Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Aanzienlijke CO2-reductie met krimparme betonvloer

Aanzienlijke CO2-reductie met krimparme betonvloer

De betontechnologen van Van Berlo zijn al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van betonmengsels met een aanzienlijk lagere milieu-impact en CO2-uitstoot. De eerste pilotprojecten beloven veel goeds. Het ‘groene’ mengsel heeft bovendien nog een bijkomend voordeel: het resulteert in een krimparme betonvloer. Een gesprek met Nick Vervoort, Hoofd R&D bij Van Berlo, over deze win-winsituatie.

In het eigen laboratorium werken specialisten van Van Berlo dagelijks aan technieken om nóg beter grip te krijgen op beton. “Hier ontstaan de meest innovatieve ideeën”, weet Vervoort. “Eén van de meest recente ontwikkelingen is ons low impact betonmengsel waarmee we een zeer krimparme (lees: scheurvrije) vloer kunnen realiseren. Dat is voor Nederlandse begrippen echt uniek. Het leidt tot minder onderhoud en reparaties aan de vloer en zorgt voor een betere hygiëne, want er blijft geen vuil achter in scheuren. Een pand met een scheurvrije vloer heeft bovendien een veel hogere restwaarde.”

De proefstukken van Van Berlo waarop krimpmetingen worden uitgevoerd. De proefstukken worden bewaard in een klimaatkamer met een temperatuur van 20 graden en een relatieve luchtvochtigheid 50 procent.

In de vingers

Het Van Berlo ‘groene’ betonmengsel heeft een specifieke samenstelling. “Op basis van de beschikbare grondstoffen bij de centrale ontwerpen we een mengsel met minder cement en krimparme eigenschappen”, legt Vervoort uit. “Om het mengsel op locatie goed te kunnen verwerken, mengen we in de betonmixers een hoogwaardige hulpstof volgens beproefde receptuur, zodat het mengsel de gewenste vloei-eigenschappen krijgt. Het product is eerst uitvoerig op laboratoriumschaal getest en inmiddels ook succesvol toegepast op een aantal pilotprojecten. Beton krimpt de eerste zes maanden het meest, daarna slechts minimaal. Die resultaten hebben we natuurlijk eerst afgewacht. Nu zijn we zover dat we het maken van een krimp­arme betonvloer echt in de vingers hebben. Ter illustratie: we hebben met deze technologie in de tweede helft van 2021 succesvol 25.000 m2 betonvloer gemaakt en wisten daarmee 225 ton aan CO2 te besparen. Dat komt overeen met de CO2-uitstoot van 113 benzineauto’s per jaar. Vanzelfsprekend kunnen we deze ‘groene’ en krimparme betonvloer realiseren in dezelfde sterkte- en drukklasse als elke andere betonvloer.”

Met het low impact betonmengsel kan een zeer krimparme (lees: scheurvrije) vloer gerealiseerd worden.

Lage milieu-impact

Over een lage milieu-impact gesproken, volgens Vervoort leeft het thema enorm bij opdrachtgevers van Van Berlo. “Zo krijgen we steeds meer vragen rond duurzame en circulaire betonvloeren. Daarom experimenteren we ook volop met circulaire toeslagmaterialen in ons laboratorium en passen we het ook steeds vaker toe in de praktijk. Eén van de grootste opdrachten op dit moment is de betonvloer in Vrachtgebouw 17 op Schiphol, een project van ruim 52.000 m2. Hier gaan we tussen de 30 en 50 procent van het primaire grind vervangen door circulair materiaal. Dit voorkomt uitputting van natuurlijke grondstoffen en zorgt voor een mooie CO2-besparing.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details