Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Aanleg van nieuwe en controle van bestaande installaties

Aanleg van nieuwe en controle van bestaande installaties

‘Dit project vroeg om creatieve oplossingen’

Ga je aan de slag in monumentale panden, dan kom je nog wel eens voor verrassingen te staan. Dat weet iedereen die actief is in de monumentale renovatie. Maar dat het installatiewerk in de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen – ingeschat op zo’n acht maanden – door deze verrassingen zou uitlopen tot vijftien maanden, dat had niemand kunnen bedenken.

Kloveniersburgwal 25 maakt deel uit van het monumentale KNAW-gebouw in Amsterdam en is onderdeel van Het Trippenhuis. In de periode 2017-2019 onderging het pand – tezamen met de panden op nummer 27 en 29 – een grootscheepse renovatie. Het was aan SDR Elektrotechniek om op de begane grond en in de nieuwe uitbouw van nummer 25, waar de nieuwe keuken en het restaurant van de KNAW waren ingepland, nieuwe installaties aan te leggen. In het bestaande gedeelte controleerde zij of alle elektrotechnische installaties nog voldeden aan de normen van deze tijd.

17e-eeuws monument

Kloveniersburgwal 25 had alles wat je van een zeventiende-eeuws pand kan verwachten. Linnen plafonds, marmeren vloeren, tengelwerk; het was er allemaal. “Dat maakte onze taak in het oude gedeelte wat complexer dan verwacht”, vertelt Peter van Driel, projectleider van SDR. “Om het pand te kunnen voorzien van moderne installaties moesten veel aanpassingen worden voorgelegd aan Monumentenzorg.”

20180615_085449-kopieren

Bovenaanzicht van de nieuwe uitbouw in de tuin.

 

Keukeninrichting

Het nieuwe, professionele restaurant moest worden voorzien van nieuwe keukenapparatuur. Van Driel: “Hier vroeg ruimtegebrek om creatieve oplossingen. Zo hebben we meerdere elektrotechnische installaties en horecavoorzieningen zoals koelingen en vriezers in de kelder geplaatst.”

Een grotere uitdaging deed zich voor toen in het pand onvoldoende vermogen aanwezig bleek te zijn voor de gewenste moderne voorzieningen. Nu zou dat in de regel geen probleem zijn, ware het niet dat de dichtstbijzijnde trafo om het gewenste vermogen aan te leveren zich bevond op nummer 31. “Dat was maar liefst vier panden verderop!”, benadrukt Van Driel. “En toen we deze mogelijkheden gingen onderzoeken, bleek een deel van de buurt van de aansluiting van de KNAW gebruik te maken. Hierdoor ontstond een behoorlijke uitdaging.”

Onverwachte oplossing

“Er volgde een aantal lastige besprekingen”, bekent Van Driel. “De buurtbewoners wilden liever niet overstappen. De energieleverancier wilde wel een nieuwe trafo op de gracht plaatsen, maar vond geen geschikte locatie. Uiteindelijk kregen we het vermogen aangeboden vanuit pand 31, maar de eigenaar van pand 27, het Rijksvastgoedbedrijf, wilde geen voedingskabels door zijn pand. Om hieraan tegemoet te komen hebben we een railkokersysteem aangelegd waarmee we via de kelder de verbinding tussen huisnummer 25 en 29 tot stand hebben gebracht. We liepen hierdoor wel vertraging op, waardoor onrust ontstond tussen de samenwerkende partijen en budgetten werden overschreden. Door oplossingsgericht te blijven denken, is het uiteindelijk goed gekomen.”

kloverniersburgwal-2-kopieren

Kloveniersburgwal 31 kon het benodigde vermogen aanleveren.

 

Installaties in het nieuwe gedeelte

Vele malen soepeler verliep de aanleg van de installaties zelf. Deze varieerden van krachtinstallaties, verlichting en beveiliging tot brandmeld- en audiovisuele installaties. Dit gedeelte van het werk ging van een leien dakje.

“Je weet dat je voor verrassingen komt te staan in monumentale panden”, blikt Van Driel terug. “In de regel stappen we daar handenwrijvend op af; het is ons specialisme. Maar hier was de Wet van Murphy van kracht. Het was een aaneenschakeling van zaken die niemand had kunnen voorzien. Ik ben wel trots op onze mensen. Dit bijzondere project heeft ons aan alle kanten uitgedaagd. We hebben ervan geleerd en – nog belangrijker – het project is naar volle tevredenheid opgeleverd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details