Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ACA-flats | Utrecht

ACA-flats | Utrecht

Woningcorporatie Mitros pleegt in Utrecht Overvecht groot onderhoud aan maar liefst 1.800 woningen in de zogenoemde ACA-flats. De eerste fase, drie flats met in totaal 362 woningen, is nu in volle gang. Na oplevering hebben de bewoners een mooie, duurzame en vooral comfortabele woning.

De uitvoering van het groot onderhoud is in handen van Hemubo. Het bouwbedrijf kreeg de opdracht gegund na een aanbestedingsprocedure met drie selectierondes. “Mitros heeft een aantal duidelijke wensen”, zegt directeur Davy Wagenmakers van Hemubo. “Zo moeten de woningen er energetisch flink op vooruitgaan, naar label A+. Hierdoor worden de woningen een stuk energiezuiniger en comfortabeler. Verder moeten we efficiënt bouwen, zowel qua tijd als qua kosten. De uitstraling is eveneens van belang. Het groot onderhoud moet de wijk op alle fronten een positieve boost geven.”

Bewonersbegeleiding
In samenwerking met Mitros werkte Hemubo de onderhoudsplannen uit. Daarna moest draagvlak verkregen worden bij de bewoners. Wagenmakers: “Voor de bewoners is zo’n groot onderhoud een ingrijpende gebeurtenis. Wij zetten bewonersbegeleiders in, die de bewoners vanaf het begin meenemen in het traject. De bewonersbegeleiders zijn daarmee een belangrijke schakel in het verkrijgen van 70% akkoord, maar ook om de voortgang in het werk te houden. Qua bewonersbegeleiding nemen wij ook de warme opname op ons. En we begeleiden bewoners bij het verhuizen naar een logeerwoning.” Bewoners die nog niet aan de beurt zijn en even weg willen van de werkzaamheden, kunnen terecht in de zogenoemde Tuinkamer. 

Carrosserie en chassis
De ACA-flats zijn zogenoemde Intervam-flats. Deze zijn na de oorlog gebouwd volgens een snel en betaalbaar bouwsysteem. De woningen zijn dan ook nodig aan vernieuwing toe. Aan de buitenzijde wordt de bestaande gevel gesloopt. In plaats daarvan komen kant-en-klare, zeer goed geïsoleerde gevelelementen met kunststof kozijnen en eterniet beplating. Zij maken de gevel in één keer wind- en waterdicht. “Doordat we de houten kaders van de gevel intact laten, beperken we de sloopwerkzaamheden”, zegt Wagenmakers. “De gevelelementen zijn opgebouwd uit een zogenaamd chassis en carrosserie. Hierbij fungeert het chassis als de basis. De carrosserie is het uiterlijk, dat we per flat kunnen aanpassen.” Hemubo creëert ook een nieuwe entree aan de achterzijde van de gevel. In dit deel van het gebouw komen nieuwe liften.

ACA-flats

Binnenterrein.

39 woningen tegelijk
In de woningen vervangt Hemubo o.a. de badkamers, keukens en toiletten. Ook worden de standleidingen vervangen en nieuwe radiatoren geplaatst. De gasaansluiting wordt vervangen door een aansluiting op stadsverwarming. Tevens worden alle liften vervangen en naar beganegrondniveau gebracht. Wagenmakers: “We zijn steeds met 39 woningen tegelijkertijd bezig. Elke week starten we tien woningen op. Daarmee volgen we de Lean planning, die we samen met onze leveranciers en onderaannemers in het voorbereidingstraject hebben gemaakt. Nu houden we elke dag nog een daily standup, waarin we de voortgang en eventuele optimalisaties bespreken.”

ACA-flats

Steeds meer blije bewoners
Het managen van de beleving van de bewoners. Dat is volgens Wagenmakers het belangrijkste aandachtspunt op dit project. “Mensen vinden het spannend”, zegt hij, “en als ze terugkomen in hun vernieuwde woning, moeten ze wennen aan onder andere het elektrisch koken. Ook vinden er om hen heen nog allerlei werkzaamheden plaats. Dat is niet prettig. Tegelijkertijd zien we wel steeds meer blije bewoners. De mensen die hun vernieuwde woning al hebben betrokken, zijn blij met het verhoogde comfort. De mensen die nog aan de beurt komen, zijn blij met wat ze zien – en straks zelf ook krijgen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details