Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Appartementencarré De Ananas op het hoogste punt
Rondom De Ananas staan nu nog diverse kantoorpanden en bedrijfsruimtes die de komende jaren door De Raad Bouwontwikkeling herontwikkeld zullen.

Appartementencarré De Ananas op het hoogste punt

De bouw van De Ananas, een woonblok aan de rand van de Leidse binnenstad met 374 appartementen, een inpandige parkeergarage en commerciële ruimtes op de begane grond, verloopt voorspoedig. De eerste sleuteloverdracht kon in maart van dit jaar plaatsvinden en de eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen. Daarmee ligt de bouw van het project goed op schema.

“De bouw loopt lekker”, verzekert Jasper Verdoes, projectleider bij De Raad Bouw uit Katwijk, dat als ontwikkelende bouwer optreedt bij dit project. “Dat is best opmerkelijk, want het zijn bijzondere tijden. De krapte op de bouwmarkt doet zich nu goed voelen, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Heel bouwend Nederland merkt de gevolgen, de prijzen voor bijvoorbeeld wapening of dakbedekking stijgen enorm hard. Iedereen heeft er last van. Waar gaat dit naartoe? Veel projecten zijn gebaseerd op oude contracten, dus moeten alle betrokken partijen nu met elkaar om tafel om die prijsstijgingen op te vangen. Ik hoop dat de prijzen snel zakken, anders zullen er heel wat partijen in de problemen komen de komende tijd en is het maar de vraag of ontwikkelaars nog zulke grote projecten als De Ananas aandurven.”

De plint biedt, naast woningen, ruimte aan werkunits en twee horecagelegenheden.

Heel weinig tot nul opleverpunten

Voor de verdere uitvoering van De Ananas maakt Verdoes zich echter geen zorgen. “Wij worden er niet zenuwachtig van. Afgezien van een paar kleine haperingen bij de toelevering kunnen wij goed doorwerken. Sommige dingen hadden wij al geïndexeerd. Het levert ons tot op heden geen vertraging op en wij kunnen de gevraagde kwaliteit leveren. Bij de opgeleverde woningen waren er heel weinig, soms zelfs nul opleverpunten. Dat kunnen we volhouden tot het laatste appartement.”

Project De Ananas grenst aan de zogeheten Lammenschansdriehoek nabij station Lammenschans. De Ananas wordt gebouwd op de voormalige Groente- en fruitveiling. Rondom De Ananas staan nu nog diverse kantoorpanden en bedrijfsruimtes die de komende jaren door De Raad Bouwontwikkeling herontwikkeld zullen, worden waardoor er een mooie stadswijk ontstaat waar wonen, werken, studeren en recreëren samenkomen.

Eigen uitstraling en kleurstelling

Stadsblok De Ananas is ontworpen door Van Egmond Architecten. De vijf torens hebben wisselende hoogten en een eigen uitstraling en kleurstelling. Ze worden in drie fasen opgetrokken. Van de eerste fase van 140 kleinere appartementen is nu ruim de helft opgeleverd. Voor fase 2, toren Viridis met 70 luxe en duurdere appartementen, is met het betonwerk het hoogste punt bereikt. De oplevering is voorzien begin 2023. Met bijna 60 meter is dit het hoogste gebouw van het project. Deze zomer start het betonwerk voor de derde fase, met 138 huurwoningen in de middeldure en vrije sector.

De bouw van De Ananas verloopt voorspoedig.

Groencertificaat

De woningen van het carrévormige blok liggen rond een gemeenschappelijke binnentuin, die is gelegen op het dak van een tweelaagse parkeergarage. Met een kweekkas, jeu-de-boulesbaan, tafeltennistafel, buitenmeubilair, speeltoestel en speelweide moet de binnentuin een aantrekkelijke verblijfsplek worden. De plint biedt, naast woningen, ruimte aan werkunits en twee horecagelegenheden. De appartementen beschikken over een collectief warmtepompsysteem met open bodembronnen, die de woningen voorzien van comfortabele verwarming en koeling via de vloer. Op het dak van De Ananas komt een grote hoeveelheid zonnepanelen, wat het project vooruitstrevend maakt op het gebied van duurzaamheid. Zelfs zo duurzaam, dat De Raad Bouw hiervoor het groencertificaat van de Rijksdienst Ondernemend Nederland ontvangen heeft.     

‘Voorbereiding betaalt zich uit’

De voorbereiding voor project De Ananas is bij cascobouwer Casco Bouw Nederland al in 2015 begonnen en dat betaalt zich nu uit in een soepel verlopende uitvoering, aldus directeur Jan Hokse. “De tunnelbouw van alle drie de fasen van het project zal in een aaneengesloten stroom in 2 jaar en 3 maanden worden voltooid.”

“Vanaf 2015 hebben wij het project met De Raad doorontwikkeld en ‘tunnelbaar’ gemaakt”, zegt Hokse. “Met optimale stramienmaten en indeling van appartementen en trappenhuizen, bouwvolgorde, bouwplaatsinrichting, enzovoort. Tijdens dit voortraject is tevens overleg gevoerd met andere betrokken partijen, zoals de constructeur en installateurs. Daardoor loopt de tunnelbouw nu als een speer en als het ruwbouwproces goed loopt, verloopt ook de rest van de bouw voortvarend.”

Een voordeel van tunnelbouw, toegepast vanaf de tweede verdieping, is dat een vloer de dag na het storten vrijdragend is. De HSB-gevelelementen worden direct geplaatst en het gebouw is op deze manier snel wind- en waterdicht.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever De Raad Bouwontwikkeling, Katwijk
  • Uitvoering De Raad Bouw, Katwijk
  • Ontwerp Van Egmond Totaal Architectuur, Noordwijk
  • Constructeur SWINN, Gouda
  • Installaties Rijndorp (E), Innovent (MV), Giesbers (loodgieter), Dubotechniek (cv en WKO)
  • Bouwperiode 2020 – 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details