01:23
02-10-2019

Albert Schweitzerflat, Rotterdam | Focus op kwaliteit en ontzorging

Op naar woningen die aardgasvrij en duurzaam zijn

In Rotterdam wordt groot onderhoud uitgevoerd aan de 175 huurwoningen in de Albert Schweitzerflat. De woningen moeten van energielabel E/F naar A, moeten de overstap maken naar all-electric en worden aangesloten op de stadsverwarming. Deze intensieve onderhoudsbeurt gebeurt in bewoonde staat.

Voor Giesbers Rotterdam is de Albert Schweitzerflat de vierde ERA-flat die zij sinds 2017 aanpakt. De flats zijn nagenoeg identiek en dat levert Giesbers voordeel op. “In bouwtechnisch opzicht hebben we dit nu drie keer gedaan en dat is merkbaar. Toch willen we blijven verbeteren. In de derde fase hebben we de overlast voor de bewoners tot het minimum beperkt; nu ligt de focus op een nog hogere kwaliteit.”

Kwaliteit

Wouter van Iterson, projectleider van Giesbers Rotterdam, vindt de focus op kwaliteit een normale zaak. “Als je een auto koopt, verwacht je dat hij rijdt. Je denkt er niet over na om met een deskundige de hele motor te controleren. Op dezelfde manier moet Woonstad Rotterdam erop kunnen vertrouwen dat de bouw in één keer goed is.” Om deze ambitie waar te maken, is er scherp toezicht op de bouwplaats van de Albert Schweitzerflat. Tegelijkertijd worden de bewoners in alle opzichten ondersteund om de grote onderhoudsbeurt aan hun woning zo rustig mogelijk te kunnen doorstaan. “Dat begint met een goede communicatie”, vertelt Van Iterson. “Op allerlei manieren informeert een extern communicatiebureau de bewoners over wat hen te wachten staat. Het is bewust een extern bureau. Dat maakt hen gemakkelijker benaderbaar voor de bewoners.”

Ontzorgende voorzieningen

Daarnaast zijn er tijdelijke voorzieningen die het voor de bewoners eenvoudiger maken om door te leven. In café Renové kunnen zij een kop koffie drinken om de drukte te ontvluchten.
In de sanitaire unit kunnen zij een wasje draaien of douchen. In een nabijgelegen eetgelegenheid kunnen zij zelfs – tegen inlevering van een bon – een hapje eten en een workshop volgen die hen leert hoe zij kunnen koken op hun nieuwe inductieplaten. “De zorg voor de bewoners was een nadrukkelijke wens van Woonstad Rotterdam.”

Aardgasvrij en duurzaam

“Ontzorgen is ook noodzaak”, vindt Van Iterson. “De gevels, het centrale trappenhuis, de algemene ruimtes en de entree krijgen een nieuwe uitstraling. Alle woningen krijgen een eigen aansluiting op de stadsverwarming en in de woningen worden de badkamers, toiletten en keukens vervangen. Zelfs de kelders worden aangepakt. Met name de oudere bewoners kunnen hierbij echt wel wat ondersteuning gebruiken. Gelukkig krijgen zij er veel voor terug. Zij zijn straks de bewoners van een woning die aardgasvrij en duurzaam is.”  

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Michel Kievits

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Werktuigbouwkundige installaties
Albert Schweitzerplaats Rotterdam

Het is de vierde keer dat Spie Tech FM West de vernieuwing van de werktuigbouwkundige installaties aan de Albert Schweitzerflat in Rotterdam voor haar rekening neemt. Hiertoe behoren de riolering, waterinstallaties, sanitaire installaties en centrale verwarming.

In de 175 appartementen renoveert Spie Tech FM West de badkamers, toiletten en keukens. Tevens regelt zij de aanpassingen voor de overschakeling van blokverwarming naar stadsverwarming. “Samen met Giesbers Rotterdam werken we volgens een nauwkeurig uitgewerkte lean-planning”, vertelt senior-projectmanager Jan Spruijt. “Dat is plezierig voor de bewoners. Zij weten nu precies wanneer de werkzaamheden bij hen beginnen en wanneer het werk wordt opgeleverd. Tijdens de renovatiewerkzaamheden kunnen de bewoners gebruikmaken van de douchegelegenheden die hiervoor tijdelijk zijn ingericht.”


Asbestverwijdering in bewoonde staat

Voordat de renovatie van de Albert Schweitzerflats van start ging, werd steeds eerst het aanwezige asbest in de flats verwijderd. In de eerste twee flats bevond het asbest zich achter het metselwerk. In de derde en vierde flat bevatte ook de kozijnbeplating asbest.

“De asbestverwijdering vond plaats in bewoonde staat”, vertelt Kevin de Goede, projectleider van Asbest-Assist bv. “De bewoners moesten dus goed geïnformeerd worden, wanneer ze – vanwege onze werkzaamheden – de woning aan de voorzijde moesten verlaten en wanneer aan de achterzijde. Deze communicatie heeft Giesbers Bouw voor haar rekening genomen. Wij hebben waar nodig de glaslatten, constructiekit, bitumenstroken en beplating verwijderd. Ook hebben we de vloerzeilen in de woningen verwijderd, op de plekken waar werkzaamheden hadden plaatsvonden. Inmiddels hebben diverse controles uitgewezen dat we ons werk goed hebben gedaan. De bewoners zijn vanaf nu verzekerd van een asbestveilige omgeving.”


Alternatief isolatiesysteem

De verduurzaming van de Albert Schweitzerflat wordt deels gerealiseerd met vloer- en gevelisolatie. Brabant Totaal Afbouw isoleert de eerste verdiepingsvloer door Sonotex Isolatie aan te brengen op de plafonds van de bergingen op de begane grond.

“Sonotex Isolatie is ons eigen product als alternatief voor traditionele isolerende plafondsystemen”, vertelt mede-eigenaar Jurgen Thijssens van Brabant Totaal Afbouw. “Het systeem is opgebouwd uit een verlijmde thermische isolatielaag van hardschuim platen met daaroverheen een spuitmortel op gipsbasis. Naast goede akoestische en brandveilige eigenschappen geeft het systeem een strak en naadloos resultaat, zonder koudebruggen.”

Mooie, strakke plafonds

Brabant Totaal Afbouw is nu halverwege de Albert Schweitzerflat. De werkzaamheden verlopen vlot. Thijssens: “We hebben alle ruimte omdat de houten bergingen verwijderd zijn. De nieuwe wanden worden na onze werkzaamheden geplaatst. Het uitgebreide leidingwerktracé vergt meer pas- en meetwerk, maar dat zijn we gewend. Ook hier komen mooie, strakke plafonds.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Stichting Woonstad Rotterdam

Architect A3 Architecten, Rotterdam

Constructeur Md Raadgevende ingenieurs, Rotterdam

Aannemer Giesbers Rotterdam

Installaties
Spie TB Delft, Jetten Installatiebedrijf Ridderkerk, Eneco Stadsverwarming Rotterdam

Bouwsom € 9 miljoen

Bouwperiode maart 2019 – oktober 2019