Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Architectuur Amare staat in dienst van de beleving

Foto-1—Jo-Coenen
Beeld vanaf het Spuiplein op Amare. (Beeld: CIIID)

Tekst | Chris Elbers

Beeld | CIIID/Thomas Offermans

24 augustus 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De co-productie tussen de bureaus (in de tenderfase/DO-fase ook in samenwerking met NL Architects) heeft geleid tot een stijlvol, alzijdig gebouw met een hoge mate van doorwaadbaarheid rondom. Tegelijk kenmerkt het van buiten compact ogende complex zich door een hoge mate van laagdrempeligheid, variatie en openheid. Juist díe aspecten maken Amare tot een warme en uitnodigende belevingsplek voor de bezoeker. Ongeacht of deze nu komt voor een culturele voorstelling of een kopje koffie tijdens het shoppen….

Beeld van de gevel van Amare aan de Turfmarkt kijkend naar het Spuiplein. (Beeld: CIIID)

De bijdrage van JCAU en NOAHH ging letterlijk van ‘stad tot stoel’, blijkt uit de woorden van Thomas Offermans, directeur/architect binnen het vanuit Amsterdam en Maastricht opererende architectenbureau. “De in 2015 gestarte tenderprocedure betrof niet alleen het gebouw, maar ook het inpassen van zo’n 60.000 m2 woon-/hotelfuncties in het gebied en onze visie op de openbare ruimte met het Spuiplein. Jo Coenen is van die onderdelen de gebiedssupervisor geworden. Qua architectuur behelst het deel van JCAU (als onderdeel van de bouwcombinatie Cadanz) de Concertzaal en het volledige front of house, het publieke deel van het gebouw. De gevel is samen met NOAHH en NL Architects bedacht. NOAHH tekende voor het ontwerp van de back of house binnen het complex, het Koninklijk Conservatorium en de zalen – het Danstheater, de Conservatoriumzaal en Amare Studio. Verder hebben we in dienst van de gebruikers samen met NOAHH, Brunn Ontwerp en Studio Aziz Bekkaoui een deel van het interieur ontworpen. Een dergelijke brede ontwerpverantwoordelijkheid maakt deze opdracht bijzonder en heeft ervoor gezorgd dat we dwars door de verschillende schaalniveaus heen een stempel hebben kunnen drukken. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.”

Fragment van de Concertzaal van Amare met de foyergebieden ervoor.

Iedereen welkom 

Binnen Amare zijn veelzijdigheid, gastvrijheid en beleving de toverwoorden. Via een doordachte mix van moderne en klassieke interieurelementen en een rijkheid aan kleur en materialen wordt een sfeer gecreëerd waarin iedereen zich welkom voelt. De gebruikers en betalende bezoekers van Amare, maar ook de Hagenaren en toevallige passanten. Tot aan de vierde verdieping kan men vrij het gebouw in. Een gegeven dat de interactie tussen de stad en het gebouw aanzienlijk moet vergroten. “In het ontwerp is door het hele gebouw heen volgens het open building principe ruimte gemaakt voor een flink aantal gevarieerde en flexibele ruimten”, aldus Offermans. “Groot en klein, massaal en intiem: iedereen vindt hier wel een plekje. Daarnaast is het gebouw zeer duurzaam en zonder al te veel problemen aan te passen aan veranderende gebruikersbehoeften. Het combineren van al die afzonderlijke wensen en aspecten in een ontwerp, zeker in de voor het publiek toegankelijke ruimten, is hier echt de uitdaging geweest.” 

Het resultaat van de geleverde inspanningen mag er echter zijn. Daaraan leveren de markante balustrades en trappen van Goudriaan Staalconstructies een meer dan substantiële bijdrage, zo meent Offermans tot slot. “Het zwarte staalwerk is niet alleen beeld- en sfeerbepalend, het vormt ook een stijlvolle en bovenal verbindende factor tussen alle domeinen en ruimten in het gebouw. Kenmerken die prima matchen met de belangrijkste functie van Amare: mensen in een aangename entourage bij elkaar brengen, zodat ze samen mooie dingen kunnen leren en beleven.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details