Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
AFAS Experience Center | Puzzelen met elementen op basis van eigen productie

AFAS Experience Center | Puzzelen met elementen op basis van eigen productie

De bouw van het AFAS Experience Center vraagt om een specialistische gevelpartij die veel in eigen hand kan en wil houden. “De combinatie van BIM-engineering, productie, levering en montage van de gevel plus achterconstructie is onze specialiteit”, zegt Hoofd Calculatie/Verkoop Jan Couwenberg van Leebo Intelligente Bouwsystemen. “Een aantal van de 20.000 ondoorzichtige gevelelementen – waarvan 13.000 unieke – vereist zowel volume- als maatwerkoplossingen die maar weinig partijen in eigen beheer aankunnen.”

De gevels van de verschillende gebouwen van het AFAS Experience Center zijn op de theaterkoepel na afgewerkt met LeeBond, een ‘strakke, stabiele en lichte’ schil van aluminiumcomposiet (thermoplastische polyethyleenkern met aan beide zijden een aluminium laag van 0,5 mm dikte)  met een grote vormvrijheid. De elementen worden in eigen beheer CNC-gefreesd en gecombineerd met de stalen achterframeconstructie LeeFrame, dat net als LeeBond in eigen beheer is ontwikkeld. Couwenberg: “LeeFrame is een binnenblad dat grote overspanningen mogelijk maakt en net als de gevelbeplating voornamelijk uit maatwerkframes wordt samengesteld voor dit project. Van de 1.150 LeeFrames zijn er maar liefst 900 uniek te noemen.”

Aflevering en montage op één dag
Engineering met de laatste BIM-updates en montage met eigen kranen zorgt voor een totaalleverantie op maat van het project, aldus Couwenberg. “Met verschillende hypermoderne kranen en verreikers kunnen wij alle kanten op, in eigen beheer meelopend in de drie bouwstromen van kantoor, theater en het middendeel.” Niets kan op locatie worden opgeslagen. De just-in-time-levering is daarom slim georganiseerd. “Op afroep leveren wij vanuit onze eigen productielocatie in Nieuwkuijk. Daar staan de juiste elementen klaar en wat wordt aangeleverd, wordt op dezelfde dag nog gemonteerd.” De variatie van de elementen is al genoemd, maar om te verduidelijken: de grootste serie repeterende elementen is 23 stuks, op een totaal van 20.000 elementen. “We moeten dus flexibel zijn, maar de bemensing blijft binnen de perken voor wat betreft de montage: zes tot achttien man.” 

Leebo Intelligente Bouwsystemen

Een van de drie bouwstromen betreft het kantoor aan de entreezijde.

Kwaliteit borgen
De Brabantse gevelbouwer is dit voorjaar begonnen met de montage en hoopt voor de jaarwisseling klaar te zijn in Leusden. “Waarom totaalleverantie in eigen beheer zo belangrijk is? Om een voorbeeld te geven: de qv-waarde (geveldichting; red.) is hier zeer belangrijk. Voor de blowerdoortest wordt de extreem hoge waarde van 750 Pascal gehanteerd. Wanneer je met betrokken opdrachtgevers, zoals hier het geval is, zoveel mogelijk vooraf acteert en alles in eigen hand houdt, is de gewenste technische kwaliteit goed geborgd. Het is een prestatiegericht samenwerkingsproces. Dit volume en deze mate van uniciteit zie je echter zelden; er zijn niet veel partijen die voor het AFAS Experience Center in aanmerking komen als het gaat om ondoorzichtige geveldelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details