Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Asia Express Food laat het (s)maken!
In Kampen is een uitbreiding gerealiseerd van ca. 10.000 m², met een grote magazijnruimte, gekoelde expeditie en ca. 1.500 m² kantoren. Bovendien is de gekoelde opslag in het bestaande distributiecentrum uitgebreid.

Asia Express Food laat het (s)maken!

Door de groeiende afname, omzet én uitbreiding van het assortiment authentieke Aziatische, Afrikaanse en Indiase producten was groothandel Asia Express Food in Kampen uit haar jas gegroeid. Op het bestaande terrein aan de Kilby­straat is daarom een uitbreiding gerealiseerd van ca. 10.000 m², met een grote magazijnruimte, gekoelde expeditie en ca. 1.500 m² kantoren. Bovendien is de gekoelde opslag in het bestaande distributiecentrum uitgebreid. In opdracht van Brouwer Groothandelsgroep zijn ingenieursbureau DENC Zuid en hoofdaannemer K.K. HEUTINK verantwoordelijk voor de realisatie van de uitbreiding, in de breedste zin van het woord. Duurzaamheid stond hierbij centraal. Zowel in ontwerp, uitvoering als samenwerking.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | DENC Zuid

Bouwpartners

De nieuwbouw werd uitgevoerd in een bouwteam, waarin naast DENC Zuid en K.K. HEUTINK ook Hartman Installatie (W-installaties), Hoekstra Installatie (E-installaties), De Groot Installatiegroep (sprinkler) en Geerlofs (koeltechniek) vertegenwoordigd waren. “In plaats van een uitgebreide aanbestedingsprocedure heeft Brouwer Groothandelsgroep vooraf vaste, solide en vakbekwame partners geselecteerd, die gepassioneerd en in hechte samenwerking hebben gebouwd aan een hoogwaardige, efficiënte en betaalbare huisvestigingsoplossing”, vertelt Rien Heutink, eigenaar van K.K. HEUTINK. “Eén van onze expertises is het realiseren van bedrijfshuisvesting voor food- en logistiek gerelateerde bedrijven. Werken vanuit de eisen van de gebruiker staat hierbij centraal, binnen budget en planning en met minimale overlast. Door lean te plannen en te bouwen, heeft de huidige bedrijfsvoering van Asia Express Food geen hinder ondervonden van de bouwwerkzaamheden en vond ook de oplevering geruisloos plaats. Daarmee is dit project een voorbeeld voor de gehele bouwsector én een prachtige referentie voor K.K. HEUTINK, dat dit jaar een bijzonder jubileum viert. Wij zijn een financieel gezond en stabiel familiebedrijf dat al 100 jaar (!) ontwikkelt en bouwt aan een duurzame toekomst. De kennis en kunde die we hebben, is ook in dit project vanaf het allereerste moment benut.”

Één geheel

DENC Zuid was in dit project verantwoordelijk voor het ontwerp en de vergunningsaanvragen, technische en constructieve uitwerking, contractvorming, bouwbegeleiding en financiële projectadministratie. “Onze ambitie was om de uitbreiding qua architectuur zo te ontwerpen, dat bestaande bouw en nieuwbouw één geheel zouden vormen”, vertelt Maikel Brokken, projectmanager bij DENC Zuid. “Met het uitgesproken ontwerp van de bestaande bouw (DENC, 2009), was dit best een opgave. De ligging van het distributiecentrum aan de N50 maakte bovendien dat het ontwerp ‘spraakmakend’ moest blijven, terwijl de functionaliteit van het distributiecentrum voorop moest blijven staan. Om deze functionaliteit te borgen, zijn diverse doorgangen voor heftruckverkeer gerealiseerd, evenals een inpandige loopbrug op 6,5 meter hoogte voor het kantoorpersoneel. Het stramienplan is zodanig opgezet, dat in het magazijn zowel smalle als brede stellinggangen gerealiseerd kunnen worden. Bovendien kan de gekoelde expeditie in de toekomst eenvoudig worden uitgebreid. De gehele uitbreiding is all-electric ontworpen en voorzien van PV-cellen en warmtepompen. Dankzij een koppeling met de koelinstallatie van de gekoelde opslag wordt warmteterugwinning mogelijk.”

Zowel binnen als buiten is gekozen voor hoogwaardige LED-verlichting. Waar de verlichting in de kantoren daglichtafhankelijk wordt geschakeld, zijn in het magazijn bewegingssensoren in de stellinggangen toegepast. “Het ontwerpen en afstemmen van de verschillende disciplines past perfect in het profiel van DENC, dat een multidisciplinaire dienstverlener op het gebied van huisvesting en vastgoed is.”   

