Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Appartementen en penthouses kijken uit op een idyllische parkachtige omgeving

Architecten hebben niet alleen aandacht voor de vormgeving van het gebouw, maar ook voor de integratie in de omgeving. Die is dan ook vaak mede bepalend voor de opbouw van de volumes, de materiaalkeuze en de kleurschakeringen in gevels en daken.

WAAIJENSTEIN3_19081_AI_Park-Waaijenstein_stp4_V03(ENT_ID=140114
De hoofdentrees liggen 3,5 m boven het maaiveld en zijn enkel zichtbaar als men de brede, flauwe toegang oploopt.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Weusten Liedenbaum Architecten

28 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Zo tekende Weusten Liedenbaum Architecten in opdracht van Ter Steege Bouw Vastgoed de appartementsgebouwen van Park Waaijenstein. Dit unieke project omvat in totaal 16 koopappartementen, 2 penthouses en 67 vrije sector huurappartementen, verspreid over 5 gebouwen die een carré vormen rondom een centraal hof. Grote vensters in de woonkamers zorgen voor een onbelemmerd uitzicht op het park.

Bouwbedrijf De Vree en Sliepen, zusterbedrijf van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen, is volop bezig met de realisatie van Park Waaijenstein in de Waalsprong, op een steenworp van het centrum van Nijmegen. Projectontwikkelaar Ter Steege won namelijk samen met institutioneel belegger MN en Weusten Liedenbaum Architecten de tender voor dit project met kleinschalige maar statige appartementsgebouwen. De belegger neemt namens de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Koopvaardij ook 67 appartementen voor de vrije sector verhuur af. De overige 16 appartementen en 2 penthouses zijn reeds verkocht. 

De appartementen en penthouses van Park Waaijenstein zijn als het ware in het landschap van het omliggende park geïntegreerd.

“Het project bestaat uit 3 gebouwen met in totaal 5 opgangen die samen een carré vormen rondom een centraal binnenhof. De parkeervoorziening is onder de woningen gerealiseerd en wordt door middel van een glooiing in het landschap aan het oog onttrokken. Tijdens de ontwerpfase hebben we veel aandacht besteed aan de geleding van de grote volumes om de massa een menselijke maat te geven. De locatie is asymmetrisch opgebouwd met redelijk grote sneden en insprongen in de volumes. De gebouwen worden hoger naarmate men dichter bij de Waal komt: van drie lagen in het noorden tot een kop van vijf bouwlagen”, licht architect Hugo Liedenbaum zijn ontwerp toe. “De gebouwen richten zich op het omliggende landschap en gaan daar een relatie mee aan. De hoofdentrees bevinden zich 3,5 m boven het maaiveld en worden pas zichtbaar zodra men de brede flauwe toegang naar het entreehof oploopt.    

Het binnenplein vormt een groene plek met zitbanken en een aantal bomen die door de gaten in het parkeerdek steken. Wie op de begane grond aan het hof woont, krijgt er een eigen privéplekje aan de gevel, terwijl de bewoners op de hogere verdiepingen vanuit hun keuken op de hof kunnen kijken.”

De gevels aan de buitenzijde zijn opgebouwd uit rood en bruin gemêleerde bakstenen, die perfect aansluiten bij de groene omgeving.

Wonen met zicht op het park

De huurappartementen hebben een oppervlakte tussen de 73 en 96 m2, terwijl de appartementen voor de verkoop variëren van 93 tot 100 m2 inclusief een loggia van 9 m2. De eigenaars van de penthouses krijgen een ruimte van respectievelijk 163 en 173 m2 ter beschikking. Alle gebouwen zijn naar buiten georiënteerd en er werd veel aandacht besteed aan de integratie van woonkamers en buitenruimten. Grote glaspartijen in alle woningen garanderen immers een onbelemmerd zicht op de parkachtige omgeving én zorgen voor veel natuurlijk licht. Verder omvatten de woningen loggia’s en hebben de penthouses een ruim buitenterras.

Op de kop van de site staan gebouwen met 5 bouwlagen. Verder werden volumes met 4 en 3 lagen voorzien.

Architectonische eenheid

De rood en bruin gemêleerde bakstenen, waarmee de buitengevels van de gebouwen afgewerkt zijn, integreren perfect in de groene omgeving. Aan de kant van het binnenhof werd bewust gekozen voor een gevelsteen met een lichtere kleur in combinatie met een rode accentkleur. Bij het ontwerp en de inrichting van de huurappartementen werd uiteraard rekening gehouden met de wensen van opdrachtgever MN. De bouwplaats is in volle ontwikkeling en wordt volgens planning medio 2021 opgeleverd. Ook al verschillen de gebouwen qua programma van elkaar, ze vormen toch een architectonische eenheid en creëren een rustig decor in de groene omgeving.   

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Ter Steege Bouw Vastgoed, Rijssen i.s.m. institutioneel belegger MN, Den Haag

Architect 
Weusten Liedenbaum Architecten, Arnhem

Hoofdaannemer 
Bouwbedrijf De Vree en Sliepen, Tiel

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details