Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Als eerste gecertificeerd voor brand- en rookwerendheid
WEBO HoutAlu-Kozijn® in Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park in Amsterdam. (Beeld: Laurens Kuipers Architectuurfotografie)

Als eerste gecertificeerd voor brand- en rookwerendheid

Uitstraling, comfort en brandwerendheid komen samen in uniek hout-aluminium kozijn

Met het HoutAlu-Kozijn® van WEBO kiezen architecten, aannemers en gevelbouwers voor het beste van meerdere werelden. Het unieke kozijn combineert de warme uitstraling van hout met het strakke aanzicht van aluminium en is energiezuinig en onderhoudsarm. Belangrijk is bovendien dat het complete systeem CE-gecertificeerd is én voldoet aan de brandwerendheidseisen.

Binnen de woning- en utiliteitsbouw worden steeds strengere eisen gesteld aan brandveiligheid en het voorkomen van brandvoortplanting. “Kozijnen en deuren zijn een essentieel onderdeel in het creëren van brandcompartimenten die voldoen aan de eisen, zodat personen een gebouw veilig en tijdig kunnen ontvluchten”, vertelt Job Huisman, Accountmanager bij WEBO. “Voor een deur- of kozijnconstructie wordt in het gebouwbestek al vermeld aan welke brandwerendheids­eisen voldaan moet worden. In de praktijk kan dit echter problemen opleveren, omdat de diverse onderdelen van de kozijn- en deurconstructie vaak bij meerdere leveranciers worden ingekocht.” Hoewel de onderdelen afzonderlijk weliswaar aan de EN 16034 norm voldoen, kan geen certificering worden afgegeven op het complete systeem, vertelt hij. “Immers is een correct product geen garantie voor een correct systeem. Hierop zijn namelijk ook de aansluitingen en afwerking van invloed. Daarom moet de brandveiligheid bij gecombineerde kozijn- en deursystemen altijd door een onafhankelijke inspecteur worden beoordeeld. Dit vergt veel tijd, kosten en inspanningen, waarvoor ons HoutAlu-Kozijn® een snelle, doeltreffende en kwaliteitsvolle oplossing biedt.”

Brandwerendheidstest van het WEBO HoutAlu-Kozijn® .

30-60 minuten brand- en rookwerend

Met het HoutAlu-Kozijn® worden aannemers en gevelbouwers van A tot Z ontzorgd, benadrukt Huisman. “Zij hebben geen omkijken meer naar het systeem én de prestaties. Alle certificeringen zijn namelijk al in huis.” Met het HoutAlu-Kozijn® is WEBO zelfs als eerste leverancier CE-gecertificeerd voor 30-60 minuten brand- en rookwerende hout-aluminium kozijnen én deuren. “De certificering geldt voor het complete systeem, waardoor je de vereiste brandprestaties al op voorhand in het bouwproces kunt aantonen en niet langer afhankelijk bent van een onafhankelijke deskundigenverklaring. Hiermee is de brandveiligheid van een gebouw beter geborgd en zijn aannemers beter voorbereid op de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).” 

Het kozijn wordt in de WEBO timmerfabriek in Rijssen voorzien van brandwerend glas en brandwerende afdichtingen. Aan de buitenzijde van het kozijn wordt bovendien een aluminium schil (deklijst) aangebracht.

De brandtesten voor zowel de deur- als kozijnconstructie zijn uitgevoerd in het laboratorium van Peutz, conform de EN 16034-1 en EN 16034-3. “Dit leidde bijvoorbeeld tot een EI1-classificatie van 15, 30 en 45 minuten en een EW-classificatie van 30 en 50 minuten voor onze draai-kiepconstructies, evenals een EI1 van 30 minuten voor onze brandwerende hout-aluminium stapel­dorpeldeuren (inclusief een S200 rookeis). Om verschillende configuraties en maatvoeringen in de praktijk en binnen het attest te kunnen realiseren, heeft Peutz een uitgebreid toepassingsgebied (ExAp) opgesteld. Hierdoor bieden we een breed scala aan mogelijkheden in afmetingen en ontwerp.” In de nieuwe informatiebrochure (www.webo.nl/brochure-aanvragen) zijn alle clas­si­fi­caties (EW, EI, S200 & SA), configuraties en maatvoeringen overzichtelijk weergegeven.

Kracht van de combinatie

Het gecertificeerde HoutAlu-Kozijn® is in februari 2023 in de markt geïntroduceerd. “Aan de basis ligt een massief eiken- of mahoniehouten kozijn met een warme uitstraling en uitstekende thermische isolatieprestaties”, vertelt Huisman. “Dankzij een hoge volumieke massa van >650kg/m3 wordt bovendien een uitstekende brandwering geborgd. Het kozijn wordt in onze timmerfabriek in Rijssen voorzien van brandwerend glas en brandwerende afdichtingen. Aan de buitenzijde van het kozijn wordt bovendien een aluminium schil (deklijst) aangebracht, waardoor het beste van hout gecombineerd wordt met een uitstekende weersbestendigheid, vormvastheid én minimaal onderhoud. Dit maakt het HoutAlu-Kozijn® ook bij uitstek geschikt voor hoogbouwprojecten.”

Veel ontwerpvrijheid

Wie kiest voor het HoutAlu-Kozijn® van WEBO, profiteert van veel ontwerpvrijheid. Niet alleen in maatvoering, maar ook in de combinatie van bijvoorbeeld ramen en vast glas. Zo is het mogelijk om het HoutAlu-Kozijn® uit te voeren met een draaikiepraam, bovenlicht of zijlicht, waarbij alle varianten succesvol zijn getest en gecertificeerd. Voor de deuren is bijvoorbeeld een uitbreiding met stapeldorpels mogelijk. “Naar wens kan de aluminium deklijst geanodiseerd worden. Ook is iedere RAL-kleur leverbaar.” 

‘Uitvinders in de timmerindustrie’

Met het HoutAlu-Kozijn® wordt het innovatieve karakter van WEBO andermaal bevestigd. “Ontwikkeling en innovatie zitten in ons DNA en we gaan graag een stap verder dan de normen voorschrijven”, besluit Huisman. “Zo sorteren we voor op toekomstige ontwikkelingen én op de uitdagingen in de bouw. Niet voor niets staan wij bekend als de ‘uitvinders in de timmerindustrie’. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details