Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Aluminium composiet gevelpanelen in alle soorten en maten

Aluminium composiet gevelpanelen in alle soorten en maten

“Onze opdrachtgever was montagebedrijf Welmecon”, zegt accountmanager René Janssen van Aldowa Composites. “Zij maakte het basis tekenwerk. Dit vertaalden wij naar CNC freeswerk. Op basis daarvan fabriceerden en leverden we de aluminium composiet gevelpanelen.”

Composiet bij uitstek geschikt

“In eerste instantie zouden de gevels uitgevoerd worden in een ander materiaal”, vervolgt Janssen. “Tijdens gesprekken met de architect en Welmecon werd al snel duidelijk dat composiet zich bij uitstek leende voor dit project. Met aluminium composiet kun je, heel strak en in elke gewenste kleur, vrijwel alle vormen realiseren. Zelfs de geveldelen die zowel rondingen als schuine kanten hebben, en dus in 3D gewalst moesten worden, waren voor dit materiaal geen probleem. Om de mogelijkheden van aluminium composiet te laten zien, maakten we diverse mock-ups.”

Prefabriceren en just-in-time leveren

De productie van de in totaal meer dan 6.000 vierkante meter aan geveldelen betekende in de praktijk een doorlooptijd van een half jaar. Door de panelen te prefabriceren en kant-en-klaar op de bouwlocatie aan te leveren, hield Aldowa Composites de kwaliteit en planning maximaal onder controle. Janssen: “We volgden de montageplanning van Welmecon, wat inhield dat we de panelen per pand produceerden en just-in-time leverden. Op locatie werden zij direct op de constructie gemonteerd.”

Specialistisch handwerk

Een deel van de gevelpanelen kon Aldowa Composites pas op het laatste moment engineeren en produceren. Zeker bij de rondgevormde gevelpanelen legde dit een behoorlijke druk op de productieafdeling. Janssen licht toe: “Je moet je voorstellen dat deze panelen soms wel uit zo’n acht tot tien sub-panelen bestaan. Het assembleren daarvan is tijdrovend, specialistisch handwerk. Dat we alles zoveel mogelijk volgens planning geleverd hebben, is grotendeels te danken aan de inzet en het vakmanschap van onze productiemedewerkers. Daar zijn we trots op.”  

Projectinfo

‘Ruim 10 kilometer aan buizen’
In opdracht van technisch installatiebureau Warmtebouw realiseerde Lenting Techniek BV het loodgieterswerk van Amsterdam The Style Outlets. Een omvangrijk karwei, dat vooral logistieke aandacht vergde.

“We brachten de riolering, waterleiding en hemelwaterafvoer van het complex aan”, vertelt Senior Projectleider Nico Hielkema van Lenting. “We plaatsten tevens een grote drukverhogingsinstallatie en voor de brandbestrijdingsinstallatie leverden we de haspels en poederblussers. Daarnaast installeerden we in een aantal winkels zaken als pantry’s, toiletten, wastafels, vetvangputten en drukverhogers.” De omvang van het project, met een lengte van zo’n 300 m en een oppervlakte van ruim 19.000 m², was het grootste aandachtspunt. Lenting verwerkte 3.020 m hemelwaterbuis, 4.145 m rioleringsbuis en 3.350 m waterleidingbuis. “Dat is opgeteld ruim 10 km aan buizen”, zegt Hielkema. “Grote loopafstanden dus. Bovendien moesten we alles vanuit de parkeergarage naar de winkels op straatniveau transporteren. Dit vereiste logistiek gezien de nodige voorbereiding en afstemming. Nu alle installaties erin zitten, kunnen we alleen maar trots zijn. Mooi dat we aan dit opzienbarende project hebben bijgedragen.”

Een levendige gevelbekleding 

Op de ontwerptekeningen van de architect was volkomen duidelijk hoe de gevelbekleding van Amsterdam The Style Outlets moest worden. Toch was het nog een geweldige uitdaging om het ontwerp ook maakbaar te maken. “In 2016 bogen we ons voor het eerst over dit project en maakten we de begroting; in december 2019 startten we op de bouw”, vertelt Mark van der Linde, projectleider van Welmecon. “Rond november van dit jaar rondden we het werk af.”

Om alle facetten van de gevelbekleding te doorgronden, maakte Welmecon eerst een mock-up. De mock-up gaf aanleiding om het polyester van de witte kaders te vervangen door een aluminiumcomposiet, waarbij de beoogde uitstraling behouden bleef. Na akkoord van opdrachtgever en architect volgde het traject van engineering, productie en montage. “De kaders vormen de binnen- en buitengevels van de 144 winkeltjes die zich straks in Sugar City vestigen”, vertelt Van der Linde. “Deze lijken hetzelfde, maar in werkelijkheid zijn ze allemaal verschillend. Dat heeft veel energie gevraagd van onze afdelingen Werkvoorbereiding en Productie.”

Daarbij is Amsterdam The Style Outlets volledig uitgewerkt in BIM. De gevelspecialist vertelt: “Waar vroeger kleine fouten in het werk werden opgelost, komen knelpunten nu al in het tekentraject naar voren. Dat was even wennen. Maar na afronding van dit project zijn we geroutineerde BIM-gebruikers!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details