In Rotterdam wordt groot onderhoud uitgevoerd aan de 175 huurwoningen in de Albert Schweitzerflat. De woningen moeten van energielabel E/F naar A, moeten de overstap maken naar all-electric en worden aangesloten op de stadsverwarming. Deze intensieve onderhoudsbeurt gebeurt in bewoonde staat.
Voor Giesbers Rotterdam is de Albert Schweitzerflat de vierde ERA-flat die zij sinds 2017 aanpakt. De flats zijn nagenoeg identiek en dat levert Giesbers voordeel op. “In bouwtechnisch opzicht hebben we dit nu drie keer gedaan en dat is merkbaar. Toch willen we blijven verbeteren. In de derde fase hebben we de overlast voor de bewoners tot het minimum beperkt; nu ligt de focus op een nog hogere kwaliteit.”
Wouter van Iterson, projectleider van Giesbers Rotterdam, vindt de focus op kwaliteit een normale zaak. “Als je een auto koopt, verwacht je dat hij rijdt. Je denkt er niet over na om met een deskundige de hele motor te controleren. Op dezelfde manier moet Woonstad Rotterdam erop kunnen vertrouwen dat de bouw in één keer goed is.” Om deze ambitie waar te maken, is er scherp toezicht op de bouwplaats van de Albert Schweitzerflat. Tegelijkertijd worden de bewoners in alle opzichten ondersteund om de grote onderhoudsbeurt aan hun woning zo rustig mogelijk te kunnen doorstaan. “Dat begint met een goede communicatie”, vertelt Van Iterson. “Op allerlei manieren informeert een extern communicatiebureau de bewoners over wat hen te wachten staat. Het is bewust een extern bureau. Dat maakt hen gemakkelijker benaderbaar voor de bewoners.”
Daarnaast zijn er tijdelijke voorzieningen die het voor de bewoners eenvoudiger maken om door te leven. In café Renové kunnen zij een kop koffie drinken om de drukte te ontvluchten.
In de sanitaire unit kunnen zij een wasje draaien of douchen. In een nabijgelegen eetgelegenheid kunnen zij zelfs – tegen inlevering van een bon – een hapje eten en een workshop volgen die hen leert hoe zij kunnen koken op hun nieuwe inductieplaten. “De zorg voor de bewoners was een nadrukkelijke wens van Woonstad Rotterdam.”
“Ontzorgen is ook noodzaak”, vindt Van Iterson. “De gevels, het centrale trappenhuis, de algemene ruimtes en de entree krijgen een nieuwe uitstraling. Alle woningen krijgen een eigen aansluiting op de stadsverwarming en in de woningen worden de badkamers, toiletten en keukens vervangen. Zelfs de kelders worden aangepakt. Met name de oudere bewoners kunnen hierbij echt wel wat ondersteuning gebruiken. Gelukkig krijgen zij er veel voor terug. Zij zijn straks de bewoners van een woning die aardgasvrij en duurzaam is.”