Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Architectonisch beton met een lage CO2-impact

De-Verkenner-Utrecht-1
De Verkenner Utrecht.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Decomo NV

14 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Al meer dan 50 jaar is Decomo NV hét adres voor architectonisch beton. In Moeskroen ontwerpen, engineeren en produceren meer dan 150 medewerkers prefab elementen op maat, voor nieuwbouw en renovatie. “Onze projectspecifieke oplossingen halen hun eigenheid niet alleen uit de betonsamenstelling, maar ook uit een breed gamma vormen, kleuren en texturen”, vertelt Accountmanager Nederland Werner Hulstaert. “Naast gezuurde, uitgewassen en gestraalde afwerkingen zetten wij hoog in op gepolijst beton, waarin wij één van de Europese marktleiders zijn. Uniek is bovendien de manier waarop wij architectonisch beton inzetten in de gevel en een perfecte aansluiting met bijvoorbeeld kozijnprofielen, elektravoorzieningen en gevelroosters mogelijk maken. In samenspraak met de aannemer bepalen we graag de juiste bouwmethode voor ieder project.”

Beton is ijzersterk. Bovendien heeft het materiaal een grote warmtecapaciteit, een uitstekende akoestische isolatie én een hoge brandweerstand. “Toch ligt de toepassing ervan onder vuur”, merkt Hulstaert. “Beton zou namelijk niet duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Kritieken die teniet worden gedaan, wanneer de lange levensduur en hoge kwaliteit gerespecteerd worden. Onder andere cementleveranciers leveren zeer grote inspanningen om hun CO2-impact gevoelig te verminderen. Bijvoorbeeld door cement met een lage koolstof-voetafdruk te produceren, maar ook door oog te hebben voor alternatieve, groene brandstoffen. Dankzij hun inspanningen is, ten opzichte van 5 jaar geleden, de netto CO2-uitstoot al met ca. 50% verminderd.”

Duurzame cementsoorten

Naast de productie zelf, ligt ook de productsamenstelling van cement onder een vergrootglas, merkt hij. Hoe kan bijvoorbeeld het klinkerpercentage gereduceerd worden? Welke duurzame additieven zijn dan nodig? En hoe kunnen temperaturen worden verlaagd? “Deze aandacht resulteert in interessante nieuwe cementsamenstellingen, die het negatieve imago van beton moeten counteren. Als organisatie volgen wij deze ontwikkelingen op de voet. Bovendien zijn we betrokken bij diverse onderzoeken, om de noodzakelijke randvoorwaarden voor de duurzame cementsoorten te bepalen.”

Geïsoleerde gevelbekledingselementen

Als betonfabrikant werkt Decomo uitsluitend met vooraanstaande cementleveranciers, die hoog inzetten op innovatie en duurzaamheid. “En ook zelf nemen we flinke stappen”, aldus Hulstaert. “Zo ligt onze fabriek vol PV-panelen en gebruiken en recupereren we regenwater. Innovatief op productniveau zijn onze sandwich­elementen met dunne binnenschil, waarmee we inspelen op de esthetische wens van diepe neggen en meerdere niveaus in de buitengevel. Door de buitenschil in te zetten als zelfdragend element, kan de binnenschil worden teruggebracht tot slechts 5-7 centimeter. Met deze maatwerkoplossing kunnen we, indien projecten zich ertoe lenen, samen met het complete projectteam nog beter invulling geven aan de duurzaamheidsambitie van veel opdrachtgevers.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details