Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ACA-flats | ‘Bij gevelrenovatie gaat het niet alleen om techniek’

ACA-flats | ‘Bij gevelrenovatie gaat het niet alleen om techniek’

Voor de verduurzaming van de 362 woningen van de ACA-flats in Utrecht realiseert en monteert Schipper Kozijnen circa 1.300 duurzame gevelelementen. Voor de kozijnfabrikant, die dit jaar zijn gouden jubileum viert, is dit één van de grootste projecten in zijn bestaan.

Schipper Kozijnen voert de werkzaamheden uit in opdracht van Hemubo. Begin 2018 schoof Schipper Kozijnen aan bij het bouwteam om mee te denken over een duurzame en efficiënte geveloplossing. “Wij werken regelmatig met Hemubo”, zegt directeur Jurian Tabbers van Schipper Kozijnen. “Met name als het om complexe woningbouwprojecten gaat, waarbij de impact op de bewoners groot is. Als één van de grootste kozijnfabrikanten in Nederland werken we veel voor de particuliere markt. De kennis en ervaring die we daar de afgelopen decennia hebben opgedaan, wordt steeds vaker ook op projectniveau gevraagd.”

Wensen vertalen naar ontwerp
Op basis van de wensen van opdrachtgever Mitros werkte het bouwteam een gevelontwerp uit. De doorloopsnelheid van de werkzaamheden aan de woningen en het minimaliseren van de overlast voor de bewoners vormden een belangrijk onderdeel voor de opbouw van de gevel. Ook moest de flat voldoen aan de eisen van NOM-ready. Er lag een hoge ambitie voor de luchtdichtheid en de daarmee samenhangende qv;10-waarde. Tabbers: “Op basis van deze randvoorwaarden kwamen we tot een duurzaam, gevelvullend element met kunststof kozijnen, hsb-elementen en eternit gevelbekleding.”

Strakke kozijnen in natuurlijk grijs
“Samen met Gevelconcept pakten we de realisatie van de gevelelementen op”, vervolgt Tabbers. “Vanuit architectonisch oogpunt koos Door Architecten voor eternit beplating met een structuur. Voor de afwerking van de kozijnen is gekozen voor proCoverTec: een mat satijnen afwerking met een krachtige kleurlaag. Hiermee geven we de kozijnen een matte, strakke uitstraling in een unieke natuurlijke grijstint. De proCoverTec toplaag geeft de kozijnen een hoge  UV-bestendigheid, vervuilt minder en is makkelijker te reinigen.” 

Schipper Kozijnen

Oude vs. nieuwe situatie.

Snel slopen en monteren
In oktober 2018 maakte Schipper Kozijnen het eerste gevelelement voor de ACA-flats. Deze mock-up stond model voor de rest van het project. Inmiddels is de montage in volle gang. Tabbers: “Om de bewoners zo kort mogelijk tot last te zijn, zijn de elementen kant-en-klaar gemaakt. Direct na het demonteren van de bestaande kunststof kozijnen hijsen we de prefab-elementen in de gevel. De bestaande kunststof kozijnen die we eruit gehaald hebben, worden 100% gerecycled en als grondstof gebruikt voor nieuwe kunststof profielen. De nieuwe elementen zijn voorzien van speciale hijsogen, waardoor deze eenvoudig en zonder beschadigingen geplaatst kunnen worden. Als het element gemonteerd is, dan is de gevel meteen wind en waterdicht.” 

Logistieke operatie
Het hijsen en monteren van de gevelelementen is vooral een logistieke operatie. Schipper Kozijnen heeft te maken met grote elementen en een beperkte ruimte op de locatie en moet de elementen dus just-in-time aanleveren. Tabbers: “Bij het monteren is het eveneens zaak om de elementen, ondanks de maattoleranties, op één lijn te krijgen. Daarbij is het de kunst om voldoende speling in de elementen aan te brengen, zonder aan luchtdichtheid te verliezen.”

Schipper Kozijnen

De gevels zijn vernieuwd met duurzame, gevelvullende elementen met
kunststof kozijnen, HSB-elementen en eternit gevelbekleding.

Wensen bewoners
Bij renovaties en/of groot onderhoud gaat het om meer dan alleen techniek. “De bewoners zijn minstens zo belangrijk”, benadrukt Tabbers. “We zijn ons ervan bewust dat we in hun woning aan het werk zijn. We werken netjes en houden rekening met ogenschijnlijk kleine, maar voor de bewoner belangrijke zaken. Zo maken we bij de ACA-flats de gevelelementen zo veel mogelijk woonklaar. We werken ze aan de binnenzijde volledig af. Indien gewenst brengen we ook horren en/of rolgordijnen in allerlei kleuren aan.”

Gezamenlijke uitdaging
De werkzaamheden van Schipper Kozijnen zitten er voor zo’n 25 procent op. Ze verlopen goed, maar volgens Tabbers kan het nog beter: “We zijn met elkaar een flinke uitdaging aangegaan. We moeten hard werken om planning en logistiek onder controle te houden. In goede samenwerking met de andere partijen lukt dat zeker.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details