De fabrieken van Rodruza bakken al een paar honderd jaar stenen in Nederland. Op tijd vernieuwen vindt het familiebedrijf belangrijk. Dat uit zich niet alleen in een breed scala aan producten, maar ook in een steeds verdere verduurzaming van het productieproces en de adoptie van duurzame oplossingen, zoals sinds kort de techniek van droogstapelen en het gebruik van herbruikbare pallets in plaats van wegwerppallets.
“De historie van steenbakken is eeuwenoud”, zegt Frank Struijk, verkoopadviseur bij Rodruza. “De oudste gebouwen opgetrokken uit baksteen zijn al meer dan 8.000 jaar oud. Het is een ontzettend duurzaam product. Toch is het belangrijk om te blijven vernieuwen en verduurzamen, zonder de historie van de Nederlandse baksteenindustrie uit het oog te verliezen.” Dat is de reden dat Rodruza de omslag maakt van puur een baksteenfabrikant naar een volwaardig fulfilmentleverancier van bakstenen.
De basis van de baksteen is rivierenklei; een zichzelf vernieuwende grondstof. “En dat is wetenschappelijk aangetoond”, zegt Struijk. “De afzetting van rivierklei is een continu proces. Klei raakt dus nooit op, zo lang de rivieren blijven stromen. Sterker nog, als wij als steenbakkers de klei niet blijven delven, krijgt Nederland zelfs natte voeten.” Rodruza maakt grotendeels gebruik van Nederlandse rivierenklei, maar maakt voor sommige sorteringen baksteen ook gebruik van een Duitse kleicomponent om te komen tot het omvangrijke assortiment van inmiddels zo’n 180 verschillende sorteringen. “De basiskleur van de steen wordt bepaald door de klei in combinatie met diverse keramische bewerkingen, waarbij het gas waarmee de ovens worden gestookt, ook een kleurcomponent is. Bij het verduurzamen is dat laatste dus ook een serieus aspect om rekening mee te houden.”
Reinout Lempers, directeur van Drystack, zegt: “Rodruza is de eerste steenfabrikant die het Drystack-concept heeft geadopteerd en proactief met haar relaties de markt betreedt. Het Drystack-concept wordt af-fabriek geleverd. De bakstenen worden van uitsparingen voorzien om ze circulair te kunnen verwerken.” Het maakt de gevel 100% herbruikbaar, verzekert Struijk. “Het concept gaat uit van speciale ‘layers’ (koppelankers, red.) gemaakt van gerecyclede kunststoffen die precies passen in de uitsparingen van de baksteen. Er komt geen metselmortel aan te pas. Drystack kan bovendien ook voegloos worden verwerkt. En daar zit natuurlijk de grootste milieuwinst als je bedenkt dat een reguliere gevel voor circa 22% uit voegsel bestaat. Drystack laat zich verder onder alle weersomstandigheden verwerken, er is geen water benodigd, wat resulteert in een schone werkomgeving met vrijwel geen afval.”
Als voortrekker in de branche heeft Rodruza het Drystack-concept omarmd om een bestendige toekomst voor de baksteen te realiseren. Inmiddels zijn de eerste werken al in uitvoering. Vrijwel het volledige assortiment van Rodruza is dan ook geschikt voor droogstapelen. Het concept is volgens Struijk concurrerend met traditioneel metselwerk en wordt uitsluitend door gecertificeerde ‘stapelaars’ verwerkt. “Omdat er geen metselmortel gebruikt wordt, is het een zeer interessant product voor het aardbevingsgebied in Groningen, maar ook als een circulaire en weersbestendige buitenschil voor de houtskeletbouw. Drystack geeft architecten bovendien de vrijheid om de meest creatieve oplossingen te bedenken met de ‘eeuwenoude’ baksteen.” Rodruza levert het systeem als een compleet pakket aan op de bouwplaats.