Aan de rand van het Rembrandtpark in Amsterdam-West staat het Ringpark-gebouw; een iconisch gebouw uit 1967 dat ingrijpend wordt gerenoveerd en uitgebreid tot Rembrandt Park One. Van het tien verdiepingen hoge gebouw worden de bestaande kozijnelementen vervangen voor nieuwe hoogwaardig isolerende kozijnen en glas. Tevens komen er bovenop het bestaande gebouw twee extra verdiepingen met grote glaspartijen, veel natuurlijke daglichtinval én een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast wordt het paviljoen met uitzicht op het water en groen herbouwd en wordt een nieuwe atriumgevel met lichtstraat toegevoegd. Het volledige project wordt door Lieftink Geveltechniek voorzien van circa 2.900 m2 kozijnelementen en 3.800 m2 vliesgevelelementen, die volledig in eigen beheer worden geproduceerd, geleverd en gemonteerd.
Lieftink Geveltechniek werd in het najaar van 2020 door Dura Vermeer Renovatie Midden West benaderd. “De aannemer was op zoek naar een fabrikant en leverancier met ervaring in renovatieprojecten, die bovendien meerdere geveltechnieken kon toepassen”, vertelt Joost Plompen, directeur bij Lieftink Geveltechniek. “Na een eerste voorselectie zijn wij gevraagd om een Plan van Aanpak voor Rembrandt Park One te maken, waarin naast de bouwkundige aspecten ook de logistiek, veiligheid, duurzaamheid en mogelijke risico’s/aandachtspunten werden meegenomen. Tijdens een tweede gesprek hebben projectleider Tom van Dorp en ik dit plan mondeling toegelicht, waarna we het vertrouwen kregen om het verdere voorbereidingstraject als bouwteampartner voort te zetten.”
In de engineeringsfase zijn de diverse geveltechnieken tot in detail uitgewerkt, aldus Plompen. “Hoe kunnen we het best aansluiten op de bestaande delen van het pand? En op het nieuwbouwgedeelte? Bovendien hebben we de logistieke processen verder uitgediept. Hoe ziet de omgeving van Rembrandt Park One eruit? En welke mogelijke aanvoerroutes zijn beschikbaar? Het gebouw staat naast een basisschool. Om het comfort en de veiligheid van de kinderen én hun ouders te waarborgen, wilden we hier zo min mogelijk met onze materialen voorlangs rijden.” Ook de hoogte/verticale bereikbaarheid van het pand zorgde voor veiligheidsafwegingen, vertelt hij. Want zet je het hele pand in de steigers? Of werk je beter met hefsteigers? “Ook hier hebben we advies over uitgebracht.”
“Renovatie en nieuwbouw vragen ieder hun eigen organisatie en werkwijze”, benadrukt Plompen. “Project Rembrandt Park One bestaat dus eigenlijk uit twee projecten. Waar de maatvoeringen voor de vliesgevelelementen van de nieuwbouw uit de modellen zijn gehaald, hebben we voor het renovatiedeel alle maatvoeringen in het werk opgenomen. Ook hebben we de waterdichte aansluitingen op de bestaande constructie nauwkeurig in kaart gebracht. Een flinke uitdaging, met 135 kozijnelementen van circa 10 meter breed en 2 meter hoog! Door inmeting en inspectie volledig in eigen beheer uit te voeren, hebben wij Dura Vermeer kunnen ontzorgen.”
“Onderdeel van de voorbereiding was ook een proefkozijn/mock-up in het bestaande deel van het pand”, vertelt Van Dorp. “Omdat de architect aanvankelijk een andere kozijnaansluiting vroeg dan wij adviseerden, hebben we er gezamenlijk voor gekozen om onze oplossing middels een mock-up te onderbouwen. Na het zien van deze mock-up waren zowel de architect als opdrachtgever overtuigd van de kwaliteit en uitstraling. Het proefkozijn onderging bovendien een succesvolle wind- en waterdichtheidstest en is daarmee ook technisch geaccordeerd.” Naast de kozijnen is ook een mock-up gemaakt van de vliesgevel, om een perfecte aansluiting op de luifelconstructie van Aldowa te garanderen.
“In eerste instantie zouden we de 135 kozijnelementen in het werk monteren en beglazen”, vertelt Plompen. “In de loop van de engineeringsfase bleek echter dat er een zeer beperkte vloerbelasting mogelijk was. Om te voorkomen dat we iedere ruit apart moesten aanvoeren, hebben we ervoor gekozen om de aluminium kozijnelementen volledig afgewerkt én beglaasd vanuit onze fabriek in Alphen aan den Rijn naar de bouw te vervoeren en ze van buitenaf – met behulp van een kraan – in de gevel aan te brengen.” Deze werkzaamheden zijn inmiddels voor driekwart gevorderd. Eind februari is Lieftink Geveltechniek bovendien gestart met de werkzaamheden in de optopping. Deze optopping wordt voorzien van 1.700 m2 vliesgevels met een elegante en slanke uitstraling, waarmee een transparante uitstraling én maximale daglichttoetreding worden geborgd. Van Dorp: “In het paviljoen monteren wij 950 m2 vliesgevels, aangevuld met 750 m2 vliesgevels voor de nieuwe atriumgevel en lichtstraat en 400 m2 vliesgevels voor de plint. Om al deze werkzaamheden goed en volgens planning te kunnen uitvoeren, werken we continu met 6 tot 10 monteurs op dit project. In de herfst van 2022 worden de laatste elementen opgeleverd.”