Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Overig

AFAS Experience Center | Puzzelen met elementen op basis van eigen productie

De bouw van het AFAS Experience Center vraagt om een specialistische gevelpartij die veel in eigen hand kan en wil...

dji_0016

15 juli 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De bouw van het AFAS Experience Center vraagt om een specialistische gevelpartij die veel in eigen hand kan en wil houden. “De combinatie van BIM-engineering, productie, levering en montage van de gevel plus achterconstructie is onze specialiteit”, zegt Hoofd Calculatie/Verkoop Jan Couwenberg van Leebo Intelligente Bouwsystemen. “Een aantal van de 20.000 ondoorzichtige gevelelementen – waarvan 13.000 unieke – vereist zowel volume- als maatwerkoplossingen die maar weinig partijen in eigen beheer aankunnen.”

De gevels van de verschillende gebouwen van het AFAS Experience Center zijn op de theaterkoepel na afgewerkt met LeeBond, een ‘strakke, stabiele en lichte’ schil van aluminiumcomposiet (thermoplastische polyethyleenkern met aan beide zijden een aluminium laag van 0,5 mm dikte)  met een grote vormvrijheid. De elementen worden in eigen beheer CNC-gefreesd en gecombineerd met de stalen achterframeconstructie LeeFrame, dat net als LeeBond in eigen beheer is ontwikkeld. Couwenberg: “LeeFrame is een binnenblad dat grote overspanningen mogelijk maakt en net als de gevelbeplating voornamelijk uit maatwerkframes wordt samengesteld voor dit project. Van de 1.150 LeeFrames zijn er maar liefst 900 uniek te noemen.”

Aflevering en montage op één dag
Engineering met de laatste BIM-updates en montage met eigen kranen zorgt voor een totaalleverantie op maat van het project, aldus Couwenberg. “Met verschillende hypermoderne kranen en verreikers kunnen wij alle kanten op, in eigen beheer meelopend in de drie bouwstromen van kantoor, theater en het middendeel.” Niets kan op locatie worden opgeslagen. De just-in-time-levering is daarom slim georganiseerd. “Op afroep leveren wij vanuit onze eigen productielocatie in Nieuwkuijk. Daar staan de juiste elementen klaar en wat wordt aangeleverd, wordt op dezelfde dag nog gemonteerd.” De variatie van de elementen is al genoemd, maar om te verduidelijken: de grootste serie repeterende elementen is 23 stuks, op een totaal van 20.000 elementen. “We moeten dus flexibel zijn, maar de bemensing blijft binnen de perken voor wat betreft de montage: zes tot achttien man.” 

Leebo Intelligente Bouwsystemen

Een van de drie bouwstromen betreft het kantoor aan de entreezijde.

Kwaliteit borgen
De Brabantse gevelbouwer is dit voorjaar begonnen met de montage en hoopt voor de jaarwisseling klaar te zijn in Leusden. “Waarom totaalleverantie in eigen beheer zo belangrijk is? Om een voorbeeld te geven: de qv-waarde (geveldichting; red.) is hier zeer belangrijk. Voor de blowerdoortest wordt de extreem hoge waarde van 750 Pascal gehanteerd. Wanneer je met betrokken opdrachtgevers, zoals hier het geval is, zoveel mogelijk vooraf acteert en alles in eigen hand houdt, is de gewenste technische kwaliteit goed geborgd. Het is een prestatiegericht samenwerkingsproces. Dit volume en deze mate van uniciteit zie je echter zelden; er zijn niet veel partijen die voor het AFAS Experience Center in aanmerking komen als het gaat om ondoorzichtige geveldelen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%