Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Appèl belevingscentrum | Den Bosch

Appèl belevingscentrum | Den Bosch

Gebouw met wow-factor langs de snelweg

Langs de A2 bij Den Bosch staat een opmerkelijk, spiraalvormig gebouw: het Appèl belevingscentrum. Sinds dit najaar kunnen medewerkers en klanten van bedrijfscateraar Appèl B.V. en van dochterbedrijf Markies Catering hier kennismaken met de laatste trends in food en hospitality. Het ontwerp van dit spectaculaire pand is afkomstig van  De Twee Snoeken Architectuur uit Den Bosch. 

De voornaamste redenen voor de nieuwbouw zijn ruimtegebrek en het feit dat beleving in deze sector steeds belangrijker wordt. Mensen willen tegenwoordig zien én proeven. Daarom is een gebouw ontworpen waarin bourgondische gastvrijheid, openheid en duurzaamheid de boventoon voeren. Een innovatief bouwwerk dat klanten moet inspireren. En waar de begane grond een horeca- en foodbelevingscentrum bevat. “Een volledig open ruimte waar de cateraars hun klanten kunnen ontvangen en hun catering- en hospitality-concepten kunnen tonen in de demonstratiekeuken en het restaurant”, vertelt architect Tanja Lamers.

Appèl belevingscentrum

Beeld: Norbert van Onna.

‘Reuring en rust’
In het midden van het pand strekt zich een vide naar boven toe uit over alle bouwlagen. De eerste verdieping wordt eveneens gevormd door een geheel open werkvloer rondom de vide. Van daaruit is contact met de begane grond mogelijk, waardoor verbinding gelegd wordt tussen werkvloer en hospitality-concept. Naarmate je hoger komt gaat de reuring over in rust. Daarom zijn op de hoger gelegen verdiepingen alle besloten kantoor-, vergader- en opleidingsruimten gesitueerd. In de kelder bevinden zich de vertrekken voor het voorbereiden van maaltijden en de opslag. 

In de vide is een royale, uitnodigende, stalen wenteltrap geplaatst met een balustrade en treden van hout, die de begane grond met de verdiepingen verbindt. Het vele eiken whitewashed hout creëert een ‘warme pit’ in het centrum van het pand. De vide in combinatie met de talrijke grote rondgaande raampartijen zorgt voor een open en transparant geheel.

Appèl belevingscentrum

In de vide is een uitnodigende stalen wenteltrap geplaatst..

Vormgeving en locatie
De vormgeving van het gebouw is spraakmakend en oogt alsof er beweging in zit. Lamers: “Dat was ook de bedoeling, en tegelijkertijd de uitdaging. Het centrum ligt op een zichtlocatie langs de snelweg op de mooiste plek van een nieuw bedrijventerrein. Daar moest iets bijzonders neergezet worden, dat als showroom én visitekaartje van het bedrijf kon dienen. Met dit ontwerp is dat gelukt. Als je langs het gebouw rijdt, beweegt het als het ware met je mee. Dit is onder meer te danken aan de ronde vormen van het pand en de gloed van de oxidatielaag van de Inox rvs-gevelbeplating. Als je van een afstand naar het gebouw kijkt, lijken de verdiepingsvloeren ten opzichte van elkaar te verschuiven – heel spectaculair.” Dit is mede te danken aan de iets verhoogde ligging van het bouwwerk ten opzichte van het terrein eromheen. Het ligt mooi ingepast in het groen aan de Rosmalense Plas, met een hoge bomenrij als achtergronddecor.

Duurzaamheid
Dit groen is meer dan alleen een mooi decor, het draagt ook bij aan het welbevinden van het personeel. Duurzaamheid en vitaliteit zijn belangrijke speerpunten in de bedrijfsvoering van Appèl. Omdat de medewerkers de spil van de organisatie zijn moest een gezonde en inspirerende werkomgeving worden gevormd. “In ons ontwerp staan mens en duurzaamheid centraal. Er wordt bijvoorbeeld geen gasaansluiting aangelegd. Verder bezit het gebouw vierhonderd zonnepanelen voor de eigen energieopwekking. Daarnaast is vooral duurzaam hout gebruikt en is overal daglicht-geregelde LED-verlichting aangelegd. Ook hebben we door de flexibele indeling van het pand rekening gehouden met toekomstbestendigheid”, aldus Lamers.   

Appèl belevingscentrum

Foto: Norbert van Onna.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details