Appèl belevingscentrum

Beeld: Norbert van Onna.

01:59
29-01-2019

Appèl belevingscentrum | Den Bosch

Gebouw met wow-factor langs de snelweg

Langs de A2 bij Den Bosch staat een opmerkelijk, spiraalvormig gebouw: het Appèl belevingscentrum. Sinds dit najaar kunnen medewerkers en klanten van bedrijfscateraar Appèl B.V. en van dochterbedrijf Markies Catering hier kennismaken met de laatste trends in food en hospitality. Het ontwerp van dit spectaculaire pand is afkomstig van  De Twee Snoeken Architectuur uit Den Bosch. 

De voornaamste redenen voor de nieuwbouw zijn ruimtegebrek en het feit dat beleving in deze sector steeds belangrijker wordt. Mensen willen tegenwoordig zien én proeven. Daarom is een gebouw ontworpen waarin bourgondische gastvrijheid, openheid en

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: De Twee Snoeken Architectuur
Projectinfo

Spiraaltrap eyecatcher binnenzijde
Eyecatcher aan de binnenzijde van het Appèl Belevingscentrum is de vide met daarin de reusachtige stalen spiraaltrap. Hektracon uit Vorstenbosch heeft het spectaculaire object gerealiseerd.

Martijn Kouwenberg is directeur van Hektracon Steel Solutions, gespecialiseerd in ontwerp, productie en montage van trappen, balustrades, klein constructiewerk en maatwerk in staal vooral voor woningbouw, appartementenbouw en utiliteitsbouw. Hij beschouwt deze opdracht als ‘de kers op de taart’. “Een uniek en uitdagend project. We hebben deze wenteltrap in 3D ontworpen en vervolgens geproduceerd en gemonteerd. Het bouwwerk is met een buitendiameter van 3,70 meter en een totale verdiepingshoogte van zeven meter behoorlijk omvangrijk. Bovendien is de zwevende spiraaltrap uit één geheel gemaakt zonder dragende spil. De gewalste trapboom bestaat uit twintig millimeter dikke staalplaat en heeft inclusief balustrades een totaalgewicht van 9.500 kilogram.” Voor het plaatsen van de trap moest het glazen dak opengelaten worden om het object in z’n geheel naar binnen te laten zakken en in één keer te monteren. “Het bouwwerk moest niet alleen constructief haalbaar zijn en kloppen met het ontwerp van de architect. Het moest ook te transporteren zijn. Dat lukte net”, zegt Kouwenberg. 

Stedenbouw partners

SaltING Hoofdkantoor