01:56
18-07-2018

Al meer dan honderd jaar in de ban van natuursteen

Het is een geschenk van de natuur en wordt gebruikt bij bouwprojecten om een gebouw een hoogwaardige uitstraling te geven: natuursteen. Bij Van Stokkum Natuursteen in Venlo weten ze alles af van dit bijzondere product. Het bedrijf kan terugvallen op meer dan honderd jaar kennis en ervaring.

De groeves waar Van Stokkum de natuursteen uit haalt, liggen wereldwijd verspreid, van India en Afrika tot aan de Verenigde Staten en Brazilië. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid, vertelt directeur Twan Smedts. “Lange tijd vonden we onze producten vooral in Europa. Na verloop van tijd zijn we ook overzees gaan zoeken. Zo hebben we inmiddels een ongekende bibliotheek van natuursteen opgebouwd.”


Huis ter Duin Noordwijk.

Hij duikt vervolgens in de geschiedenis en gaat terug naar 1910, toen Van Stokkum werd opgericht en zich vestigde aan de Schiekade in Rotterdam. Eind jaren vijftig volgde de verhuizing naar Venlo. Lange tijd was het een familiebedrijf, tot een nazaat van de oprichter andere interesses bleek te hebben. Die besloot in de jaren zeventig het bedrijf te verkopen en naar Australië te vertrekken om een schapenfarm te beginnen. Smedts kwam in 1996 bij het bedrijf binnen. “Dat was toen in handen van Nic Boitelle en Lei Schreurs die het twee jaar eerder hadden overgenomen. Ik kwam er binnen met een bouwkundige achtergrond en kende het bedrijf vanuit eerdere functies.” Al vlug, zegt Smedts, raakte hij in de ban van het fraaie natuurproduct. “Zoals veel van mijn voorgangers raakte ik besmet met het natuursteenvirus. Vanwege de diverse tijdszones waarin de groeves liggen die aan ons leveren, is het ook een product waar je 24 uur per dag mee bezig bent.”


Verwelius Amsterdam.

Liggen de groeves verspreid over de wereld, de projecten van Van Stokkum worden vooral in Nederland uitgevoerd. “Maar als een opdrachtgever in het buitenland aan de slag gaat, volgen we hem daarbij.” Smedts vertelt vervolgens dat het bewerken van de natuursteen tegenwoordig door derden wordt uitgevoerd. “We hebben de fabriek om economische redenen afgestoten. In plaats hiervan werken we nu met goede partners die dat voor ons verzorgen en waar we nauw contact mee onderhouden. Maar we hebben nog steeds alle kennis en vakmanschap in huis. Goede samenwerking is voor ons sowieso iets waar we veel tijd in investeren. Onder meer om tot innovaties te komen. Zo zijn we onder meer betrokken bij het ontwikkelen van een nieuw systeem waarbij natuursteen op hout wordt bevestigd met een hoge mate van isolatie.” Hij merkt dan op dat in de bouw voortrajecten langer worden en de uitvoeringsperiode korter. “Dat komt doordat in het voortraject een project steeds nauwkeuriger wordt voorbereid, onder andere door het toepassen van BIM en andere digitale middelen.”


Hudson’s Bay Tilburg.

Dankzij de brede kennis en ervaring en het ruime assortiment is van Stokkum betrokken bij uiteenlopende projecten door heel Nederland. Zowel nieuwbouw als renovaties, maakt Smedts duidelijk, en met regelmaat aansprekende objecten. Als voorbeelden noemt hij de renovatie van twee panden, van MeesPierson en Hudson’s Bay aan de Rode Loper – de historische entree vanaf het Damrak – in Amsterdam, het Verweliuspand in diezelfde stad, de renovatie van Huis ter Duin in Noordwijk, de realisatie van de nieuwe stations in Rotterdam en Arnhem en de bouw van het Forum in Groningen. “Mooie projecten waarbij we met onze producten niet alleen het gebouw maar de hele omgeving een hoogwaardige uitstraling geven.”


C&A op het Damrak.

Tekst | Jac Buchholz    Beeld | Van Stokkum


VAN STOKKUM
Van Coehoornstraat 10
5916 PH Venlo

T +31 (0)77 351 88 54
info@vanstokkum.com
www.vanstokkum.com 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.