Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Akoestische veiligheid in gymzalen voor docenten moet beter
Van den Brink en De Vries ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst in de showroom van Bosan met Vilton Softsonic wandpanelen op de achtergrond

Akoestische veiligheid in gymzalen voor docenten moet beter

Bosan en Vilton gaan samenwerken in de strijd tegen doofheid bij sportdocenten en trainers. De specialisten op het gebied van sporthalinrichting en akoestiek maken van het terugdringen van geluidsoverlast een vast onderdeel van de veiligheid in gymzalen en sporthallen. Doofheid kan worden voorkomen door akoestische prestaties van gymzalen te meten en indien nodig voldoende akoestische wandpanelen te monteren.

Om de samenwerking te bekrachtigen hebben de algemeen directeur van Bosan, Walter van den Brink, en Alexander de Vries, commercieel directeur van Vilton hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst.

Akoestische veiligheid

Vanaf nu doet Bosan standaard een akoestische meting bij de duizenden jaarlijkse veiligheidscontroles die het bedrijf in sportzalen uitvoert. Van den Brink vertelt waarom: “Veiligheid in sportzalen is prioriteit voor iedereen. Maar als het gaat om akoestische veiligheid zijn er nog veel verbeterpunten. Een issue als doofheid bij sportdocenten als gevolg van hun werk kan simpel worden voorkomen. Daarom werken we nu samen met Vilton, specialist in akoestische oplossingen.” Deze beperkte meting, die wordt vastgelegd in de veiligheidsrapportage, geeft ontvangers een eerste beeld van de akoestische prestatie van de sportzaal.

Nagalmtijd meten

“Een lange nagalmtijd veroorzaakt gehoorschade bij gymdocenten, maar zorgt ook voor vermoeidheid, slechte spraakverstaanbaarheid en stemproblemen. De vakbond voor docenten lichamelijke oefening (KVLO) heeft daarom richtlijnen opgesteld met nagalmtijden voor sportzalen van diverse afmetingen”, vertelt De Vries. Vilton kan op verzoek met een uitgebreidere meting dan in de Bosan-rapportage de nagalmtijd precies meten. En aangeven welke ingrepen nodig zijn om de zaal wel te laten voldoen aan de akoestische KVLO-richtlijnen. De Vilton Softsonic akoestische wandpanelen zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren, zijn duurzaam gemaakt van gerecyclede PET-flessen, voldoen aan alle eisen, zijn balvast en hoogwaardig qua geluidsdemping.

Voorbeeld van een gymzaal uitgerust met kleurrijke akoestische wandpanelen van Vilton

Doofheid geen risico van het vak

“Wij hebben goed geluisterd naar de zorgen van sportdocenten en bieden dankzij de samenwerking tussen Bosan en Vilton een hoogwaardige oplossing om deze akoestische veiligheid te bieden”, zegt Van den Brink samenvattend. “Doofheid en stemproblemen zijn géén acceptabele risico’s van het vak. Een veilige gymzaal heeft een goede akoestiek, anders is het geen veilige werkomgeving die schooldirecties en gemeenten aan sportdocenten wel zouden moeten bieden”, benadrukt De Vries.

Over Vilton

Vilton ondersteunt zijn bouwpartners bij projecten in de bouw-, infra- en betonsector van begin tot einde. We leveren de kennis, oplossingen, productsystemen en diensten om bouwprojecten optimaal te laten verlopen. Alles voor een optimaal bouwproces en tevreden gebruikers. Als bouwpartner verzorgt Vilton primair producten en diensten in vijf categorieën: Afdichting, Bekisting, Dilatatie, Opleggen en Akoestiek.

Silent Building is het akoestiekconcept van Vilton waarbij gebouwen akoestisch geoptimaliseerd kunnen worden met een brede range aan hoogwaardige oplossingen met gegarandeerd resultaat.

Over Bosan

Bosan helpt docenten in het bewegingsonderwijs en trainers van (top)sportverenigingen bij de uitoefening van hun vak en passie: leerlingen en sporters laten bewegen. Wij ontwikkelen en produceren sportinstallaties en -toestellen met veel aandacht voor vernieuwing en ontwikkeling, om de multifunctionaliteit, veiligheid en het gebruiksgemak voor gebruikers te verbeteren. Tot slot adviseren wij opdrachtgevers over het ontwerp en de inrichting van nieuwe of gerenoveerde sport- of gymzalen en verzorgen wij het volledige inrichtingsproces. Bosan-toestellen staan al in meer dan 2.500 gym- en sportzalen in binnen- en buitenland.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details