Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Adiabatische koelinstallatie houdt atrium van De Glasnost op een aangename temperatuur

Foto-voorkant
Wanneer de eerste warme dagen van het jaar aanbraken, was dat meteen te merken in De Glasnost.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Colt International BV

2 februari 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Appartementengebouw De Glasnost in Apeldoorn bestaat uit twee woonvleugels, die van elkaar gescheiden zijn door een algemene entree en trappenhuis. De rechtervleugel is voorzien van een groot atrium met glazen dak. Aan beide zijden van dit atrium wonen voornamelijk 50-plussers, die helaas regelmatig te maken kregen met een te warme woonomgeving. Door de directe zonbelasting op het glazen atriumdak trok veel warmte rechtstreeks van buiten naar binnen, vertelt William Ras, Technisch Adviseur bij Colt International BV. “Dit was vooral te merken op de bovenste verdiepingen. Door een gebrek aan ventilatiemogelijkheden kon de warmte niet worden afgevoerd. Hierdoor breidde de overlast zich bij aanhoudende hitte steeds verder uit, tot aan de begane grond én in de appartementen. In nauwe samenwerking met installateur Hollander Techniek en gebouweigenaar De Goede Woning hebben we hier een oplossing voor gevonden.”

Wanneer de eerste warme dagen van het jaar aanbraken, was dat meteen te merken in De Glasnost, vertelt Ras. “De temperaturen liepen soms wel op tot boven de 40°C! Een temperatuur die veel te hoog ligt. Zeker voor mensen op leeftijd. In de afgelopen jaren had woningcorporatie De Goede Woning al diverse maatregelen genomen om de warmteoverlast terug te dringen, maar helaas hadden deze niet het gewenste resultaat. Daarom werd Hollander Techniek ingeschakeld. Samen met deze installateur hebben wij het appartementengebouw bezocht, om de situatie én mogelijkheden in kaart te brengen.”

Het Colt Adiabatische CoolStream systeem is gebaseerd op het koelen van lucht, door het laten verdampen van water.

Adiabatische koeling

“Hoewel het op de dag van ons bezoek niet extreem warm was, merkten we direct de temperatuurverschillen op de diverse verdiepingen”, vertelt Ras. “Hoe hoger we kwamen, hoe warmer het werd! Omdat De Glasnost een bestaande gebouw betreft, hebben we in eerste instantie gekeken welke oplossingen relatief eenvoudig doorgevoerd konden worden. Denk bijvoorbeeld aan een stukje natuurlijke ventilatie en/of dwarsventilatie. Dit bleek echter moeilijk in te passen, omdat we te maken hadden met diverse puien en sluizen. In plaats hiervan hebben we een mechanische oplossing uitgewerkt met adiabatische koeling. Colt is namelijk dé specialist op dit vlak.”

Met de adiabatische koeling speelt Colt perfect in op de duurzaamheidsambities van De Goede Woning. Bovendien wordt een optimale prijs-kwaliteitverhouding geborgd, aldus Ras. “Het Colt Adiabatische CoolStream systeem is gebaseerd op het koelen van lucht, door het laten verdampen van water. Aangezogen warme buitenlucht wordt over een deken van water (cellulosepakket) geleid, waardoor op een natuurlijke en zeer milieuvriendelijke wijze energie wordt uitgewisseld en de luchttemperatuur aanzienlijk daalt. Hoe warmer en droger de buitenlucht, hoe beter de verdampingskoeling functioneert.” Wanneer het buiten 30°C is, kan de lucht tot circa 21-22°C worden afgekoeld, vertelt hij. “Voor de luchtverdeling in het atrium hebben wij luchtverdeelslangen geïnstalleerd.”

Natuurlijke ventilatie

Het Colt Adiabatische CoolStream systeem wordt in De Glasnost gecombineerd met twee Colt natuurlijke ventilatie-eenheden, die zorgen voor de efficiënte afvoer van warme binnenlucht. Gekozen is voor de WCO dakluiken. “Voor de positionering van deze dakluiken zijn op twee plaatsen glaspanelen verwijderd”, aldus Ras. “De dakluiken zijn exact op maat voor dit project gemaakt en zodanig uitgeëngineerd, dat zij ook bij regen functioneren. Hierdoor kan warme lucht altijd het atrium verlaten. Ook is gratis nachtkoeling (nachtventilatie) mogelijk, waardoor een optimum in duurzaamheid wordt geborgd.”

Door de directe zonbelasting op het glazen atriumdak trok veel warmte rechtstreeks van buiten naar binnen.

Doelstelling behaald

De installatie van Colt wordt normaliter vooral toegepast in industriële of semi-industriële gebouwen, vertelt Ras. “De techniek leent zich echter ook uitstekend voor appartementengebouwen. Dat bewijzen we in De Glasnost. Om geluidsoverlast te voorkomen en de rookgasafvoeren perfect in te kunnen passen, hebben we veel aandacht besteed aan de positie van de installatie. Deze positie werd gevonden op het platte dak van het gebouw, waar genoeg lengte beschikbaar was om twee geluiddempers te plaatsen. Aan het eind van de zomer van 2020 is de installatie opgeleverd.” Omdat de warme dagen toen voorbij waren, heeft Colt in het voorjaar van 2021 de fijne afstemming verzorgd. Sinds mei 2021 draait de installatie volledig volgens de ontwerpspecificaties. “Zowel de woningcorporatie als bewoners zijn super tevreden over het systeem. De temperatuur in het atrium is behaaglijk en warmteoverlast is niet meer aan de orde, waarmee onze doelstelling is behaald.”

Colt International BV is gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden van brandveiligheidssystemen, energiezuinige klimaatinstallaties, zonweringssystemen en louvres. In navolging van De Glasnost lopen inmiddels meerdere aanvragen voor de conditionering van atria in appartementengebouwen. Een mooie aanvulling van de dienstverlening, die Colt met beide handen aangrijpt.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details