ACA-flats

Impressie parkzijde. (Beeld: DOOR Architecen)

01:53
16-04-2019

ACA-flats | Utrecht

Woningcorporatie Mitros pleegt in Utrecht Overvecht groot onderhoud aan maar liefst 1.800 woningen in de zogenoemde ACA-flats. De eerste fase, drie flats met in totaal 362 woningen, is nu in volle gang. Na oplevering hebben de bewoners een mooie, duurzame en vooral comfortabele woning.

De uitvoering van het groot onderhoud is in handen van Hemubo. Het bouwbedrijf kreeg de opdracht gegund na een aanbestedingsprocedure met drie selectierondes. “Mitros heeft een aantal duidelijke wensen”, zegt directeur Davy Wagenmakers van Hemubo. “Zo moeten de woningen er energetisch flink op vooruitgaan, naar label A+. Hierdoor worden de woningen een stuk energiezuiniger en comfortabeler.

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Hemubo
Projectinfo

Naadloos en efficiënt isoleren met gespoten materiaal
Isolatie is een belangrijk onderdeel in de verduurzaming van de ACA-flats in Utrecht. Om tot de beoogde Rc-waarde van 4,5 te komen, wordt de buitenschil van de gebouwen voorzien van een dikke isolatielaag. Zo ook de vloeren. 

Als partner van hoofdaannemer Hemubo brengt Van de Bunt Isolatietechniek BV onder de woningen de nodige vloerisolatie aan. “Dit doen we vanuit de bergingen”, vertelt Steven Endema, adviseur bij Van de Bunt. “De plafonds van de bergingen zijn immers de vloeren van de onderste flatwoningen.”

Spuiten in plaats van platen
Om aan de isolatie-eisen te voldoen, moet Van de Bunt het isolatiemateriaal naadloos aanbrengen. “Dat is geen sinecure”, aldus Endema. “In de bergingen hebben we te maken met vele hoeken en gaten. Isoleren met platen is hier geen optie. Het op maat zagen van de platen is arbeidsintensief en daardoor duur. Als betaalbaar alternatief passen we een gespoten isolatiemateriaal toe op basis van milieuvriendelijk blaasgas. Al met een relatief dunne laag halen we hiermee een hoge isolatiewaarde.”

Efficiënt en netjes
Van de Bunt draait mee in de Lean planning van het project en stemt de isolatiewerkzaamheden af op het werk van de schilders, loodgieters en elektriciens. Endema: “Voorafgaand aan onze werkzaamheden plakt een ander team van ons de ruimte volledig af. Per dag brengen wij zo’n 80 tot 120 vierkante meter vloerisolatie aan. Wij doen dit efficiënt en netjes. De isolatie blijft immers in het zicht.”


‘Als projectpartners borgen we de kwaliteit van het tegelwerk’
Circa 54.000 m2 wand- en vloertegels en zo’n 80.000 kilo tegellijm, voegmateriaal en aanverwante producten. Dat is nodig om de badkamers, keukens en toiletten van alle 1.800 ACA-flats in Utrecht te renoveren. Tegelzetbedrijf De Wilde en projectpartner Omnicol hebben de eerste fase, 362 woningen, al voor de helft gereed.

Tegelzetbedrijf De Wilde draagt zorg voor de levering en verwerking van tegels in zowel woningbouw- als utiliteitsprojecten, nieuwbouw en renovatie. Omnicol is specialist in het professioneel verlijmen van bouwmaterialen. “We zijn al meer dan twintig jaar projectpartners”, zegt eigenaar Bart de Wilde van Tegelzetbedrijf De Wilde. “Omnicol denkt vrijwel altijd met ons mee in de beste oplossing voor het tegelwerk. Zo ook bij de ACA-flats.”

Gedegen advies
Accountmanager Jan Kruisselbrink van Omnicol voegt toe: “Om tot een gedegen advies te komen, bekijken we wanneer mogelijk altijd eerst de situatie op locatie. Daar stemmen we onze projectadvisering op af. De renovatie van de ACA-flats wordt uitgevoerd met CLEANER, TP, ZR, COAT en MB omnibind ten behoeve van de ondergrondvoorbereiding. De wandtegels worden verlijmd met de pastalijm XV omniflex en de vloertegels worden verlijmd met de poederlijm E FLEX omnicem. Het geheel wordt afgevoegd met de 142 omnifill.”

Trein rijdend houden
Voor een grootschalig project als de ACA-flats is, naast technisch advies, een efficiënt bouwproces minstens zo belangrijk. De Wilde: “We namen in het voortraject deel aan de Lean sessies. In de Lean planning volgen wij ná het stucwerk. We verwerken de tegels met een snelheid van twee woningen per dag. Na ons volgt de afmontage. Die trein aan werkzaamheden moeten we rijdend houden. Wij moeten dus steeds op het juiste moment met mensen en producten klaarstaan. Daarbij leveren we de tegels per woning aan, conform de keuzes van de bewoners.”

Geborgde kwaliteit
In de uitvoeringsfase bezoekt Omnicol de bouwplaats meerdere malen. Kruisselbrink: “Tijdens deze projectbegeleiding kijken we naar onder meer de toepassing, ondergrond, tegelsoort, tegelwerken, voegen en overige zaken. Van elk bezoek maken we een digitale rapportage.” De Wilde voegt toe: “Als projectpartners borgen we de kwaliteit van het tegelwerk en daarmee de tevredenheid van onze opdrachtgever en de bewoners.”

Lees meer over: ACA-flats , mitros , utrecht , Woningbouw

Stedenbouw partners

De SpaaihoeveSchipper Kozijnen