Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
85 jaar Van den Pol Elektrotechniek – Slim, duurzaam en veilig in de stad
Van den Pol experimenteert met VR-bril en HoloLens.

85 jaar Van den Pol Elektrotechniek – Slim, duurzaam en veilig in de stad

Familiebedrijf Van den Pol viert in 2020 het 85-jarig jubileum. Begonnen als dorpsinstallateur in het Groene Hart vindt nu het overgrote deel van de activiteiten plaats in grote steden. “Daar komen onze eigenschappen bij uitstek tot hun recht”, weet directeur Wim van den Pol. Om ook in de toekomst succesvol te zijn, ontwikkelt het bedrijf zich continu. “We willen steeds slimmer, duurzamer en veiliger werken.”

“Zeker twee derde van onze activiteiten vindt plaats in grote steden”, zegt Wim van den Pol. “Dat is aanmerkelijk meer dan vijftien, twintig jaar geleden.” Steeds vaker worden daarbij functies gecombineerd; wonen, werken, winkelen en ontspanning. “Ook studentenhuisvesting draagt bij aan de stedelijke dynamiek. De afgelopen jaren hebben wij meer dan 5.000 studentenwoningen geïnstalleerd. Ook in 2020 lopen meerdere projecten, zowel in Nederland als over de grens.”

Project Hourglass aan de Amsterdamse Zuidas.

Complex en prestigieus

Bij stedelijke Van den Pol-projecten gaat het vaak om complexe, prestigieuze gebouwen. “Zoals de Kroon-toren in Den Haag met kantoren, woningen en winkels. Ook First tegenover het Rotterdamse centraal station is een goed voorbeeld van hoogwaardige hoogbouw. Opvallend actueel woningproject in dezelfde stad is Little C, ruim 300 woningen en voorzieningen met New Yorkse allure. Op het Amsterdamse Oosterdokseiland installeren we bij het project ODE 75.000 m2 kantoor. En we werken in Hourglass, high-end nieuwbouw aan de Zuidas.”

Metamorfoses 

De Walvis, een kantoorgebouw uit 1964, beschikt na een ingrijpende renovatie mede door Van den Pol over de actuele stand van techniek en duurzaamheid. “Ook het verouderde winkelcentrum de Planeet in Utrecht ondergaat een metamorfose onder de nieuwe naam House Modernes. Voor de logistiek is een voormalige vide doorgebroken. Een mooi voorbeeld van een slimme aanpak waardoor we hartje stad toch prima uit de voeten kunnen.”

Gezond weer thuis

Door de vaak krappe bouwplaats vergt veiligheid in steden extra aandacht. Voor eind 2020 wil Van den Pol gecertificeerd zijn volgens de Veiligheidsladder. “Daartoe is iedereen getraind, van monteur tot telefoniste. Bewustwording kreeg een forse impuls en veiligheid zit nu echt tussen de oren.”

Certificering is een middel, geen doel. “Nul ongevallen is dat wel; alle medewerkers moeten elke dag opnieuw gezond thuiskomen. Daartoe is een veiligheidsraad ingesteld met een brede vertegenwoordiging uit het bedrijf. Die pikt signalen op, registreert meldingen en zorgt voor actie en opvolging.”

Talent blijft schaars

Om ook in de toekomst met succes in drukke gebieden te kunnen werken, zijn slimme oplossingen nodig. “De bereikbaarheid staat onder druk. Tegelijkertijd is technisch talent schaars. Ondanks alle inspanningen – denk aan onze eigen bedrijfsschool – zal dat tekort aanhouden. Daarom ontkomen we er niet aan, steeds efficiënter te werken. Door draadloos, stekerbaar en prefab te installeren, is minder tijd nodig op de bouwplaats.”

Project Sequoia, studentenhuisvesting in Utrecht. (beeld: SSH)

Augmented reality

Ook als gebouwen in gebruik zijn, wil Van den Pol de fysieke aanwezigheid beperken. “Door informatie uit te lezen, kan service deels op afstand gebeuren. Alleen als het echt nodig is, komen we ter plaatse. Zo worden processen van klanten minimaal verstoord én kunnen we onze medewerkers maximaal inzetten.”

Daarbij is er een scherp oog voor technologische vernieuwing. “De afdeling Industriële Automatisering experimenteert met virtual reality en augmented reality via een VR-bril of HoloLens. Blijken dergelijke innovaties succesvol dan zetten we ze ook bij onze stedelijke activiteiten in. Zo kunnen we de impact voor klanten verder vergroten.”

Beste van twee werelden

Van den Pol-teams werken met veel plezier in de stad. “Toch zijn onze mensen elke vrijdagmiddag weer blij als ze het Groene Hart in rijden”, zegt Wim van den Pol. “We combineren het beste van twee werelden; uitdagend werk in drukke gebieden, rustig wonen in de polder.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details