Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
700 ton staal houdt Crossover in evenwicht
Het samenspel tussen beton en staal komt voornamelijk terug in de kern van het gebouw.

700 ton staal houdt Crossover in evenwicht

Crossover Amsterdam wordt een multifunctioneel gebouw met een tweelaagse plint, uitkragende kantoren en een slim samenspel tussen beton en staal. Buiting Staalbouw uit Broekland is verantwoordelijk voor de engineering, productie, conservering, levering én montage van de complete staalconstructie, die in totaal zo’n 700 ton staal omvat.

“Op voorschrijven van constructeur Pieters Bouwtechniek en in opdracht van BAM Wonen hebben wij al in een vroeg stadium meegedacht over een optimale hoofddraagconstructie in staal”, vertelt Akko Wolters, projectleider en hoofd tekenkamer bij Buiting Staalbouw. “Wij hebben het constructie-ontwerp van Pieters Bouwtechniek gecontroleerd en vanuit onze expertise nog enkele praktische verbeteringen voorgesteld. Bijvoorbeeld met betrekking tot de montage.” Het samenspel tussen beton en staal komt voornamelijk terug in de kern van het gebouw, vertelt hij, waar het beton voor de hoofdstabiliteit zorgt. “Ons staalwerk voorziet vervolgens in de deelstabiliteit van de vloeren én in de ophanging van de uitkragende kanaalplaatvloeren aan de voorzijde. In de engineering hebben we al rekening gehouden met het langzaam terugzakken van deze vloeren tijdens de bouw, zodat vlakke vloeren worden geborgd. Bovendien hebben we de profilering zodanig uitgewerkt, dat BAM Wonen eenvoudig met haar kisten de betonnen kern kon bouwen en meteen al ons staalwerk kon integreren.” Aan de voorkant is een soort schijngevel ontworpen voor de onderste laag, die schuin wegloopt. “Constructief houden wij de uitkraging op alle vier de assen echter gelijk, omdat het vervormingsgedrag dan beter voorspelbaar is.”

Begin juni heeft Buiting Staalbouw de laatste staalelementen gemonteerd.

Voor de hoeken van de kern heeft Buiting Staalbouw grote kokers van vierkant 500 x 30 mm samengesteld uit twee gezette U-vormen, vertelt Wolters. “Daarnaast hebben wij zware HD-profielen toegepast, die de schuine schoren vanaf de kern op de 5e verdieping naar de voorgevel op de 1e verdieping vormen. De vloerliggers betreffen H-profielen, met eventueel een oplegstrip voor de vloeren en de kolommen zijn voornamelijk uitgevoerd als ronde buis.” Om een optimale brandwerendheid te borgen, worden de kolommen gevuld met gewapend beton. Alle overige staaldelen worden in het werk brandwerend gecoat. “De niet-bereikbare delen hebben wij al in onze fabriek laten spuiten.”

Begin juni heeft Buiting Staalbouw de laatste staalelementen gemonteerd. Wolters kijkt terug op een mooi project, waarin prettig is samengewerkt met Pieters Bouwtechniek en BAM Wonen. Ook met betrekking tot BIM. De communicatie vond op aansturen van BAM Wonen plaats via BIMcollab. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details