Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Alle bouwelementen moeten bestand zijn tegen wind en zout

Alle bouwelementen moeten bestand zijn tegen wind en zout

Op Maasvlakte-West in Rotterdam realiseert Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw een turnkey distributiecentrum van bijna 35.000 m². Het warehouse wordt zo gebouwd dat het eenvoudig gesplitst kan worden voor meerdere gebruikers. 

DC Distripark Maasvlakte wordt gebouwd op een kavel van 56.000 m², waarvan het gebouw zo’n 35.000 m² beslaat. Hiervan is 2.000 m² mezzanine en 2.400 m² kantoor. Het is voor de bouwcombinatie zeker niet het eerste distributiecentrum en veel bouwactiviteiten zijn standaard. Toch vraagt dit distributiecentrum om maatregelen en voorzieningen die verre van standaard zijn….

Bescherming tegen zout en wind

“Een belangrijke factor die dit project bijzonder maakt, is de ligging”, vertelt Ron Drijver, commercieel manager van Hercuton. “We bouwen aan zee, met alle specifieke weersomstandigheden die hiervoor kenmerkend zijn. Dit betekent dat alle bouwelementen die hiermee in aanraking komen, bestand moeten zijn tegen zout en wind. Hiervoor zijn de sandwichpanelen bewerkt met een speciale coating. Ook zijn alle loaddocks thermisch verzinkt.”

Om de trekkrachten van de regelmatige harde wind op te kunnen vangen, moet het dak extra worden verzwaard en ook de dakbedekking moet hierop worden aangepast.

Verankering zonnepanelen

De energielevering van het dc is geregeld met zonnepanelen en ook hier vereist het klimaat speciale maatregelen. Om de trekkrachten van de regelmatige harde wind op te kunnen vangen, moet het dak extra worden verzwaard en ook de dakbedekking moet hierop worden aangepast. Drijver: “Deze is aangebracht in kleinere banen en op veel meer plekken vastgezet dan normaal.”

BREEAM ‘Outstanding’

Bouwen volgens de normen van BREEAM ‘Very good’ is voor Hercuton al standaard, maar voor DC Distripark Maasvlakte ambieert de opdrachtgever de normen van BREEAM ‘Outstanding’. “Het is een wens”, verduidelijkt Drijver, “nog geen must. Maar we houden hier natuurlijk wel rekening mee. Met een Natura 2000-gebied in de nabije omgeving, hebben we op voorhand een area-berekening laten maken van onze stikstofuitstoot. We weten nu dat dit in ieder geval geen spelbreker kan zijn.” 

Snel schakelen

Ook met alle extra maatregelen verloopt het werk soepel en volgens planning. “We hebben alles in eigen huis”, zegt Drijver hierover. “Architecten, constructeurs en tekenaars lopen binnen Hercuton heel gemakkelijk bij elkaar binnen. Hierdoor kunnen zij snel schakelen. Maar ditzelfde – en dat moet ook maar eens gezegd worden – geldt voor het Havenbedrijf. Of onze contactpersonen nu moeten beslissen over stikstofuitstoot, in- en uitritten of kwaliteit, zij antwoorden altijd snel en duidelijk. Hierdoor leveren ook nieuwe beslissingen geen enkele vertraging op.”

Op dit moment heeft zich voor een gedeelte van DC Distripark al een huurder gemeld. “Een groot voordeel, want deze kon al vanaf de eerste dag participeren. Zijn huurderswensen zijn dus – naast de basisontwikkeling – meteen in de bouw meegenomen.” Omstreeks mei van dit jaar wordt DC Distripark Maasvlakte opgeleverd.  

Bouwinfo
  • Ontwikkelaars Hercuton en Over Engh
  • Constructeur, architect, installateur, uitvoerder Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw, Nieuwkuijk
  • Bouwperiode september 2021 – mei 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details