Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Amerikaans schoenenmerk zet voet aan de grond in Dordrecht
Crocs zet letterlijk voet aan de grond in Dordrecht.

Amerikaans schoenenmerk zet voet aan de grond in Dordrecht

Met dit duurzame, omvangrijke pand zet het bekende Amerikaanse schoenenmerk een belangrijke stap richting haar ultieme doel: making the world comfortable.

Het nieuwe pand heeft een oppervlakte van ongeveer 50.000 vierkante meter en is het grootste distributiecentrum van Crocs in Europa. De producent van schoenen, sandalen en klompen gaat het pand gebruiken voor opslag voor de webwinkel, de bevoorrading van de winkelfilialen en de afhandeling van retourzendingen.

Turnkey bouwer

Crocs koos er bewust voor om het distributiecentrum te laten ontwikkelen en bouwen door Hercuton. “Zo’n drie jaar geleden realiseerden we iets verderop op het Distripark een distributiecentrum voor Boon Food Group”, vertelt uitvoerder Ruud van Haaften van Hercuton. “Crocs was hiervan gecharmeerd en wilde een vergelijkbaar pand. Wij pakten de ontwikkeling vanaf dat moment op. We realiseren het distributiecentrum als turnkey bouwer. Dit houdt in dat wij de realisatie volledig verzorgen, van het bouwrijp maken van de grond tot aan de afbouw, de gebouwgebonden installaties, het sanitair en de aanleg van het buitenterrein.”

Beton storten.

Snelle groei

Het distributiecentrum bestaat uit twee grote hallen en vier afzonderlijke units. In eerste instantie zou Crocs alleen de twee grote hallen huren. Vanwege de aanhoudende, snelle groei in Europa koos de schoenenfabrikant er uiteindelijk voor om het hele gebouw te gebruiken. “Dit betekende dat we de units bij de hallen moesten betrekken”, zegt Van Haaften. “Dit doen we zodanig, dat de hallen en units bij een eventuele veranderende behoefte in de toekomst eenvoudig weer te scheiden zijn.” Naast de hallen en units beschikt het distributiecentrum over zo’n 3.100 vierkante meter kantoorruimte en vier laadkuilen. Op het buitenterrein komen 366 parkeerplaatsen, met daaronder een waterbergingskelder van 2.400 kubieke meter. Deze fungeert, samen met een retentievijver van 1.000 kubieke meter, als waterbuffer om het gemaal te ontlasten.

BREEAM ‘Very Good’

Door de transparante entree, gelamineerde houten liggers en diverse raampartijen oogt het gebouw vriendelijk. Bovendien geeft de deels houten gevel blijk aan het duurzame karakter. Van Haaften: “Het distributiecentrum voldoet straks aan duurzaamheidslabel ‘Very Good’. Dat we met duurzame materialen als hout bouwen, draagt hier ook aan bij. Bovendien is het gebouw all-electric.” Als aardgasvrij bedrijventerrein sluit Distripark Dordrecht naadloos aan op de duurzaamheidsambitie van Crocs. Het terrein heeft een waterstof-facility point, vier windturbines en een zonnepark.

Viering start bouw.

Beton, hout en staal

Op 3 juni 2020 ging de eerste paal de grond in. Van Haaften licht de bouwwijze toe: “Het distributiecentrum is gefundeerd op 11.500 vibro-SD-palen en wordt opgebouwd met in totaal 323 betonnen kolommen. Daaromheen plaatsen we betonnen gevelelementen van 3 meter hoog. Ter plaatse van de docks hebben ze een hoogte van 4,5 meter. Boven de betonnen plint komt sandwichbeplating. Conform de wensen van de gemeente Dordrecht monteren we de sandwichelementen horizontaal. De dakconstructie is van hout en op het dak komen stalen dakplaten met PVC dakbedekking.” 

Twee fasen

In de uitvoering onderscheidt Hercuton twee fasen. De eerste fase bestaat uit de twee oorspronkelijke grote hallen. Hiervoor zijn de kolommen geplaatst en de dakconstructie gerealiseerd. De dakbedekking wordt momenteel aangebracht. Fase 2 omvat het gedeelte van de oorspronkelijke units. Hiervoor brengt Hercuton nu de laatste vibro-SD-palen in de grond aan.

Modulaire bouwwijze

Op de vraag waar de grootste uitdaging ligt, antwoordt Van Haaften: “De planning is vrij strak. Eind maart 2021 moeten we fase 1 en 2 sleutelklaar opleveren, zodat Crocs de magazijnstellingen kan plaatsen. Mede dankzij onze modulaire bouwwijze met prefab beton is die planning haalbaar. Wij kunnen het bouwproces tot op de dag nauwkeurig inplannen en voorbereiden. Op locatie is het ‘slechts’ nog een kwestie van monteren. En omdat we met vaste ploegen, eigen mensen en eigen materieel werken, hebben we de planning en kwaliteit volledig in eigen hand. Wat ik persoonlijk erg leuk vind, is dat de opdrachtgever ook nauw bij het proces betrokken is. Met onder meer een wekelijks bezoek aan de bouwlocatie volgt hij de totstandkoming van zijn nieuwe distributiecentrum op de voet.”  


Projectinfo

Topsport in vloeren storten

In opdracht van Hercuton realiseert Twintec alle vloeren in en rondom het nieuwe Europese distributiecentrum van de Amerikaanse schoenenfabrikant Crocs. In totaal gaat het volgens Jeroen Boers van Twintec om een oppervlakte van 60.000 m² aan industriële betonvloeren, waarvan circa 40.000 m² ‘supervlak’ conform DIN 15.185. Het vereist een topsportmentaliteit.

“Het project omvat voor ons een grote diversiteit aan vloeren, zowel als het gaat om kwaliteit als om vlakheid”, zegt Boers. “In het voortraject zijn we door Hercuton benaderd om tot een zo economisch mogelijk en kwalitatief hoogwaardig ontwerp te komen. We zijn verantwoordelijk voor het complete plaatje vanaf de engineering van de vloeren en het heiwerk (het aanbrengen van 12.000 VSD-palen onder de vloeren) tot het storten van de vloeren. Het warehouse en expeditie worden uitgevoerd in een hybride vloer met staalvezelwapening, alle overige vloeren zijn ontworpen met traditionele wapening.”

In totaal komt er 10.000 m³ beton aan te pas. Boers: “De grootste uitdaging vormt het voldoen aan de vlakheidseisen van de enorme warehousevloer die achteraf wordt beoordeeld en gecontroleerd door een onafhankelijk bureau. De toleranties zijn zo laag dat onze medewerkers elke dag opnieuw topsportprestaties neerzetten, gezien het grote aantal vierkante meters dat dagelijks wordt gestort. Met recht een teamprestatie.”


Bouwinfo

Opdrachtgever Crocs Europe B.V., Rotterdam

Ontwerp en realisatie Hercuton, Nieuwkuijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details