Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
AFAS Experience Center, Leusden | Continue procesinnovatie in dienst van het resultaat

AFAS Experience Center, Leusden | Continue procesinnovatie in dienst van het resultaat

De bouw van het AFAS Experience Center in Leusden beleeft deze maanden een productiepiek, met 330 medewerkers op de bouwplaats. Een integraal bouwteam van de combinatie Dura Vermeer/HOMIJ en AFAS draagt zorg voor een planning op dagbasis, doorontwikkeling tijdens de uitvoering en kwaliteitscontrole richting oplevering. “We laten niets liggen wanneer het zich aandient”, zeggen bouwkundig projectleider Wim Mars van AFAS en projectleider Bas Beld van bouwkundig aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo.

Hogekwartier veld 2

Terreinwerkzaamheden ten behoeve van de grote waterpartij.

 

Het ontwerp van het AFAS Experience Center is in eigen beheer gemaakt met een team van adviseurs, op een perceel van 4,5 hectare recht tegenover het bestaande kantoor aan de Philipsstaat in Leusden. De nieuwbouw bestaat uit een ensemble gekoppelde gebouwen in een glooiend landschap met waterpartij, opgebouwd uit een kantoordeel met een gekromde trekboogconstructie aan de voorgevel en een uitnodigende entree, een koepelvormig theater, een restaurant met gewelfd dak en daglichtpartijen uitgedrukt in omvangrijke omlopen en lichtstraten. “AFAS belijdt maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap, zowel in de ontwerpfase, de marktconsultatie als tijdens de in 2017 gestarte uitvoering”, aldus Mars. “De samenwerkingsvorm met adviseurs en aannemers is dynamisch. Wij maken gebruik van zoveel mogelijk innovatieve kennis uit de markt, met de gewenste resultaten.”

afas-experience-center-met-links-het-kantoorgedeelte-en-rechts-kopieren

AFAS Experience Center met links het kantoorgedeelte en rechts de theaterkoepel.

 

Dimensionering

Het ontwerp van het AFAS Experience Center kent vele uitdagingen. Op het gebied van grondgesteldheid lopen de toetsingsprocessen door tot in de terreininrichting, die net is opgestart. Wat doet 1.200 kuub grond voor de opbouw van het terrein bijvoorbeeld met de gerealiseerde constructies? De specifieke vormentaal van het AFAS Experience Center vereist maatwerkoplossingen met betrekking tot de dimensionering van de inrichting, van computervloeren tot pantry’s. “Niets is standaard in het ontwerp, uitmondend in doorlopende innovatie. De gevelafwerking wordt tot op de millimeter nauwkeurig uitgevoerd, details en aansluitingen vergen aandacht en de inrichting van een theater betreft sowieso specifieke materie en technieken waarin je met elkaar moet pionieren.” De keuze voor de juiste invulling op het gebied van duurzaamheid, met onder meer zonnepanelen waar het kan en opslag van de eigen opgewekte zonne-energie, is tijdens het bouwproces nog gemaakt. “Alle platte en hellende daken worden nu voorzien van ultra-lichtgewicht polyester zonnepanelen; ook het glazen dak van het restaurant is voorzien van geïntegreerde zonnecellen. De overige daken zijn voorzien van mos/sedumdaken.”

de-constructieve-werkzaamheden-zijn-in-de-afrondende-faseent_i-kopieren

De constructieve werkzaamheden zijn in de afrondende fase.

 

Één bouwkeet

Het zijn slechts enkele voorbeelden, zegt Mars. Afstemming vindt plaats op hoog niveau, leidend tot breed gedragen oplossingen. “Wij werken oplossingsgericht en in een goede balans samen met marktpartijen als adviseurs, aannemers en leveranciers. Communicatie en vertrouwen, zonder kun je niet. Wij laten niets liggen wanneer het zich aandient, anders is het te laat. Juist voor de proceszaken zitten wij gezamenlijk in één bouwkeet. Ook trekken wij op als bouwteam richting de toetsingen, inclusief die van de gemeente. Keuringen worden uitgevoerd op het juiste moment, alles in dienst van het eindresultaat.” Dat heeft ook voordelen voor de contractaannemers, zegt Beld. “Wij zagen bijvoorbeeld winst in een constructieve aanpassing. Dan wil je met een door de adviseurs en opdrachtgever gedragen oplossing naar de toetsingsmomenten, en dat is gelukt. Het project wordt in het kader van een betrouwbare logistiek ook zoveel mogelijk geprefabt en stekerbaar geïnstalleerd.”

Inhuizing

Medio februari wordt nog op alle fronten, van de afbouw van constructies tot de terreininrichting, aan de campus gewerkt. De gevels zijn nagenoeg afgewerkt, de perfect ronde theaterkoepel – een eyecatcher – eveneens. Beld: “Met dagelijks circa 330 medewerkers op de bouwplaats zitten we op de piek van de bouwproductie.” Integratie van processen leidt tot mooiere gebouwen, stelt Mars, maar heeft ook knelpunten. “Je kunt alles nog zo goed op de rit hebben, als de levering van LED-verlichting wordt vertraagd door het Coronavirus, heb je te maken met overmacht. Af en toe moet je een moment van ontspanning zoeken met elkaar, zoals een nieuwjaarsbijeenkomst met presentaties en een etentje.” Beld: “Het is goed om resultaten ook tussentijds te vieren, in het teambelang.” De basisplanning van de uitvoering loopt door tot in de zomer. Dan is het AFAS Experience Center zo goed als klaar. Na 1 september start de inhuizing richting de ingebruikname op 1 januari 2021. “Wij trekken in de eindfase zoveel mogelijk op met dezelfde partijen. Alleen het los meubilair is een directielevering. En voor het bestaande pand hebben wij een goede huurder gevonden die de huidige inrichting overneemt”, zegt Mars tot slot.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details