Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Appartementen met een prefab betoncasco
Het was niet altijd makkelijk om binnen de bestaande muren van de kerk te bouwen.

Appartementen met een prefab betoncasco

De Fonteinkerk in Voorburg

De Fonteinkerk in Voorburg wordt een appartementencomplex, waarbij een deel van het originele gebouw behouden blijft. Eigenaar Gerald Tijhuis en projectmanager Arno Ruijtenberg van Tricon Beton vertellen wat dit project zo uniek maakt.

Tricon is al bijna 25 jaar expert in beton en dus ook in betoncasco’s: bouwconstructies van prefab betonnen elementen. Die casco’s zorgen voor een snel en efficiënt bouwproces. In de praktijk blijkt dat ieder prefab betoncasco weer zijn eigen uitdagingen kent.

Puzzelen met beton

Holle wanden, breedplaatvloeren, balken en kolommen, balkons en trappen kwamen van verschillende producenten, maar Tricon maakte er één geheel van. “Met onze kennis van constructies brachten we alles samen”, zegt Tijhuis. Een onvoorziene uitdaging was het feit dat de woningen geïsoleerd moesten worden aan de kant van het trappenhuis. De oplossing: een van Tricon’s leveranciers kon geïsoleerde holle wanden leveren. “Die hebben wij geïntroduceerd en dat is een heel mooi element geworden van het gebouw”, aldus Tijhuis. Ook projectmanager Ruijtenberg is trots op de oplossingen van Tricon. “We hebben diverse producten uit ons vakgebied samengebracht in één gebouw, dat maakt dit een heel mooi en uniek project.”

Manoeuvreren

Het was niet altijd makkelijk om binnen de bestaande muren van de kerk te bouwen. “Binnen een marge van ongeveer 6 centimeter moet je manoeuvreren met zware betonelementen, ook als het waait. Dat zorgt natuurlijk voor uitdagingen”, vertelt Ruijtenberg. “Bij elke handeling die je doet, moet je rekening houden met het gebouw dat er al stond: de torens die er al waren en het glas-in-lood dat intact moest blijven. Dat maakt het project wel bijzonder.”

Volgens Tijhuis verliep de samenwerking in het bouwteam erg goed. “Het samenwerken met aannemer Horsman, Schaal Ingenieurs en de diverse leveranciers verliep heel prettig.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details