Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Appartementencomplex  ’t Quadrant in Apeldoorn is de kroon op Groot Zonnehoeve

Appartementencomplex ’t Quadrant in Apeldoorn is de kroon op Groot Zonnehoeve

In de Apeldoornse nieuwbouwwijk Groot Zonnehoeve werd in oktober het laatste gebouw opgeleverd. Appartementencomplex ’t Quadrant bestaat uit 46 woningen voor een zeer diverse doelgroep. Er zijn maar liefst veertien verschillende woningtypes, voor starters, senioren, alleenstaanden, stellen…. Van Norel Bouwgroep bouwde het complex in opdracht van BEMOG Projektontwikkeling.

Het was Theo Verburg Architecten uit Ede die het gebouw ontwierp. Vanuit de gemeente Apeldoorn en BEMOG werd heel wat van de architecten gevraagd, zegt Sharon Kruger, projectontwikkelaar bij BEMOG. “Maar ze hebben er een prachtig ontwerp van gemaakt. De woningen zijn zowel bereikbaar voor de starter als zeer geschikt voor andere doelgroepen.” ’t Quadrant bestaat uit een goede mix van tweekamerappartementen en grotere woningen met drie of vier kamers. Ieder huishouden beschikt daarnaast over een eigen privéparkeerplaats en een eigen warmtepomp.

Over duurzaamheid is bij het ontwerpen goed nagedacht. Alles is gebouwd volgens de laatste eisen en dus is er sprake van een hoge isolatiewaarde, aardwarmte, lagetemperatuurverwarming en PV-panelen op het dak. Ben Wolters, projectleider bij Van Norel Bouwgroep: “Eigenlijk is dat steeds normaler. Bij iedere bouw wordt tegenwoordig volop aandacht besteed aan energiebesparing en duurzaamheid.”

De eerste bewoners zijn inmiddels verhuisd.

Tegenslagen het hoofd geboden

De appartementen liggen aan de zogenaamde Groene Mal, de verbinding van het centrum van Apeldoorn met de Veluwe en IJsselvallei. Bestaande bomen, waaronder een 120 jaar oude zomer­eik, moesten blijven staan. “Die eik stond in het getekende bouwvlak en het gebouw moest er als het ware omheen gebouwd worden. Dat was best spannend, maar nu is hij heel mooi betrokken bij het complex en gaat hij op in de omgeving. We hebben voorzieningen moeten treffen om hem gezond te houden”, aldus Kruger.

Het project kende ook een aantal uitdagingen. In eerste instantie was dat de economische crisis in 2008. Kruger: “BEMOG tekende een realisatieovereenkomst met de gemeente in 2007. Door de economische crisis hebben de plannen een tijdje stil gelegen, maar in 2016 hebben we het weer opgepakt.” Woonwijk Groot Zonnehoeve kreeg langzaamaan gestalte en in 2019 gingen de woningen van ’t Quadrant in de verkoop. Binnen no time waren ze allemaal verkocht. De bouw startte in maart 2020. De vooruitzichten waren goed, maar toen kwam COVID-19.    

“Dat had een enorme impact op de bouw, met name in de voorbereiding en met leveringen”, zegt Wolters. “Gelukkig is het project binnen de gestelde termijn opgeleverd. Dat hebben we voor elkaar gekregen door werkzaamheden anders te plannen en door extra mensen in te zetten.”

Prachtig project

In oktober werden de woningen opgeleverd. Inmiddels zijn de eerste mensen verhuisd. BEMOG kijkt terug op een goede samenwerking met Van Norel, zegt Kruger. “Er zijn geen problemen geweest. Het is een prachtig project geworden met een mooi ontwerp en een goede samenwerking. Het is de kroon op Groot Zonnehoeve.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever BEMOG Projektontwikkeling
  • Architect Theo Verburg Architecten
  • Hoofdaannemer Van Norel Bouwgroep
  • Staalconstructie en stalen trappen Tasche Staalbouw
  • Bouwperiode maart 2020 – oktober 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details