De ‘technologische hotspot’ wordt een meer open en levendige omgeving waar studenten, onderzoekers en ondernemers welkom zijn. Een plek om te wonen, studeren, werken, netwerken én ontspannen. En een plek waar een kleine duizend extra studenten gehuisvest kunnen gaan worden.
De TU/e campus vormt nu al het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven. Met de komst van de woontorens Luna en Aurora biedt de campus nog meer aantrekkelijke woonruimtes voor studenten en medewerkers.
Bouwbedrijf Heijmans heeft samen met Woonbedrijf en met het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS de aanbesteding gewonnen voor de bouw en het beheer van de 735 nieuwe studentenwoningen op de TU/e campus. De eerste deeloplevering van de bouw is gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024.
De komende jaren zullen er twee woontorens met 653 studentenwoningen worden gebouwd met daartussen laagbouw met nog eens 82 studentenwoningen. Het 29.000 m2 BVO grote complex komt op de plek waar het Paviljoen stond, het voormalige onderkomen van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. De laagbouw zal bestaan uit twee verdiepingen, elk met een eigen keuken, sanitair en dakterras.
Het ontwerp is gebaseerd op het Olympisch dorp van de Spelen in München in 1972. Het laagbouwdeel moet het ‘sociale hart’ worden van het wooncomplex met onder meer een kringloopwinkel, een creatieve ruimte en andere ruimtes die in overleg met studenten ingevuld zullen worden.
Ook zijn in het studentendorp negen bouwkavels leeg gelaten. Om de studenten zoveel mogelijk te betrekken, wil het projectteam samen met de universiteit een zogeheten “Honour Track” opzetten om talentvolle studenten mee te laten ontwerpen en bouwen op deze kavels. De architect, aannemer en woningcorporatie zullen als mentor aan dit proces deelnemen.
De nieuwe hoogbouwschijven zijn qua vorm en architectuur op zo’n manier ontworpen dat ze aansluiten bij de andere campusgebouwen. Tevens zorgt een veranda-plateau voor een vloeiende overgang tussen enerzijds het groene, omliggende park en anderzijds de drie gebouwen met hun dynamische gevels. Informele ontmoetingen staan centraal in de gebouwen. Daar wordt op gestuurd door de studentenwoningen te voorzien van een keukenraam met zicht op de middenzone van de hoogbouw, een verticale straat. Ook extra hoge plafonds, veel daglicht en gemeenschappelijke ruimten moeten gezamenlijke activiteiten stimuleren.
Op het moment van publicatie draagt projectbureau Velox met de kennis en kunde van een Engineer bij aan dit toonaangevende woningbouwproject. Wil jij dat ook? Ga dan naar velox.nl