Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Appartementencomplex Westerstraat geeft centrum Emmen een boost

De balkons werden pas op een later moment aan de constructie gehangen.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Brands Bouw

22 juni 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Garageboxen maken plaats voor 29 starterswoningen

Aan de rand van het centrum van Emmen wordt gebouwd aan 29 startersappartementen met een kantoorplint op de begane grond. Het gebied werd lange tijd gezien als een rotte kies. De verouderde garageboxen naast de flats maken nu plaats voor een L-vormig gebouw dat Brands Bouw in mei dit jaar zal opleveren.

“De locatie kent een lange geschiedenis. Het is projectontwikkelaar Peter van Dijk gelukt om er een passend plan voor te maken, dat wij mogen uitvoeren. Het gaat om zestien tweekamerappartementen en acht driekamerappartementen die door woningcorporatie Lefier verhuurd worden. De andere vijf appartementen op de begane grond worden door een belegger verhuurd”, vertelt Ron Möller, projectleider bij Brands Bouw.

De appartementen van meer dan 50 m2 krijgen een parkeerplaats en balkon.

Intensieve verdieping

Het nieuwe appartementengebouw bestaat uit kanaalplaatvloeren met een druklaag en kalkzandsteen binnenwanden. Omdat de commerciële ruimte uit één gedeelte moest bestaan, is dit opgebouwd uit prefab kolommen met stalen liggers die de bovenliggende verdiepingen dragen. Möller: “De begane grond was een intensieve verdieping om te bouwen, waar diverse materialen samenkomen.” Een andere uitdaging was om alle installaties in de kleine appartementen van 40 m2 te krijgen, vertelt hij. “Niet alle leidingen konden in de kanaalplaatvloeren weggewerkt worden. We hebben daarom verlaagde plafonds gemaakt waarachter nog installaties zijn weggewerkt.” Er zit dan ook aardig wat techniek in de Nul-op-de-Meter woningen. De appartementen worden verwarmd met een warmtepomp en op het dak van het complex en van het naastgelegen restaurant liggen zonnepanelen. Daarnaast is er een WTW-installatie.

Het bronsgele metselwerk zorgt voor een mooie uitstraling.

Een paar appartementen zijn meer dan 50 m2 groot. Deze krijgen een eigen parkeerplaats en balkons, die er later aangehangen zijn. Op deze manier zaten ze niet in de weg tijdens de ruwbouw. Het resultaat bestaat uit elegante balkons met een zeer dunne vloer. Het bronsgele metselwerk zorgt ervoor dat het gebouw een mooie uitstraling heeft in de omgeving. Möller: “Alle woningen worden opgeleverd inclusief keuken en sanitair. De wanden zijn behangklaar. De bewoners kunnen er dus al snel in.”  

Mooi uit de steigers

De oplevering staat gepland voor mei. Ondanks alle coronaperikelen en een tekort aan bouwmaterialen, is het project toch volgens planning verlopen. “Daarmee hebben we geluk gehad. We hebben weinig last gehad van corona door materialen vroeg in te kopen. We hebben er hard aan getrokken om het binnen de planning te halen”, aldus Möller. Volgens hem geeft het gebouw het centrum van Emmen een positieve boost. “Voordat wij begonnen, hebben we veel afgestemd met de gemeente en de omwonenden. Het was een krappe bouwplaats, dus we moesten rekening houden met aanlevertijden en goed overleggen. Qua planning is het goed verlopen en we hebben de kwaliteit geleverd die we hebben beloofd. Het gebouw is heel mooi uit de steigers gekomen, dus daar zijn we trots op.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details