Na de succesvolle oplevering van AMS Cargo Center eind vorig jaar wordt nu gebouwd aan de volgende fase, met de naam AMS Cargo Center II.

01:56
01-11-2019

AMS Cargo Center II, Schiphol | Nieuw distributiecentrum op Schiphol Logistics Park

Concept met parkeerdek uniek voor dergelijke projecten

Na de succesvolle oplevering van AMS Cargo Center eind vorig jaar is Distri Development, een joint venture tussen Built to Build en Proptimize, al bezig met de realisatie van een volgende fase: AMS Cargo Center II. Ze werkt daarvoor opnieuw samen met DENC architecten. Het nieuwe distributiecentrum heeft een oppervlakte van ongeveer 32.000 m², onderverdeeld in zeven individuele units, en is BREEAM ‘Very Good’ gecertificeerd. Vooral het concept met een parkeerdek boven de laad- en loszone maakt het project uniek.

AMS Cargo Center II komt aan de Changiweg op het Schiphol Logistics Park, precies aan de overkant van het AMS Cargo Center. Het gebouw van de hand van DENC architecten valt op door het bijzondere ontwerp en de zichtbaarheid vanaf de A4-autosnelweg. “Nog voor het eerste distributiecentrum opgeleverd was, waren we eigenlijk al gestart met het voortraject voor dit volume”, zegt architect Peter van Meerwijk. “AMS Cargo Center II heeft een totale oppervlakte van ongeveer 32.000 m², onderverdeeld in zeven individuele units, variërend in grootte van 3.600 m² tot maximaal de complete oppervlakte. De kantoren zijn te bereiken via het unieke parkeerdek op de eerste verdieping, dat honderdzeventien parkeerplaatsen voor personenwagens omvat. Deze oplossing komt voort uit de eis in het bestemmingsplan, die parkeerplaatsen in het zich op deze locatie niet toelaat. Door de constructieve oplossing, waarbij dit dek ook een esthetische meerwaarde biedt, wordt aan deze eis voldaan. Verder zijn er vier individuele laadkuilen voor vrachtwagens, die elk hun eigen in- en uitrit hebben en het terrein omvat ook nog eens zowat tachtig parkeerplaatsen voor trailers.”

Sterk in totaaloplossingen

DENC architecten is gespecialiseerd in het ontwerp en de engineering van dergelijke distributiecentra, maar staat ook in voor de bouwbegeleiding én, indien gewenst, voor de logistieke advisering. Klanten kloppen bij het architecten- en ingenieursbureau uit Bussum aan met plannen om een terrein te ontwikkelen. De specialisten van DENC bekijken de mogelijkheden op basis van onder meer het gewenste bouwvolume, de kenmerken van het terrein, de marktsituatie en het bestemmingsplan, waarna de klant uiteindelijk eenvoudig de haalbaarheid van zijn project kan bepalen.“Distri Development is één van de klanten, waarmee we al regelmatig projecten gerealiseerd hebben. Ook voor AMS Cargo Center II hebben we samen met deze projectontwikkelaar het volledige project in handen genomen. We werkten de plannen en ontwerpen uit en namen de engineering voor onze rekening. Verder ondersteunden we de klant bij het aanvragen van vergunningen en het opstellen van aanbestedingen, maar ook bij de keuze van de materialen en het tekenen van contracten met bouwpartners. Bovendien staan we in voor de begeleiding van het bouwproces”, licht Van Meerwijk toe. “De eerste studie dateert al van het voorjaar van 2018, maar door de uitdagingen vanuit het bestemmingsplan en het uitwerken van het unieke concept met parkeerdek waren heel wat tussenstudies nodig om begin oktober 2018 de ontwerpen te finaliseren en de vergunningsaanvragen te kunnen indienen. In februari van dit jaar werd het bouwproject opgestart en nog voor het begin van het nieuwe jaar moet het distributiecentrum opgeleverd worden.”

Duurzaamheid belangrijk

De bouwwerken zijn nog in volle gang, maar toch zijn de eerste huurders al bekend. Rutges Cargo Europe en J.M. Logistics, twee logistieke zusterondernemingen, tekenden een overeenkomst voor 6.000 m² warehouse met tweeëntachtig opstelplaatsen voor vrachtwagens en trailers. “Het pand kent een hoogwaardig afwerkingsniveau, is volledig voorzien van LED-verlichting en is deels geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen”, sluit de architect af. “Net als het AMS Cargo Center is dit project eveneens BREEAM ‘Very Good’ gecertificeerd.”   

Tekst | Johan Debaere Beeld | DENC architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Snel en effectief binnenschilderwerk

Het binnenschilderwerk van AMS02 wordt uitgevoerd door Claassen Schilderwerken. De voorbereidingen hiervoor gebeuren in het bouwteam. “Een effectieve manier van werken”, vertelt Roel Diks van Claassen Schilderwerken. “Met het hele bouwteam hebben we gezocht naar de allerbeste aanpak. Dankzij deze samenwerking heeft de opdrachtgever straks de hoogste kwaliteit en de kortste bouwtijd.”

Voor Claassen Schilderwerken leidde het gezamenlijk overleg tot een nieuwe aanpak. Zij schildert voor AMS02 niet alleen alle koven en plinten, maar produceert deze ook. “Dit levert een groot voordeel op”, vertelt Diks. “We kunnen ze nu spuiten in onze eigen spuiterij en kant-en-klaar aanleveren op de bouw. Dit zorgt voor een behoorlijke tijdwinst.”

Naast de koven en plinten neemt Claassen Schilderwerken in de nieuwe hal alle binnenwanden en kozijnen voor haar rekening, inclusief de beglazing.

Over Hardeman | van Harten

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Distri Development, ‘s Hertogenbosch

Architect DENC Architecten, Bussum

Hoofdaannemer Van der Heijden Bouw & Ontwikkeling, Schaijk