Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Door de hoge akoestische isolatie zijn de wanden ook thermisch goed geïsoleerd en dus duurzaam. (Beeld: Jan de Vries)

Amare, Den Haag | “Een uniek gebouw met uitzonderlijke eigenschappen”

Knauf leverde deze platen voor Amare, het nieuwe culturele brandpunt in Den Haag waarvoor torenhoge geluidsisolatie-eisen gelden. In 2021 opent Amare haar deuren. Knauf blikt alvast op dit uitzonderlijke project terug. 

Amare wordt gerealiseerd aan het Spui, op de plek van de voormalige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Het gebouw wordt het nieuwe onderkomen van het Zuiderstrandtheater, het Nederlands Dans Theater, het Residentieorkest en het Koninklijk Conservatorium. In het gebouw komen een concertzaal, een theaterzaal, een ensemblezaal en een repetitiezaal. Verder zijn er balletstudio’s, lesruimtes en studio’s. 

Negen lagen Diamond Board

De combinatie van gebruikers en activiteiten zorgde in het ontwerpstadium voor een enorme uitdaging op het gebied van geluidsisolatie. Tegelijkertijd moest het gebouw flexibel indeelbaar zijn met dunne scheidingswanden. Cees Verbeek, technisch specialist bij Knauf, was al in een vroeg stadium bij het project betrokken om vanuit zijn productkennis in het ontwerp mee te denken. “Om aan de hoge geluidsisolatie-eisen te voldoen, moesten we verder gaan dan de standaardwanden”, vertelt hij. “Daarbij moesten we binnen de gestelde nettomaten van de ruimtes blijven en, wat zeker bij de zes meter hoge wanden een issue was, stabiliteit waarborgen. Onze Diamond Board platen leenden zich hiervoor bij uitstek. Op sommige wanden kwamen maar liefst negen lagen van 15 millimeter, aan beide zijden van de wand!” Knauf leverde alle Diamond Board platen voor de wanden, maar ook de Diamond Board platen en A-platen voor zo’n 20.000 vierkante meter plafond. 

Duurzaam en brandwerend

Het detailleringsniveau van de wanden en plafonds is erg hoog. Zo zijn ze allemaal akoestisch ontkoppeld, zonder geluidslekken te veroorzaken. Door de hoge akoestische isolatie zijn de wanden ook thermisch goed geïsoleerd en dus duurzaam. Bovendien zijn de platen recyclebaar en kitloos aangebracht, waardoor ze zonder afval te demonteren zijn. Door de geluidsisolerende oplossingen voldoen de wanden en plafonds ook vrij eenvoudig aan de brandwerendheidseisen. “Amare is een uniek gebouw met uitzonderlijke eigenschappen die om uitzonderlijke oplossingen vragen”, zegt Verbeek. “Alles wat je nog nooit bedacht had zit erin. Zonder de vakkundige inbreng van onze partners en de goede onderlinge samenwerking tussen alle betrokken partijen had het niet gerealiseerd kunnen worden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details