Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

735(!) Extra woningen voor TU/e studenten

De Technische Universiteit (TU) in Eindhoven krijgt 735 nieuwe studentenwoningen verdeeld over woontorens. De TU/e werkt aan de doorontwikkeling van haar campus.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

17 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De ‘technologische hotspot’ wordt een meer open en levendige omgeving waar studenten, onderzoekers en ondernemers welkom zijn. Een plek om te wonen, studeren, werken, netwerken én ontspannen. En een plek waar een kleine duizend extra studenten gehuisvest kunnen gaan worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

De TU/e campus vormt nu al het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven. Met de komst van de woontorens Luna en Aurora biedt de campus nog meer aantrekkelijke woonruimtes voor studenten en medewerkers.

Eerste deeloplevering gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024

Bouwbedrijf Heijmans heeft samen met Woonbedrijf en met het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS de aanbesteding gewonnen voor de bouw en het beheer van de 735 nieuwe studentenwoningen op de TU/e campus. De eerste deeloplevering van de bouw is gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Woningen verdeeld over hoog- en laagbouw

De komende jaren zullen er twee woontorens met 653 studentenwoningen worden gebouwd met daartussen laagbouw met nog eens 82 studentenwoningen. Het 29.000 m2 BVO grote complex komt op de plek waar het Paviljoen stond, het voormalige onderkomen van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. De laagbouw zal bestaan uit twee verdiepingen, elk met een eigen keuken, sanitair en dakterras.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Ontwerp gebaseerd op Olympisch dorp

Het ontwerp is gebaseerd op het Olympisch dorp van de Spelen in München in 1972. Het laagbouwdeel moet het ‘sociale hart’ worden van het wooncomplex met onder meer een kringloopwinkel, een creatieve ruimte en andere ruimtes die in overleg met studenten ingevuld zullen worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

9 bouwkavels expres leeg gelaten

Ook zijn in het studentendorp negen bouwkavels leeg gelaten. Om de studenten zoveel mogelijk te betrekken, wil het projectteam samen met de universiteit een zogeheten “Honour Track” opzetten om talentvolle studenten mee te laten ontwerpen en bouwen op deze kavels. De architect, aannemer en woningcorporatie zullen als mentor aan dit proces deelnemen.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Drie aansluitende schijven

De nieuwe hoogbouwschijven zijn qua vorm en architectuur op zo’n manier ontworpen dat ze aansluiten bij de andere campusgebouwen. Tevens zorgt een veranda-plateau voor een vloeiende overgang tussen enerzijds het groene, omliggende park en anderzijds de drie gebouwen met hun dynamische gevels. Informele ontmoetingen staan centraal in de gebouwen. Daar wordt op gestuurd door de studentenwoningen te voorzien van een keukenraam met zicht op de middenzone van de hoogbouw, een verticale straat. Ook extra hoge plafonds, veel daglicht en gemeenschappelijke ruimten moeten gezamenlijke activiteiten stimuleren.

Op het moment van publicatie draagt projectbureau Velox met de kennis en kunde van een Engineer bij aan dit toonaangevende woningbouwproject. Wil jij dat ook? Ga dan naar velox.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details