02:18
13-03-2015

Amsterdam | Noorderparkbad

Noorderparkbad ‘volkspaleis voor Amsterdam-Noord’

Het Noorderparkbad in Amsterdam-Noord valt op door de vloeiende, alzijdige vormgeving. Binnen biedt het moderne ‘volkspaleis’ faciliteiten voor alle mogelijke doelgroepen, waaronder bijvoorbeeld wedstrijdzwemmers en senioren. De Architekten Cie. koos voor het gebruik van herkenbare materialen die een link met het parklandschap maken, zoals baksteen en hout. Het rvs-gevelgordijn is het meest opvallende bouwelement. Via dit ‘weefsel’ druipt het hemelwater richting goot en spoeling van toiletten. Een van de manieren waarop de ontwerpers het hergebruik van water weergeven in het gebouw.

Het Noorderparkbad is een alzijdig gebouw. Een paviljoen in een parklandschap. Het afgeronde volume en het golvende gevelgordijn zijn geïnspireerd op natuurlijke vormen. Twee op elkaar geschakelde volumes bepalen de contour van het gebouw. “Het zwembad heeft drie verschillende baden heeft voor doelgroepen, wedstrijdzwemmen en polo en voor schoonspringen”, zegt Branimir Medi namens de Architekten Cie. “De drie zwemzalen zijn verschillend in hoogte. Het doelgroepenbad bijvoorbeeld heeft een lage verdiepingshoogte vanwege privacyredenen. Het Noorderparkbad is daarom niet overal even hoog. Grenzend aan de drie centraal gelegen baden, waar een temperatuur van 28 graden heerst, zijn de overige ruimtes geplaatst. Op deze manier is het warmteverlies het kleinst. De baden zijn op het zuiden georiënteerd om de zonnewarmte en het zonlicht optimaal te benutten. Het Noorderparkbad heeft een groot entreeplein en een centraal café.”

Metalen gordijn 
De grotendeels transparante gevel is voorzien van een opvallend metalen gordijn, dat aan de dakgoot is verankerd. Dit element van rvs maakt goed duidelijk hoe het zwembad en de gebruikers verbonden zijn met het water. Medić zegt: “Op een regenachtige dag stroomt het hemelwater – via de geperforeerde dakgoot, langs het gordijn richting de onderliggende vloergoot. Het regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Op zonnige dagen glimt het gordijn en op erg koude dagen heeft het meer een wit uiterlijk. Hiernaast markeert het gordijn de entrees bij het zwembad. Daar wordt het omhoog ‘getrokken’ ter begeleiding van de bezoekers naar binnen. Door deze toepassing glooit het gebouw zowel in horizontale als verticale zin.”

Tattoo en Amsterdamse School 
Het thema van een badhuis als ontmoetingsplek is vertaald in het interieur, dat huiselijkheid uitstraalt. Onzichtbare betonnen en stalen kolommen zijn verwerkt in de opbouw. De afwerking van vloer, plafond en wand met traditionele materialen geven het gebouw een warme sfeer. In de gevels komt bijzonder metselwerk voor met in diepte verspringende rode bakstenen en wit cement. De stenen zijn in ronding gemetseld. De vele ramen zorgen voor veel daglichttoetreding. Het houten dak heeft een opvallende ruitvormige constructie, die in het zicht is gelaten.

“Een groot graffitikunstwerk siert de buitengevel”, zegt Medić. “Een grote ‘tattoo’ maakt het gebouw laagdrempelig en uitnodigend voor bezoekers. De sierlijke dakdetaillering van het moderne volkspaleis verwijst weer naar de Amsterdamse School. Het bouwproject is in goede samenwerking met de aannemer Vaessen en andere partijen – zoals Twentinox, tot stand gekomen. Echt een coöperatief project dat eco-bewustzijn stimuleert.”

 

project-info

Tranen van geluk voor ‘wenend’ gevelgordijn
Het nieuwe Noorderparkbad in Amsterdam lijkt te huilen van geluk als het regent. Via de golvende metalen gevelbekleding loopt bij hondenweer het water zigzaggend en telkens anders naar beneden. De hemelse vloeistof druipt uit geperforeerde goten op een soort geplooid metalen gordijn. “Zonlicht, sneeuw of regen zorgt steeds voor een ander beeld”, zegt Marleen Mekenkamp van Twentinox, leverancier van de gevelbekleding. “Het zwembad lijkt emoties te uiten. De architect was erg blij met het resultaat. Hij huilde bijna tranen van geluk toen ik hem een filmpje toonde waarop het swingende water te zien was.”

Het Twentse bedrijf Twentinox raakte eind 2011 bij de bouw van het nieuwe zwembad in Amsterdam betrokken. De Architecten CIE. was destijds bezig met het ontwerp van de gevel. Mekenkamp zegt: “Er is gekozen voor een licht metalen weefsel met een in ronde spiralen geweven draad. Het is op voorspraak van de architect in de fabriek in rondingen geknipt. Daarbij gebruikten we grote mallen van zeildoek die door de architect waren geleverd, zoals een coupeuse kleding aftekent met patroonpapier, maar dan in het groot en met metaal. We zijn heel tevreden. Het is echt mooi geworden. De samenwerking met de architect en de aannemer was bovendien erg prettig.”

Stedenbouw partners