Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Al 50 jaar voorop in innovatieve en duurzame technieken
De nieuwe ‘Evergreen’ productiehal van Vorsselmans in Loenhout.

Al 50 jaar voorop in innovatieve en duurzame technieken

Specialist in aluminium ramen, gevels en solarconstructies Vorsselmans NV viert 50 jaar innovaties in techniek. “Al sinds onze oprichting in 1972 lopen wij voorop in kwaliteit en duurzaamheid”, vertelt Gedelegeerd Bestuurder Mark Vorsselmans. “Zo zijn wij – meer dan de gemiddelde gevelbouwer – overtuigd dat Building Integrated Photovoltaics (BIPV), slimme gevels en groene gevels zullen bijdragen aan de verduurzaming van onze gebouwen. Daarom zetten we hier graag en hoog op in, in nauwe samenwerking met opdrachtgevers, architecten, projectontwikkelaars en andere belangrijke stakeholders. Zowel in projecten als in onze nieuwe productiehal en kantoor in Loenhout, dat we heel toepasselijk ‘Evergreen’ hebben gedoopt.”

Een groene knipoog zijn de aluminium gevelcassettes met specifieke perforaties, die het aanzicht van een bos creëren.

“Al in 2000 hebben wij een eerste project met BIPV-cellen in glas uitgevoerd, namelijk de Brandweerkazerne in Houten”, vertelt Vorsselmans. “Ook in die tijd geloofden wij al in geïntegreerde energieopwekking in gebouwen. Toch heeft het nog jaren geduurd voordat deze ontwikkeling ook door de markt werd omarmd. In 2007 hebben wij binnen onze groep de businessunit Vorsselmans Solar opgericht, dat zich met name richt op zonnepanelen, omvormers, batterijsystemen, laadpalen én BIPV. Met name deze laatste categorie is nog een groeimarkt.” Met de snelle toename van het aantal energieneutrale gebouwen groeit de vraag naar esthetische en multifunctionele PV-oplossingen, die de conventionele bouwmaterialen vervangen, aldus Vorsselmans. “Zowel in daken, gevels als glas. BIPV wekt hier niet alleen duurzame energie op, maar draagt ook bij aan de zonwering, thermische en akoestische isolatie, waterdichtheid en veiligheid. Het strakke design van BIPV geeft gebouwen bovendien een unieke look & feel.”

Op dit moment heeft Vorsselmans NV drie projecten in uitvoering, die de uitgebreide mogelijkheden van BIPV zichtbaar maken: een onderwijsgebouw, een woontoren en een kantoortoren. “In al deze projecten werken we vanaf de VO-fase samen met de architect en projectontwikkelaar, zodat esthetische wensen en BIPV naadloos samenkomen”, aldus Vorsselmans. “Wij hopen dat deze projecten de markt zullen inspireren.” 

In samenwerking met Ecoworks realiseerde Vorsselmans NV één van de ‘grootste groengevels’ in de Benelux, namelijk voor haar eigen nieuwbouw in Loenhout.

Verticaal bos

Naast BIPV ziet Vorsselmans NV ook grote kansen voor groene gevels. “Een belangrijke trigger voor ons én voor de markt is project Wonderwoods in Utrecht”, aldus Vorsselmans. “In dit project komt maar liefst een hectare groen in en aan de gevels, geïnspireerd op de vegetatie van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bijzonder is met name Toren II van architect Stefano Boeri, waarin 360 bomen en 9.640 struiken en bloeiende planten een ‘verticaal bos’ zullen vormen. Onze verantwoordelijkheid en uitdaging hierbij is om groen, glas en aluminium harmonieus te integreren.”

Zonnepanelen en warmtepompen resulteren in een energetisch vriendelijk gebouw.

Grootste groengevel

In samenwerking met Ecoworks realiseerde Vorsselmans NV tevens één van de ‘grootste groengevels’ in de Benelux, namelijk voor haar eigen nieuwbouw in Loenhout. “Om tot de meest duurzame gevel te komen, hebben wij de mogelijkheden in de markt breed onderzocht”, vertelt Vorsselmans. “Zo bestaat de achterconstructie van de groengevel uit hergebruikte gevel- en raamprofielen. Ook is meer dan 200 m2 beplanting voorzien, die een belangrijke nieuwe voedselbron vormt voor de lokale bijenpopulatie. Om de juiste plantenselectie te garanderen. hebben wij nauw samengewerkt met een lokale imker.” Achter de groengevels schuilt een slim irrigatiesysteem, gestuurd door temperatuur- en vochtsensoren. “Een groene knipoog zijn bovendien de aluminium gevelcassettes met specifieke perforaties, die het aanzicht van een bos creëren.”

Duurzaamheid als strategie

De uitdaging voor de komende jaren is om technieken zoals zonwering, ventilatie en nachtkoeling nog meer dan voorheen te vertalen naar en integreren in de gevel, verwacht Vorsselmans. “Zo ontstaat een ‘slimme schil’, die meedenkt in het (klimaat)beheer en comfort van het gebouw. Maar ook een schil die anticipeert op en rekening houdt met zijn omgeving. Duurzaamheid is niet langer een modewoord, maar een strategie en pad die we samen moeten bewandelen. Zowel met de markt als met onze medewerkers. Met initiatieven zoals Evergreen, het Vorsselmans café, een uitgebreid opleidings- en trainingsaanbod en ruime aandacht voor gezondheid, veiligheid en milieu hopen we hen langdurig te boeien en binden. Calculators, werkvoorbereiders, productiemedewerkers en projectleiders die deel willen uitmaken van onze familie, zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details