastgoedbedrijf Camelot.

Leidsche Rijn

In de binnentuin op het binnendek komt het honingraatmotief terug.

Werkbijen in een bijenkorf
Met B@ducated wordt invulling gegeven aan een groot tekort aan adequate huisvesting voor jonge woningzoekenden met een beperkt budget. De architecten van Het Ontwerpteam lieten zich door deze jonge doelgroep inspireren. Zij zagen de toekomstige bewoners van B@ducated als werkbijen in een bijenkorf. Dit brachten zij in beeld met een vrij hangende aluminium gevel in honingraatmotief, die met zijn gouden kleur stevig contrasteert met de antracietkleurige betongevel daarachter. Schakel: “In de binnentuin op het binnendek komt dit honingraatmotief eveneens terug. Vanaf de galerijen heb je hier mooi zicht op.” 

Turnkey appartementen
Het woongebouw telt zes woonlagen en heeft een grote onderdoorgang met hoge kolommen onder de vierde verdieping. Op de begane grond bevindt zich de glazen plint met twee commerciële ruimtes en het kantoor van Camelot. Ook de stallinggarage, met 29 parkeerplaatsen en ruim 280 fietsenrekken is op de begane grond te vinden. De daarboven gelegen verdiepingen bieden ruimte aan de 250 appartementen, met oppervlakten van circa 23 tot circa 50 vierkante meter. “De appartementen worden compleet opgeleverd”, zegt Schakel. “Wij voorzien elke woning van een complete badkamer, vloerbedekking en behang. Camelot zorgt voor de keukens en de meubels.”

Leidsche Rijn

Detail vrij hangende gevel met honingraatmotief.

Betonnen casco, aluminium gevel
In juni 2017 ging de bouw van B@ducated van start met het heiwerk. De paalfundering bestaat uit vibropalen. Daarop bracht De Vries en Verburg een in het werk gestorte fundering aan, met daarop een kanaalplaat betonvloer als begane grond. “De verdiepingen bouwden we op met in het werk gestorte wanden en breedplaatvloeren”, zegt Schakel. “De binnengevel voerden we uit met houtskeletbouw binnenspouwbladen. Voor de buitengevel pasten we een prefab betonnen binnenspouwblad toe en kunststof kozijnen. Daar voorlangs monteerden we de vrij hangende gevel.” Zonnepanelen op het dak voorzien in een deel van de elektriciteitsbehoefte van B@ducated. Warmte en warmwater wordt verkregen via een aansluiting op het stadsverwarmingsnet.

Alles onder controle
Over de status van de werkzaamheden zegt Schakel: “De afbouw is in volle gang. We voorzien de laatste verdieping van behang en vloerbedekking. Buiten is de gemeente bezig met het straatwerk.” Een complicerende factor tijdens de uitvoering is dat de bouwplaats krap is en dicht tegen het spoor aan ligt. Dit maakt dat De Vries en Verburg zoveel mogelijk materialen just-in-time laat aanvoeren. Voor het werken aan het spoor worden specifieke maatregelen genomen, zoals het aarden van de kranen. “Alles is onder controle”, zegt Schakel tevreden. “Half november 2018 leveren wij de woningen op en kunnen 250 jongeren direct verhuizen naar hun nieuwe, eigen stekje.”    

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: De Vries en Verburg Bouw B.V

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Slim, snel en goed
De elektrotechniek in B@ducated wordt verzorgd door Van den Pol. De Montfoortse specialist realiseert de elektrotechnische, communicatie- en  brandmeldinstallatie plus infrastructuur voor het camerasysteem. 

“En met de aanleg van LED-verlichting en bijna honderd zonnepanelen dragen wij substantieel bij aan het duurzame karakter”, zegt projectleider Theo Severs. In B@ducated komt een kantoor van Camelot, verhuurder van de studentenwoningen. “Daar realiseren wij de E-, data- en inbraakinstallatie.” Ook in het naastgelegen appartementencomplex is Van den Pol actief. De bouw hiervan loopt parallel met B@ducated.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? “De beperkte ruimte op de bouwplaats en het hoge tempo, met wekelijks 15 wooneenheden. Om de gewenste kwaliteit en snelheid te realiseren, is onze ervaring met grootschalige studentenhuisvesting zeker een voordeel.” Van den Pol was eerder onder meer betrokken bij projecten in Amsterdam en Vaals. “Actuele voorbeelden zijn studentencomplexen in Utrecht en opnieuw Amsterdam, waar we 955 units slim, snel en goed van techniek voorzien.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Ontwikkelaar Sustay, Utrecht
Exploitant Camelot Europe, Utrecht
Architect Het Ontwerpteam, Vinkeveen
Aannemer De Vries en Verburg Bouw B.V., Stolwijk
Installateur Klimaatservice Holland B.V. (W), Van den Pol (E)
Bouwperiode juni 2017 – november 2018

Parkeergarage P3W-installaties