Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Architecten koppelen creativiteit aan bouwkundige kennis
Het appartementencomplex Drienerstaete in Hengelo.

Architecten koppelen creativiteit aan bouwkundige kennis

“De bouw van het Erve Asito Stadion van Heracles Almelo heeft voor ons veel deuren in de regio Twente en daarbuiten geopend”, zegt architect/directeur Norbert Lienesch.

Samen met zijn compagnon Joost Perik richtte Norbert Lienesch in 2009 pr8 architecten op. “Dat was midden in de financiële crisis, maar dankzij onze werkwijze wisten we al snel mooie opdrachtgevers aan te spreken”, laat Lienesch weten. “In de huidige markt, met een groeiend aantal ‘Design & Build’-opdrachten, is de samenwerking tussen opdrachtgever, architect en aannemer veel intensiever geworden. We beschikken naast creativiteit over veel bouwkundige kennis, waardoor we ook goed met aannemers over een ontwerp kunnen sparren. Daarnaast hebben we weinig informatie nodig om in een korte tijd tot een visualisatie van een realistisch en haalbaar ontwerp te komen, waarmee we onze opdrachtgevers kunnen verrassen.”

Een mooi voorbeeld van een recente ‘Design & Build’-opdracht is de realisatie van Sporthal De Fakkel in Losser. “We kregen de vraag om een toekomstbestendige en duurzame sportvoorziening te ontwerpen, midden in het centrum. De inpassing in de bestaande context zorgde voor een flinke opgave, architectonisch en stedenbouwkundig. De duurzaamheid is gewaarborgd door het volledige dak vrij van installaties te houden. Daar zijn zonnepanelen gelegd, waarmee niet alleen de sporthal maar ook een deel van de omgeving van duurzame stroom wordt voorzien.”

Erve Asito Stadion van Heracles Almelo.

Heracles

Een van de projecten van de afgelopen tijd van pr8 waarop hij het meest trots is, is de bouw van het huidige Erve Asito Stadion van betaald voetbalorganisatie Heracles Almelo. “In de architectuur worden projecten vooral gegund op basis van gevoel en vertrouwen”, legt Lienesch uit. “We kenden elkaar al van een ander project en waren ervan overtuigd dat Heracles en pr8 goed bij elkaar zouden passen. Mede gezien het lange traject speelde een prettige samenwerking een belangrijke rol, want bouwen moet natuurlijk vooral leuk zijn.”

In het stadion heeft pr8 architecten met onder meer het ontwerp van een tweede ring gezorgd voor meer toeschouwerscapaciteit. Daarnaast zijn de faciliteiten van de businessclub, kantoren, kleedkamers en faciliteiten gemoderniseerd. “Meewerken aan de bouw van een voetbalstadion is vrij bijzonder, vooral omdat er maar weinig van dit soort grote stadions zijn. Het project heeft voor veel naamsbekendheid gezorgd en daardoor voor ons veel deuren geopend, in de regio Twente en ook daarbuiten: onder meer Van der Valk en Holland Casino in Utrecht, het kantoorgebouw van Voiceworks in Almere en recent het distributiecentrum Kees Smit Tuinmeubelen in Almelo. Dit laatste wordt een gebouw met een footprint van uiteindelijk 120×350 meter over meerdere verdiepingen, met onder meer een logistiek centrum, kantoren en een Experience Center: echt een enorm groot project.”

Sporthal De Fakkel in Losser.

Transformatie

Hoewel Lienesch graag meer sportstadions onder handen wil nemen, spreekt hij ook met enthousiasme over de transformatie van het appartementencomplex Drienerstaete in Hengelo. “Dit was een oude en grijze betonnen kantoorkolos die we hebben getransformeerd tot een complex met 29 luxe appartementen”, legt hij uit. Hiervoor is het gebouw volledig gestript tot het casco, waardoor er een vloerenstructuur met kolommen is overgebleven. Daarnaast is de oostvleugel gesloopt om meer ruimte te creëren op het terrein. “Per bouwlaag hebben we zeven luxe appartementen in het vernieuwde pand ontworpen, die allemaal een andere indeling hebben. De gevels zijn volledig nieuw ontworpen in metselwerk om aansluiting met de aangrenzende wijk te maken.”

Voor de komende jaren hoopt hij meer van dit soort bijzondere projecten te mogen uitvoeren. “De omvang en allure van onze projecten is de afgelopen jaren gegroeid en daar zijn we trots op. Daarnaast ben ik blij met het feit dat de meeste medewerkers al vanaf het begin bij ons werken. We beschikken over een vast team waar de lijnen kort zijn en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat werkt heel prettig voor ons en daarom heeft groter worden niet de eerste prioriteit. We blijven liever onszelf.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details