Bartiméus

Visual woongebouwen.

01:56
12-12-2018

Bartiméus, Doorn

Bouwen voor mensen met een visuele beperking

Middenin de bossen bij Doorn wordt op dit moment gewerkt aan de nieuwbouw van Bartiméus, dat vier woongebouwen voor mensen met een (visuele) beperking omvat. In totaal 64 cliënten kunnen hier vanaf eind maart 2019 terecht. Op 3 oktober 2018 bereikte het vierde en laatste gebouw het hoogste punt.

Een dag die uiteraard in het teken stond van het pannenbier, waarbij de symbolische handeling bestond uit het luiden van een grote klok door enkele toekomstige bewoners. Allemaal mensen met visuele en soms lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. 

Bartiméus

Overzicht terrein.

Comfortabele studio’s
64 comfortabele studio’s verdeeld over vier éénlaagse panden verrijzen hier. Omdat de oude woningen sterk verouderd waren, had opdrachtgever Bartiméus besloten om deze te slopen en te vervangen door nieuwbouw op dezelfde locatie. Het gaat om blokken met elk twee woongroepen met acht cliënten. “Het mooie van dit project is dat dankzij de metalstud binnenwanden de indeling van elk gebouw flexibel is en in de toekomst aangepast kan worden, mocht dit nodig zijn”, zegt Rob Mombarg, projectleider bij de KlaassenGroep. “Dit geldt ook voor de individuele wooneenheden (24 m²) van de cliënten. Al naar gelang hun beperkingen worden deze geschikt gemaakt voor de bewoner. Daarbij wordt bijvoorbeeld besloten of wel of geen tillift aan het plafond nodig is, en kunnen bewoners de kleurstelling van de wand- en vloerafwerking zelf uitzoeken. Mensen met een visuele beperking kunnen namelijk vaak wel lichte of donkere kleuren onderscheiden.” Naast een zit-slaapkamer bevat elke woonunit een badkamer. Per woongroep zijn er verder nog een gezamenlijke woonkamer met keuken, was- en droogruimte, dagbestedingsvoorziening en terras.

Bartiméus

Blok 2 in aanbouw.

Specifieke eisen
Omdat het hier mensen met (visuele) beperkingen betreft, moet de nieuwbouw aan specifieke eisen voldoen. Mombarg: “Ten aanzien van de gebouwen zelf maar ook rondom het gehele bouwtraject. Alle gebouwen moeten bijvoorbeeld drempelloos zijn en kenmerkende rechte lijnen bevatten. Vooral belangrijk voor degenen die met een blindenstok lopen. Daarnaast zijn markeringen nodig als leuningen in de gangen en een toegangscontrolesysteem en wordt bij badkamers en deuren met donkerdere accentkleuren gewerkt om aan te geven waar zich bijvoorbeeld een wastafel of deurkruk bevindt. Buiten is er speciale bestrating met geleidestroken. Deze hebben plaveisel met een wat afwijkende ribbelstructuur die maken dat blinden en slechtzienden de juiste weg kunnen volgen. 

Verder zijn buiten de hele bouwrouting en bouwplaatsinrichting eveneens afgestemd op de bewoners van Bartiméus. Om ervoor te zorgen dat buitenlopende cliënten niet in de problemen komen, is de bouwplaats volledig omheind en het hekwerk zorgvuldig afgesloten. Op het Bartiméusterrein is speciaal een opstelplaats voor bouwverkeer aangelegd. Voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen rijden vrachtauto’s naar de hoofdingang van het terrein, waar informatieborden ze naar de opstelplaats leiden. Een speciale begeleider loodst de vrachtauto’s rustig naar de losplek op de bouwplaats en vervolgens weer terug het terrein af. “Met goede hekken en informatieborden verloopt dit tot nu toe prima. Net als het hele bouwproject”, aldus de projectleider. “De bouw vordert gestaag dankzij onze repeteerbare routing. Aan alle vier de gebouwen wordt tegelijkertijd gewerkt, met een interval van vier weken tussen elk onderdeel in. Zo zijn we bij blok 1 al bezig met de binnenwanden, bij blok 2 met de afwerkvloer, bij blok 3 met het metselwerk en bij het laatste blok is de staalconstructie geplaatst en hebben we dus net het hoogste punt bereikt!”    

