Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
ABC Square, Hoofddorp | Pleinen geven gevel van ABC Square eigen ritme

ABC Square, Hoofddorp | Pleinen geven gevel van ABC Square eigen ritme

Bedrijvencomplex met een actief en levendig front

Bedrijvencomplex ABC Square in Hoofddorp is een ontwerp van OPL Architecten uit Utrecht. Inzet van architect Flip Luger was om een ontwerp te maken dat zich onttrekt aan de ‘saaiheid van logistieke gebouwen’, zoals hij het omschrijft, en de ‘verdozing van het Nederlandse landschap’.

“ABC Square is alles bij elkaar straks een enorm complex voor logistieke bedrijvigheid. De drie letters staan voor Amsterdam Business Campus maar verwijzen ook naar de drie kavels waarop het complex verrijst. De fasen 1 en 2 op de kavels A en B liggen in elkaars verlengde. We zijn met B begonnen, dat deel is nu bijna klaar. Als ook kavel A straks klaar is, ontstaat een gebouw met een lengte van honderden meters. Ik heb willen voorkomen dat hierdoor een lange rechte wand ontstaat. Het masterplan voor het Schiphol Trade Park schrijft ook voor dat de logistieke gebouwen geen te dichte dozen mogen worden.”

Eigen ritme

Luger heeft de gevel van ABC Square daarom opgebouwd uit in principe dezelfde modules, maar met onderbrekingen die de gevel een eigen ritme geven. Die onderbrekingen ontstaan door het terugleggen van de voorgevel, waardoor als het ware toegangspleinen tot de afzonderlijke gebouwdelen ontstaan. “Aan de straatzijde hebben we over drie bouwlagen de zichtbare activiteiten geconcentreerd, zoals de kantoren en showrooms, met veel glazen gevels. Daar valt iets te zien en te beleven; het zorgt voor een actieve en levendige front van het gebouw. Zowel kavel A als kavel B worden onderbroken door pleinen (squares), die een relatie hebben met het tegenoverliggende landschap van groene corridors. De gevels van de pleinen zijn voorzien van verticaal groen. En om een verblijfskwaliteit aan de pleinen te geven, zijn ze overdekt met een luifel. Aluminium kaders accentueren het ritme van de gevels. Binnen die kaders is met verticale strips een grafisch patroon aangebracht; die architectonische details geven elke module een eigen gezicht.”

Het wordt zo een logistiek centrum met twee gezichten. Luger: “Het complex krijgt een duidelijke voor- en achterkant. Want aan de achterzijde liggen de docks voor het laden en lossen en de productieruimten. Beide gebouwdelen worden van elkaar gescheiden door een lichtstraat op het dak, die er tevens voor zorgt dat er voldoende daglicht naar binnen valt in het productie- en distributiegedeelte.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details