Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Architectonisch beton: ‘De mogelijke vormen, kleuren en texturen zijn quasi eindeloos’
Q Residences in Amsterdam.

Architectonisch beton: ‘De mogelijke vormen, kleuren en texturen zijn quasi eindeloos’

Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Niet verwonderlijk, volgens Werner Hulstaert, Accountmanager Nederland bij Decomo, omdat het materiaal zich onderscheidt door een brede constructieve én architectonische vrijheid. “De mogelijke vormen, kleuren en texturen zijn quasi eindeloos”, vertelt hij. “Toch ligt de toepassing onder vuur. Beton zou niet duurzaam zijn. Bovendien heeft cement een groot aandeel in de wereldwijde CO2-uitstoot. Kritieken die teniet worden gedaan, wanneer de lange levensduur (> 100 jaar), hoge kwaliteit en solide uitstraling van beton gerespecteerd worden. Dit maakt het materiaal namelijk zeer waardevast én een duurzame investering voor de toekomst.”

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Decomo

Zowel in nieuwbouw- als transformatieprojecten komt architectonisch beton uitstekend tot zijn recht, benadrukt Hulstaert. “Het materiaal laat zich monolithisch vormen in grote gevelvlakken. Naden bij bijvoorbeeld neggekanten en raamdorpels zijn niet aan de orde. Bovendien zijn tal van nabewerkingen mogelijk, zoals stralen, etsen of polijsten, waarmee vrij gespeeld kan worden en waardoor de textuur van het beton duidelijk zichtbaar wordt. Dat architecten en eindgebruikers dit waarderen, bewijzen diverse sprekende projecten.”

Glas en beton

Op dit moment is Decomo onder meer betrokken bij de transformatie van de Antwerp Tower in Antwerpen, dat herhaaldelijk werd verkozen tot ‘lelijkste gebouw van de stad’. “Om dit misgenoegen tegen te gaan, is de toren tot op het casco gestript”, aldus Hulstaert. “Het goudkleurig geanodiseerde aluminium maakt plaats voor een transparante gevel met veel glas en architectonische betonelementen tot wel 9,8 meter lang. Dankzij een combinatie van kruisvormen (kopgevels) en T-vormen (langsgevels) ontstaat een geheel nieuw gevelbeeld, waarbij het beton als een net over de woontoren lijkt te vallen.” Gekozen is voor beton in een grijswitte tint, die naadloos opgaat in het straatbeeld. “De toevoeging van een grove marmerkorrel van ø25-40 mm en een hoogwaardige polijstafwerking staan garant voor spannende esthetiek, afgestemd op de maat en schaal van de toren. Bovendien heeft architect Wiel Arets gekozen voor afgeronde hoeken, waardoor het imposante volume zich vlot laat integreren in het hart van de stad.”

De Antwerp Tower in Antwerpen.

Organische vormen

Ook voor Q Residences in Amsterdam realiseert Decomo het architectonische beton. Het ontwerp van Studio Gang (Chicago) en co-architect Rijnboutt bestaat uit een strak rationeel plintgebouw (low rise) en een toren van ca. 70 m hoog (high rise), waar kolommen en balkons als een exoskelet golvend om het casco worden geschikt. De organische gevelvorm met hier en daar getordeerde vlakken herhaalt zich iedere vier bouwlagen, waardoor het aantal mallen binnen de perken bleef. “Qua esthetiek is gekozen voor een licht geëtst (gezuurd) beton, gebaseerd op een witte kalksteen met een lichtroze kern die slik en glad oogt en naadloos aansluit bij de overige gevelmaterialen. De gepolijste afwerking van de dubbele verdiepingshoge kolommen bezorgt de entree van de high rise de gepaste grandeur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details