Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

ABC Square, Hoofddorp | Energiepositief en gebouwd volgens Cradle-to-Cradle

ABC Square is één van de eerste in aanbouw zijnde bedrijfscomplexen op het Schiphol Trade Park bij Hoofddorp. Van de...

abc-3-kopieren-1

18 maart 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

ABC Square op Schiphol Trade Park

ABC Square is één van de eerste in aanbouw zijnde bedrijfscomplexen op het Schiphol Trade Park bij Hoofddorp. Van de eerste fase van 30.000 vierkante meter is de helft recentelijk opgeleverd, de andere helft volgt in februari 2020. De tweede fase van 60.000 vierkante meter is in voorbereiding.

ABC Square: energiepositief en gebouwd volgens het Cradle-to-Cradle principe. De eerste fase bestaat uit zeven zelfstandige units; vier daarvan zijn al verhuurd aan twee partijen. “De ene partij huurt 2,5 unit, de andere 1,5 unit. Dat geeft aan hoe flexibel het concept voor dit gebouw is”, zegt Erik Achterberg, directeur bij Systabo. Systabo, onderdeel van VolkerWessels, staat te boek als logistiek specialist en heeft naam gemaakt met haar innovatieve concept voor de bouw van warehouses.

Designed for Disassembly

Het door Systabo ontwikkelde modulaire bouwsysteem sluit naadloos aan op de principes van Cradle-to-Cradle. Met dit concept ontwikkelt Systabo bedrijfshuisvestingen, die volledig demontabel zijn: Designed for Disassembly. “Doordat het bouwsysteem demontabel is, leent het zich ook voor tijdelijk gebruik. Het systeem is flexibel aanpasbaar en verplaatsbaar naar andere locaties. Bij ABC Square is ook gekozen voor een modulair bouwsysteem. De staalconstructie van het bedrijfsgedeelte voor productie, logistiek en opslag is gefundeerd op palen. Het kolommenstramien heeft met 22,8 meter een gangbare maat voor logistieke bedrijfsgebouwen. Ook de spantconstructie van het dak is zoveel mogelijk gelijkvormig.”

Detail van een half beschut entreeplein.

 

Wie in de toekomst iets anders zou willen met deze locatie of bedrijfsruimte kan het gebouw eenvoudig demonteren. “Bij de kolomvoeten zijn de ankers van de constructie goed bereikbaar”, zegt Achterberg. “Daardoor zijn de kolommen redelijk eenvoudig los te draaien en van de ankers te tillen. De dak- en gevelbeplating zijn allemaal geschroefd. Hierdoor is de constructie van de complete hal demontabel. Het kantoorgedeelte is op meer traditionele wijze opgetrokken, om zo voldoende stabiliteit te verkrijgen. Hierdoor hebben de hallen geen stabiliteitsvoorzieningen nodig.”

Energiepositief en BREEAM ‘Excellent’

Bij vier units is een verdiepingsvloer aangebracht, die nog kan worden uitgebreid naar de overige units. Achterberg: “Daar is de hoofdconstructie al op voorbereid.” ABC Square krijgt geen gasaansluiting en wordt zelfs energiepositief door de toepassing van zonnepanelen. De extra hernieuwbare energie die op het dak wordt opgewekt, wordt doorgeleverd aan de regio. Het complex is all-electric. Naast de verwarming vindt ook de koeling plaats door middel van elektriciteit. “Daarmee kan voorkomen worden dat in de zomer de temperatuur in de hallen te hoog oploopt. Elke unit heeft zijn eigen energievoorziening met individuele bemetering. Dat geeft de gebruikers meer inzicht in hun energieverbruik, wat eerder zal leiden tot verantwoord energiegebruik.” Daarnaast heeft ABC Square een BREEAM ‘Excellent’ certificering en bij de uitvoering wordt gebruikgemaakt van niet-giftige materialen. Voor de terreinverharding wordt Olivijn bestrating gebruikt, dat CO2 aan zich kan binden.

Het Schiphol Trade Park ligt tussen Hoofddorp en de A4, met een eigen op- en afrit, en is via de A5 verbonden met de havens van Amsterdam. Daarnaast is het rechtstreeks verbonden met de N201 en goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Zo ligt het NS station Hoofddorp op een steenworp afstand. Dankzij de Ongestoorde Logistieke Verbinding (OLV) staat elke vrachtwagen binnen tien minuten op het platform van Schiphol.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%