Bouwkundige details

De uitbreiding van Asia Express Food is uitgevoerd met prefab heipalen en een prefab betonfundering. “De hoofddraagconstructie bestaat uit een geschoorde staalstructuur met vakwerkspanten, in combinatie met een geïsoleerd stalen dak (magazijn) en deels gebogen cellenbetondak (kantoor)”, vertelt Heutink. “Voor de vloer is gekozen voor Hoge SnelheidsPalen en een monolithische betonvloer.” Brokken: “Het gebouw is 1,2 meter opgetild, zodat een verdiepte laad- en loskuil niet nodig was en het voorterrein minder diep kon worden uitgevoerd. De gevels van het magazijn zijn opgebouwd uit een stalen binnendoos-buitendoosconstructie met glaswolisolatie. De kantoorgevel is opgebouwd uit sandwichpanelen en afgewerkt met felsbeplating. De puien betreffen vliesgevels en zijn voorzien van buiten- en binnenzonwering, waardoor hinderlijke zoninstraling wordt voorkomen. Daarmee wordt een optimaal werkklimaat geborgd.”


Projectinfo

Kwalitatieve vliesgevel zorgt voor luxe uitstraling

De blikvanger van het nieuwe dc van Asia Express Food is zonder meer de langgerekte vliesgevel onder de golvende daklijn. Vliesgevel, zonwering, screens, dekkappen en beplating werden stuk voor stuk vervaardigd van kwalitatieve materialen. “De vliesgevel is afkomstig uit de Schüco FW 60-serie”, vertelt Klaas Mulder, projectleider van Aluvo Nieuwleusen. “Deze heeft een bovengemiddelde kwaliteit. De 60 mm brede stijlen en regels geven de gevel een robuuste uitstraling.”

Het vervaardigen en monteren van vliesgevels is voor Aluvo dagelijks werk. De vliesgevels voor Asia Express Food zijn aan de bovenkant versprongen, niet gebogen. De beplating maakt het aanzicht gebogen. In de vliesgevel op de begane grond is een Tourniket opgenomen.

De uitdaging zat in de dekkappen die in de vorm van een ‘bisschopsmuts’ op de screenbakken zijn gemonteerd. Doordat deze kappen in een lichtere kleur zijn gecoat, geven ze de gevel een bijzondere uitstraling. Anderzijds was het niet de eerste keer dat Aluvo deze vervaardigde. Mulder: “Het zijn dezelfde kappen als toegepast in het eerste gedeelte van het distributiecentrum. Hierdoor konden we de oude tekeningen erbij pakken en de afmetingen aanpassen. De dekkap is gezet uit aluminiumplaat.”


Projectinfo

Hoogwaardige dak- en gevelbeplatingen

Het nieuwe distributiecentrum van Asia Express Food B.V.  in Kampen is voorzien van hoogwaardige dak- en gevelbeplatingen van MSP Dak en Wand BV.

In opdracht van aannemingsbedrijf K.K. HEUTINK heeft MSP Dak en Wand BV de distributiehal voorzien van stalen dakbeplating, afgewerkt met 142 mm dikke PIR dakisolatie (Rc >6,0) en een kunststof dakbedekking. Voor de wanden van de distributiehal heeft het Heerenveens bedrijf een opbouwsysteem geëngineerd, geleverd en gemonteerd, bestaande uit stalen binnendozen, een isolatiepakket van 200 mm dikke Cladipan glaswolisolatie en circa 3.000 m² hoogwaardige stalen gevelbeplating, die in combinatie met zogeheten omegaprofielen horizontaal op de binnendozen is bevestigd. De kantoorgevels zijn door MSP Dak en Wand BV uitgevoerd met circa 1.000 m² geïsoleerde Carrier sandwichpanelen, met als buitenhuid aluminium felsbeplatingen van Aluform. “Een deel van het kantoorgedeelte heeft een gebogen dakvorm, waarop tevens aluminium felsbeplatingen zijn aangebracht”, vertelt projectleider Dave Dalstra. “Daarmee sluit de kantooruitbreiding esthetisch optimaal aan op de distributiehal én worden uitstekende isolatiewaarden behaald. Zo voldoen alle gevels aan een Rc-waarde van minimaal 4,5 m²K/W.”

Toegevoegde waarde van MSP Dak en Wand BV is het meedenken met de klant, vertelt Dalstra. “De principedetails van het ontwerp worden tegen het licht gehouden en waar nodig worden verbeteringen voorgesteld, die kunnen bijdragen aan een betere luchtdichtheid en/of isolatiewaarde. Ook de afvalstromen worden bewaakt en zoveel mogelijk geminimaliseerd, bijvoorbeeld door waar mogelijk te kiezen voor hergebruik. Milieubewust en doordacht bouwen met alle partijen is voor ons vanzelfsprekend!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details