Bartiméus

Blok 3 in aanbouw.

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: IAA Architecten (renderingen) en KlaassenGroep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Veilig en sterk binnenwerk voor Bartiméus
De wandafwerking en het schilderwerk binnen in de nieuwbouw van Bartiméus in Doorn worden uitgevoerd door Van Dijk Glas- en Schilderwerken. Het bedrijf uit Leerdam start de werkzaamheden eind 2018 en zal daarmee maart voorjaar 2019 klaar zijn.

Als middelgroot schildersbedrijf levert Van Dijk Glas- en Schilderwerken een totaalpakket dat bestaat uit beglazing, wandafwerking en schilderwerk. Directeur-eigenaar Dirk van Dijk: “Wij zorgen altijd voor een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat, daarvan kunnen onze klanten verzekerd zijn. Per discipline hebben we één aanspreekpunt. Deze korte lijnen zorgen voor efficiency, flexibiliteit en een goede afstemming, waardoor wij onze projecten altijd op tijd afronden.” 

Het schildersbedrijf was al in een vroeg stadium bij project Bartiméus betrokken en heeft aan de hand van het Programma van Eisen meegedacht over een optimale invulling voor de binnenzijde. Aan de onderhoudsvriendelijke kunststof buitenschil hoeft Van Dijk niets te doen. Binnen brengt het bedrijf glasweefsel aan op de meeste gestukte gipsen wanden van de woonruimten plus de gangen. Van Dijk: “Omdat hier mensen met een (visuele) beperking wonen, moet de binnenwandafwerking tegen een stootje kunnen. Glasvlies is sterk, beschadigt niet snel, is gebruiksvriendelijk en blijft daardoor langer goed. Elke studio krijgt naast glasvlieswanden één accentwand met Vescomvinyl, voor de sfeer.” In totaal gaat het per paviljoen met acht studio’s om bijna 1.000 m² wandafwerking. Daarnaast realiseert Van Dijk in de paviljoens het schilderwerk van onder meer houten plinten, deuren en kozijnen, evenals de beglazing. Gekozen is voor veiligheidsglas en 60 minuten brandwerend glas voor de deuren van de brandcompartimenten. In geval van een calamiteit moeten bewoners immers snel en veilig kunnen wegkomen.

“Overal passen we onderhoudsvriendelijke en watergedragen Sigmacoatings toe. Deze voldoen aan het DUBO keurmerk voor duurzaamheid. Goed voor het milieu”, besluit Van Dijk.


Kozijnmanagement bij nieuwbouw Bartiméus
Bij de nieuwbouw van Bartiméus in Doorn heeft Intercombi het kozijnmanagement verzorgd. Kozijnmanagement is een totaalconcept met als doel de aannemer het beste kozijn te bieden en faalkosten te minimaliseren.

“Wij houden ons bezig met het adviseren en organiseren van alles rondom kunststof en aluminium kozijnen”, vertelt mede-eigenaar Robert Middendorp. “Daarvoor zijn wij de schakel tussen aannemer en fabrikant.” Op de vraag van de architect om na te denken over een passende kozijnoplossing voor de buitenschil van de nieuwe woningen, heeft het bedrijf uit Terborg kunststof kozijnen geadviseerd. Middendorp: “Hier is het nieuwste profiel van K-Vision toegepast voor de ramen en deuren. Deze kozijnen bevatten triple glas, dat een neutrale kleur heeft omdat het mensen met een visuele beperking betreft. Met een gemiddelde thermische waarde van circa 0,98 W/m2K zijn ze prima geïsoleerd. Verder zijn ze onderhoudsvriendelijk en inbraakwerend.” In totaal zijn voor de vier paviljoens ruim 200 kozijnen geleverd. Ook heeft het bedrijf een slimme oplossing bedacht voor de dorpels die normaliter 20 mm hoog mogen zijn. “Vanwege het rolstoelgebruik en de visuele beperking moesten ze vlak zijn. Wij hebben dan ook speciaal profielen laten maken, zodat de dorpels volledig vlak zijn”, verklaart Middendorp.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Bartiméus
Ontwerp IAA Architecten
Uitvoering KlaassenGroep, vestiging Arnhem

BouwBeurs 2019Woontoren Leyweg