Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bakkerschool ROC | Wageningen

Bakkerschool ROC | Wageningen

Vakschool Rijn IJssel: Integraal installatieconcept op basis van eigen techniek

Medio juli 2019 wordt de herontwikkelde vakschool van ROC Rijn IJssel in Wageningen opgeleverd. Totaalinstallateur Linthorst Techniek is verantwoordelijk voor de complete E- en W-installaties. Het installatieconcept is all-electric vormgegeven, de bestaande gasketels zijn alleen voor gebruikspieken bestemd. “Met een intelligent integraal systeem voorzien van warmtepompen en warmteterugwinning wordt het energieverbruik geminimaliseerd”, zegt projectleider Jeroen van Neerbos.

Vakschool Wageningen is een mbo-opleiding voor bakkerij, horeca, toerisme en facilitaire diensten. Het in 1998 gebouwde onderwijspand aan de Marijkeweg wordt sinds de zomer van 2018 gerenoveerd en met circa 2.900 m² uitgebreid. Linthorst Techniek is van begin af aan betrokken bij het project. De totaalinstallateur is formeel onderaannemer van Van Wijnen, maar werkt standaard met een Design & Build-aanpak. “Dat houdt in dat wij aanpassingen hebben gemaakt op het bestek en die hebben doorgerekend voor de opdrachtgever, alles in het kader van energiereductie en budget”, aldus Van Neerbos. 

Zoals bekend is ‘all-electric’ zeer voordelig in de exploitatie en bevorderlijk voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. “Wij hebben een systeem ontworpen voor de school om in de toekomst volledig gasloos te kunnen functioneren. In dit geval geldt een terugverdientijd van zeven jaar voor de voorgestelde meerinvesteringen buiten het bestek. Daarmee hebben wij de opdrachtgever kunnen overtuigen. Voordeel is dat wij een totaalinstallateur zijn en dergelijk maatwerk compleet ingeregeld kunnen realiseren, inclusief alle technische disciplines die daarbij komen kijken. Onze E- en W-engineers zitten dagelijks met elkaar in één ruimte, en wekelijks met die van de aannemer aan tafel; de architect zit daar ook bij. Wij zijn de eerste partij die het gebouw is ingegaan bij de projectstart, en de laatste partij die straks vertrekt na de inbedrijfstelling.” 

Bakkerschool ROC

Een integraal installatieconcept biedt ruimte voor inpassing (Beeld: Fotostudio Peter Vincent)


Integraal opereren
De totaalinstallateur uit Apeldoorn is verantwoordelijk voor verwarming, koeling en luchtbehandeling, hemelwater- en vuilwaterafvoer, sanitair en regelinstallaties, alsmede alle E-installaties inclusief de beveiliging en pv-systemen. “De bouwkundige inpassing van de totale techniek – zowel in het bestaande als de nieuwbouw – maakt dit project bijzonder; een integraal proces waarin aanpassingen zijn voorgesteld in samenspraak met architect en aannemer.” Het complex van leslokalen, restaurant (bestaande bouw), alsmede praktijklokalen inclusief bakkerij met vier ovens per lokaal (nieuwbouw), is door Linthorst Techniek installatietechnisch geïntegreerd ondersteund door eigen innovaties. “De basis is de TT 68 hoogtemperatuur warmtepomp, een eigen fabricaat dat reeds wordt toegepast om complete gebouwen all-electric te verwarmen en voor de opwekking van warmtapwater. Gecombineerd met het KAT-systeem, dat restwarmte van de keukens hergebruikt, en een slimme koppeling met de bestaande gasketels ontstaat een integraal installatieconcept. Wij zijn tevens verantwoordelijk voor het gebouwbeheersysteem, dat online en met touchscreens kan worden bediend. Integratie van installaties op basis van eigen expertise is onze specialiteit en wordt hier ingezet om voor aanvang van het lesjaar een volledig bedrijfsklare vakschool op te leveren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details