Producten en gereedschappen zijn onontbeerlijk in de bouw, maar weinig waard als je niet weet hoe je ze moet gebruiken. Passend advies is dan ook een standaard onderdeel in het verkooptraject van Gebr. Bodegraven uit Nieuwkoop. Vandaar de uitspraak van marketing manager Simon Bodegraven: “Advies is ook een tool.”
Het leveringsprogramma van Gebr. Bodegraven omvat meer dan 2.000 veelal specialistische producten voor de bouwsector, onderverdeeld in de categorieën ruwbouw en veiligheid, spouwankers en isolatiebevestiging, element- en kozijnverbindingen, houtverbindingen, tuinbeslag en kleine ijzerwaren. En als een passende oplossing (nog) niet bestaat, dan kan GB – zoals het familiebedrijf door professionals wordt genoemd – hem veelal zelf maken. “Om onze specialistische producten te kunnen gebruiken, is kennis en kunde nodig”, aldus Simon Bodegraven. “Vandaar dat GB van advisering een sterk punt heeft gemaakt. Om onze vergaande expertise te delen, zoeken wij onze afnemers regelmatig op. We staan zélf op de bouwplaats en weten dus exact met welke uitdagingen de bouw wordt geconfronteerd. Bovendien staan we open voor vragen van architecten, constructeurs, aannemers en vakhandel.”
Bodegraven wijst op een bijzondere vorm van advisering op de GB website: de gratis rekentool voor kozijnverbindingen. Die is vanwege het steeds zwaarder worden van kozijnen ontwikkeld, in samenspraak met branchevereniging NBVT. “Door het gewicht van dubbel en driedubbel isolatieglas is de kozijnverbinding aan veel grotere krachten onderhevig”, vertelt hij. “Verbindingen die in het verleden prima voldeden, voldoen steeds vaker niet meer.” Collega en technisch specialist Arjan van Termeij rekent het globaal voor: “1 mm glasdikte van een vierkante meter weegt ca 2,5 kilogram. Als glas 6 mm dik is, weegt een enkele ruit zo 15 kilogram. Met triple glas ga je naar 45 kilogram. Dit is simpel gezegd, want de glasdiktes zijn niet helemaal gelijk.”
Daarnaast geldt er sinds 2015 een Rc-waarde van 4,5 voor de gevel, met dikkere spouwbladen en een grotere optredende kracht in de kozijnverbinding en verankering tot gevolg. “Twee aanleidingen die ervoor zorgen dat de vertrouwde kozijnverbinding aan de onderzijde niet meer voldoet. Daar komt bij dat in Nederland steeds meer hoogbouw komt, waarbij hogere (wind)belastingen optreden. Ook op de kozijnverbinding. Daar moet je echt aan rekenen. Gelukkig zijn aannemers zich hier steeds meer van bewust. Niettemin zien we in de praktijk nog veel schades optreden – van niet meer sluitende schuifpuien tot gebroken glas – die terug te voeren zijn op een te zwakke verbinding. Voldoende aanleiding voor ons om een rekenprogramma te ontwikkelen waarmee aannemers – projectspecifiek en volgens een handig stappenplan – de juiste bevestigingen kunnen bepalen. Het rekenprogramma is volledig rekenkundig onderbouwd en houdt rekening met de geldende normen en praktijkrichtlijnen, zoals KVT.” Benieuwd? Kijk voor meer informatie op www.gb.nl.
Atoomweg 2
2421 LZ Nieuwkoop
Postbus 1
2420 AA Nieuwkoop
T +31 172 52 01 10
W www.gb.nl