01:02
16-01-2018

Amphia Ziekenhuis Breda | Puien aanbrengen in een hoog tempo

Een groot project met een strakke deadline. Dat geldt dus ook voor de gevelleveranciers van het Amphia ziekenhuis. In de periode juli – december 2017 moeten zij 3.600 puien (1 m x 2,70 m) en 1.500 m² vliesgevels leveren en monteren. In 2018 volgt nog eens 700 m² vliesgevel. Voor deze gelegenheid bundelen Vorsselmans en De Groot & Visser hun krachten. “We opereren exact in dezelfde branche”, vertelt Marcel Peeters, projectleider van Vorsselmans. “Grote werken voeren we samen uit onder de naam ‘VGV Façades’. Zo spreiden we de risico’s en hebben we meer capaciteit.”

Maar ook als zij samenwerken, moeten de gevelspecialisten alles op alles zetten om de klus in de gestelde tijd te klaren. Hiervoor doen ze zoveel mogelijk in de voorbereidingsfase. Niet alleen de productie, maar ook de beglazing en speciaal voor dit werk ontwikkelde verschuifbare ankers worden al in de fabriek aangebracht. De grote repetitie werkt in hun voordeel. Hierdoor kunnen de maatvoeringen en boorgaten snel, efficiënt en vooraf met een mal op de bouw worden aangebracht. Op de bouwplaats worden de kozijnen nu enkel nog gepositioneerd, vastgezet en afgeplakt. Zo haalt VGV Façades een tempo van 38 kozijnen per dag.

Onder- en overdruk
Extra aandacht vragen de kozijnen van de opdekruimtes, operatiekamers en IC-ruimtes van het ziekenhuis. Deze moeten extreem luchtdicht zijn en voorzien kunnen worden van onder- of overdruk. “De uitgevoerde luchtdichtheidstesten waren geslaagd”, vertelt Rene Joosten, projectleider van De Groot & Visser. “Toch hebben we nog diverse back-upmaatregelen genomen om de luchtdichtheid (te blijven) waarborgen.” En over het hele project: “In het begin was het wennen. We moesten de slag te pakken krijgen. Nu loopt het als een trein en lopen we in op de tijd die we in het begin verloren hebben. Zoals het er nu uitziet, zijn de nieuwe gebouwen van het Amphia ziekenhuis met kerst wind- en waterdicht, exact conform planning.”

Tekst | Liliane Verwooldex Beeld | VGV Façades

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Kiwa Group