Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Asbestsanering en sloop voor renovatie flatgebouw in Utrecht
Saneren op hoogte.

Asbestsanering en sloop voor renovatie flatgebouw in Utrecht

Woningcorporatie Portaal heeft aan de Nigerdreef, gelegen in de Utrechtse wijk Overvecht, een complex met 174 woningen. Dit flatgebouw telt 10 verdiepingen en dateert uit de jaren ’60. Omdat de woningen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, is een grootscheeps renovatie- en verduurzamingstraject gestart. De oude keukens, badkamers en toiletten worden vervangen en de woningen worden energiezuinig gemaakt. Bovendien ondergaan de algemene ruimten een eigentijdse metamorfose. Vlasman treedt op als co-maker van hoofdaannemer BAM en is verantwoordelijk voor de asbestsanering en sloop van de te vervangen bouwdelen. 

Saneren beglazingskit.

Het asbestsaneringsteam van Vlasman is ingedeeld in een buitenploeg en binnenploeg. De binnenploeg richt zich op asbesthoudende toepassingen in de meterkast en in de badkamer, keuken en het toilet. Het betreft tegellijm (5.300 m2), kit, vensterbanken (52), plaatmateriaal (110 platen) en bitumen vloerzeilen (430 m2). Afhankelijk van de geconstateerde vervuiling tijdens de voorafgaande inventarisatie gaat zij in de woningen aan de slag. Gemiddeld neemt de sanering van een woning twee dagen in beslag, en voor die periode is voor de bewoners een logeerwoning beschikbaar. De andere ploeg werkt van buitenaf. Zij maakt gebruik van de hefsteiger om de ramen eruit te halen en vervolgens de asbesthoudende beglazingskit (22.000 m) te verwijderen. 

Punt afzuiging tijdens saneren van beglazingskit.

Zodra de woningen zijn vrijgegeven, maakt het asbestsaneringsteam plaats voor de collega’s van de sloop. Deze verwijderen het keukenblok, de vloer van de badkamer en het sanitair en brengen waar nodig gaten en sleuven aan voor de opbouw. Buiten worden intussen de gevelpanelen van de zijgevel afgezaagd en weggehesen. Gezien de hoogte van het flatgebouw zet Vlasman daarbij de telekraan en de schaarhoogwerker van 35 meter in. Ook de oude liften worden gesloopt, net als het portiek en de trappen bij de entree. 

Saneren vanuit de hefsteigers.

De 174 woningen zijn verdeeld over zes portieken. Alle werkzaamheden beginnen op de bovenste verdieping en worden vervolgens per portiek, in verticale kolommen naar beneden uitgevoerd. Daarbij is de afstemming tussen de diverse co-makers van groot belang, omdat de werkzaamheden nauwkeurig op elkaar afgestemd moeten worden. De tijdsdruk is hoog, vanwege de bewoonde staat van het flatgebouw, en de planning is strak. Voor de afvoer van materialen is slechts één bouwlift beschikbaar. Vlasman coördineert dit proces, waarbij het glas en de kozijnen voor hergebruik bestemd zijn en de rest in gescheiden afvalstromen wordt weggevoerd. De werkzaamheden zijn gestart in maart 2021 en nemen naar verwachting een jaar in beslag.   

Afhijsen van gevelbeplating.

Asbestsanering en sloop voor renovatie flatgebouw in Utrecht 

• Omvangrijke asbestsanering binnen en buiten
• Sloop BKT, gevelpanelen, liften en algemene ruimten
• Hoogbouw: inzet van hefsteiger, telekraan en schaarhoogwerker
• Renovatie in bewoonde staat, onder tijdsdruk 
• Coördinatie afvalstromen: 250 ton puin, 150 ton glas, 50 ton asbest 
• Intensieve samenwerking met andere co-makers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details