Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
AFAS Experience Center, Leusden | Luchtkwaliteit geoptimaliseerd ten behoeve van ‘menselijk kapitaal’

AFAS Experience Center, Leusden | Luchtkwaliteit geoptimaliseerd ten behoeve van ‘menselijk kapitaal’

In het AFAS Experience Center wordt de luchtbehandeling van de diverse bouwdelen op maat geconfigureerd. Met behulp van de systemen van ionair wordt de binnenkomende lucht geïoniseerd, waardoor de ruimte wordt voorzien van frisse lucht. “Ionisatie is een natuurlijk proces, waarbij de lucht wordt verrijkt met actieve zuurstof. Wij bootsen dit na, waardoor de lucht in het gebouw tot 50% minder vluchtige organische stoffen (VOS) en fijnstof bevat en tot 90% minder micro-organismen dan zonder ionisatie”, zeggen Jeroen Posthumus en Peter Crijns van ionair Benelux.

Posthumus: “Het ionisatieproces gaat als volgt in zijn werk: de binnenkomende lucht wordt dynamisch verrijkt met geactiveerde zuurstof, waardoor de lucht in het gebouw zijn natuurlijke zelfreinigende eigenschappen terugkrijgt. Dat is uitermate belangrijk voor het functioneren van de medewerkers. Het ionisatieproces vindt plaats gelijk na de luchtbehandelingskasten, waarbij de intensiteit van het ioniseren dynamisch en veilig wordt aangestuurd door de unieke meet- en regeltechniek van ionair.”

De behandeling van de binnenkomende lucht is afgestemd op het gebruik. Het AFAS Experience Center, eind dit jaar gereed, bestaat immers uit kantoordelen, auditoria, een restaurant, een sportzaal en een theater; al deze ruimten zijn op maat geconfigureerd. De systemen van ionair, een multinational met R&D en productie in Zwitserland, zijn daartoe integraal ontwikkeld in samenwerking met installateur HOMIJ.

Beter functioneren

Bij een neutrale luchtzuiverheid blijft het menselijk lichaam ontspannen. Onder ideale omstandigheden staat een gezond binnenklimaat hierdoor gelijk aan natuurlijk zuivere lucht zoals we die ervaren in de bergen, aan het strand, na een onweersbui of ’s ochtends vroeg. Crijns: “Je kent het principe wel dat je beter functioneert in frisse lucht en alle vieze geuren ook beter opmerkt. Hetzelfde hebben gebruikers bij ruimten waarbij de lucht voor het eerst is geïoniseerd. De vervuiling elders wordt beter opgemerkt, maar als het goed is, merk je niets wanneer de lucht langere tijd schoon is. ‘Ik merk er niets van’ is eigenlijk het mooiste compliment; dan hebben wij ons werk goed gedaan.” Posthumus: “Wij zijn uitermate verheugd mee te werken aan een project als het AFAS Experience Center. De directie van AFAS ziet de medewerker als menselijk kapitaal; dat is ook ons uitgangspunt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details