Een ADS Groep-medewerker aan het werk. (Beeld: Bouwfotografe.nl)

01:15
05-02-2020

Aanstaande bewoners denken mee over nieuw woonzorgcomplex

Afgelopen februari is ADS Groep gestart met de bouw van het nieuwe woonzorgcomplex Marijke Hiem in Heerenveen. Het oude complex van opdrachtgever Meriant was toe aan vervanging en moest gesloopt worden. “Bij de totstandkoming van het nieuwe woonzorgcomplex Marijke Hiem hebben de toekomstige bewoners meegedacht over het interieur.”

“Samen met architect Gortemaker Algra Feenstra en installateur Harwig Installatie Groep bouwen wij hier het nieuwe complex, dat volledig is voorbereid op de toekomst”, vertelt ADS Groep-projectleider Hilde Kruitbos. In het nieuwe woonzorgcomplex komen 94 zorgstudio’s, welke zijn verdeeld over tien woongroepen. Daarnaast bestaat het complex uit gezamenlijke woonkamers, een restaurant met wijkfunctie en enkele ondersteunende en facilitaire ruimten waaronder een kapper.

Werken aan het interieur.

 

Open dialoog

Bij de invulling van het interieur en de tuin heeft Gortemaker Algra Feenstra de werkgroepen begeleid waarin de toekomstige bewoners hun wensen kenbaar konden maken. “Dankzij deze continu open dialoog met Meriant en de toekomstige bewoners zorgden we ervoor dat het complex aan de wensen en eisen bleef voldoen. En waar nodig konden we op tijd bijsturen. Vanuit een voorlopig ontwerp hebben wij samen met architect Gortemaker Algra Feenstra en installateur Harwig Installatie Groep het voorontwerp van Meriant verder uitgewerkt naar een bouwaanvraag en uitvoeringsontwerp. Daarbij had Meriant de eis dat dit complex in de toekomst kan worden omgebouwd tot eengezinswoningen die zowel horizontaal als verticaal gekoppeld kunnen worden. Hiermee hebben we in het ontwerp rekening gehouden. Bijvoorbeeld met het feit dat er een trap in het gebouw gerealiseerd kan worden.”

In de toekomst kunnen dit eengezinswoningen worden.

 

De herontwikkeling van de zorglocatie betreft een ‘Design & Build’ contract, een aanbesteding die ADS Groep samen met de architect en installateur in juli 2018 won. In die periode werd ook het wettelijke besluit genomen dat gasloos voor nieuwbouw verplicht zou worden. “Meriant heeft zich op basis van dit wettelijke besluit direct gefocust op gasloos bouwen. Dit heeft ook te maken met de ligging van dit complex in Noord-Nederland; een regio waar de gevolgen van de gaswinning merkbaar zijn.” Naar verwachting wordt het complex in mei 2020 afgerond en vanaf juni 2020 bewoond. ADS Groep is daarna verantwoordelijk voor het meerjarig onderhoud aan het gebouw en voor de gebouwgebonden installaties.

 

Tekst | Tim van Dorsten Beeld | ADS Groep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: ADS Groep

Stedenbouw partners