Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Alle expertise in huis voor een groot en complex project als FENIX
Uit de koker van MAD kwam de Tornado: een futuristische entree met uitzichtplatform die 24 meter boven de grond uit toornt. (Beeld: MAD Architects)

Alle expertise in huis voor een groot en complex project als FENIX

Bij EGM architecten werken meer dan 80 mensen. Volgens Vincent Ketting, een van de partners, is dat ook precies waarom het bedrijf veelal met hele complexe projecten werkt. “Met al die expertise in huis kun je veel kwaliteit garanderen in het hele proces van schetsontwerp tot fijnzinnige detaillering.”

FENIX is een culturele plek met een museum op Katendrecht in Rotterdam. Darko Andric is technisch ontwerper bij EGM architecten en nauw betrokken bij het FENIX project. “Dit project is een uitstekende match met EGM. Als bouwtechnicus zit je in een interessante positie, tussen de architect en de aannemer in. Je moet er van houden, want je bent constant bezig om alle wensen samen te brengen in één totaalplaatje.” Dat is ook het leuke en uitdagende aan dit project, vult Ketting aan. “Historie voor Rotterdam, gevoelige restauratie, renovatie en transformatie naar een nieuwe functie en een spectaculaire nieuwe toevoeging. Dat snijvlak is super boeiend en past ons als een maatpak.”

Verschillende partners

Het FENIX project loopt sinds 2018 en is, ook in het ontwerp, een samenwerking van verschillende partners. “Het Chinese architectenbureau MAD is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw, de Tornado, de restauratie is in handen van Bureau Polderman en wij zijn co-architect en maken het detailontwerp van het geheel. Dat maakt het een complexe klus.” Ook de nieuwe bestemming van het pand brengt de nodige uitdagingen met zich mee, vertelt Andric. “We werden door opdrachtgever Droom en Daad gevraagd om bouwtechnisch advies te geven over de soms zeer grote en zware museumstukken die een plek moeten krijgen.”

Installatie van de liftkern. (Beeld: Sylvana Lansu)

Hoe zit dat? Fenixloods II bestaat uit twee tijdsperiodes, één stuk uit 1920 en het andere deel uit 1950. “De originele vloer uit de jaren ’20 is niet gebouwd voor zware museumstukken. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de vloer daarvoor stevig genoeg wordt, maar wel subtiel blijft. Het blijft een museum: zo’n kunststuk moet in een mooie ruimte komen te staan.”

Belangrijk hiervoor is de BIM-coördinatie. “We koppelen alle modellen van de betrokken partijen aan elkaar en beheren het ontwerpmodel. Het bestaande gebouw is door ons compleet gemodelleerd en uitgewerkt. Voor de restauratie waren 2D-beelden gemaakt, wij hebben alles in 3D gemaakt.” Dat combineren moet heel gedetailleerd. “De partij die de kozijnen voor het museum maakt, heeft eigen modellen. Wij koppelen dat deelmodel aan het complete model, om te kijken of en hoe de kozijnen overal in het gebouw gebruikt kunnen worden.”

Uniek onderdeel

Uit de koker van MAD kwam de Tornado: een futuristische entree met uitzichtplatform die 24 meter boven de grond uit toornt. “Het bestaat uit twee in elkaar draaiende trappen rondom een liftkern. Dat ziet er heel mooi uit, maar is voor ons én de makers ook een grote uitdaging. In de afgelopen eeuw is de loods logischerwijs verzakt, soms met een behoorlijk verschil. Het plaatsen van een paar ton staal moet dus heel precies voorbereid worden. Gelukkig zitten we met alle makers om tafel, want dit is niet haalbaar zonder afstemming en waarborging. Wij hebben de details gemaakt, maar het moet ook daadwerkelijk zo gemaakt worden, anders ben je nog nergens.” Ook voor de Tornado beheert EGM de modellen. “Actuele modellen zijn essentieel voor een goede uitvoering. We werken aan een icoon in wording, met staal, hout en glas gecombineerd in een complexe entree. Een museumentree waardig op zo’n bijzondere zichtlocatie aan De Maas!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details